vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNewsRegulamentul e clar: ședința de astăzi a Parlamentului trebuia condusă de Florin...

Regulamentul e clar: ședința de astăzi a Parlamentului trebuia condusă de Florin Roman, nu de Anca Dragu

-

Dincolo de scenele grotești de la prezidiul plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților, în care Florin Roman (PNL) încerca să conducă ședința în dauna Ancăi Dragu (USR-PLUS), dar a fost evacuat în forță de un grup de parlamentari AUR, e important să lămurim un amănunt: cine trebuia, de fapt, să conducă ședința cu bucluc?

Constituția României nu lămurește această chestiune. În capitolul 65 (Ședințele Camerelor), alineatul 2, legea supremă menționează: „Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, dar nu face vreo referire la cine conduce aceste ședințe comune.

Problema e lămurită de Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaților şi Senatului, în Capitolul 2 (Organizarea şi desfăşurarea şedințelor comune), Secțiunea a 4-a (Desfășurarea ședințelor comune).

Două articole limpezesc totul.

- Advertisement -

Articolul 30: „Lucrările şedinţelor comune sunt conduse, alternativ, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului, asistaţi de 2 secretari, câte unul de la fiecare Cameră”.

Articolul 35: „Preşedintele sau vicepreşedintele care îl înlocuieşte şi care conduce dezbaterile veghează la respectarea regulamentului şi menţinerea ordinii în sala de şedinţă”.

- Advertisement -

Așadar, conform articolului 35, în conducerea ședințelor comune, o Cameră este reprezentată de „preşedinte sau vicepreşedintele care îl înlocuieşte”. În perioada în care i-au fost delegate de către președinte (Ludovic Orban), prin decizie publicată în Monitorul Oficial, atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților, vicepreședintele (Florin Roman) are statut de președinte, egal cu cel al omologului de la cealaltă Cameră (Anca Dragu).

 

Și venim la articolul 30, care prevede că „lucrările şedinţelor comune sunt conduse, alternativ, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului”. În cazul de față, de Florin Roman sau de Anca Dragu.

Care dintre ei? Cheia se găsește în cuvântul „alternativ”. Mergem la precedenta ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților și constatăm că aceea a fost condusă de reprezentanta Senatului (Anca Dragu, dar putea fi și unul dintre cei patru vicepreședinți, cu condiția să-i fi fost delegate atribuțiile). Prin urmare, conform formatului „alternativ”, astăzi era rândul președintelui Camerei Deputaților (Florin Roman), fie și cu delegație, să conducă ședința comună.

Acesta este adevărul, indiferent cui îi convine și pe cine deranjează. În rest, fiecare să evalueze după propria judecată scenele de mahala (dar și de Caragiale!) derulate azi în Parlament.

VIDEO. Iureșul începe la minutul 24:30

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Scene ireale în Parlament: Florin Roman a confiscat microfonul, dar cei de la AUR l-au evacuat de la prezidiu! L-au lăsat fără scaun și fără microfon, care a ajuns la Anca Dragu

* PSD, UDMR și PNL-Cîțu încalcă flagrant Constituția. Articolul 113: „Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”

* O nouă victorie a taberei Cîțu cu ajutorul PSD. Votarea moțiunii de cenzură, amânată de conducerea Parlamentului până la decizia CCR pe contestația depusă de premier

* Acuzație bolnavă lansată de premierul Cîțu: „Dacă AUR a negociat cu USR-PLUS ca această campanie de vaccinare să fie încetinită?!“

* Ofensiva anti-USR-PLUS a lui Cîțu: la o zi după ce i-a dat afară secretarii de stat, i-a demis și prefecții, și subprefecții

* Orban indică trei variante de soluționare a crizei politice. Una cu Cîțu „agăţat în cuiul de la sediul PSD”, două fără Cîțu

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* VIDEO. Șoșoacă și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

- Advertisement -

12 COMENTARII

 1. DE CE o fi preferat Ludovic Orban să… vină (TAMAN… ASTĂZI!?!) la CONSTANȚA (unde s-a întâlnit cu acea parte a organizației județene care i-a rămas FIDELĂ, în frunte cu… președintele ei, deputatul Bogdan Huțucă!!!), în loc să conducă… EXTREM-de-IMPORTANTA ședință-de-plen a Parlamentului???!

  • O MARE… SURPRIZĂ (NEPLĂCUTĂ!), care generează… UN MARE SEMN-DE-ÎNTREBARE: DE CE… A ABSENTAT Ludovic Orban???!

   NU VREM SĂ NE LANSĂM ÎN PRESUPUNERI/SPECULAȚII…, de aceea întrebăm PUR-și-SIMPLU, fărăăă… niciun pic de nuanță-„RETORICĂ”: NE POATE LĂMURI CINEVA… DE CE NU A VENIT Orban SĂ PREZIDEZE ACEASTĂ CRUCIALĂ (ATENȚIE: ȘI pentru… soarta SA politică, în partid și la conducerea Camerei-Deputaților!!!) ȘEDINȚĂ???!

   Cu atât mai mult este CURIOASĂ ABSENȚA…, dacă știa că ar fi fost rândul… reprezentantului conducerii Camerei-Deputaților (PRECIZARE/SUBLINIERE: DACĂ-III… CU-ADEVĂRAT AȘA!!!) să prezideze ședința…!!!

   CIUDAT…, FOARTEEE… CIUDAT!
   (Șiii…, mai ales: ÎNGRIJORĂTOR!!!)

 2. De acord domnule Cartianu. Alternativ era randul lui Orban astazi. Totusi sa nu trecem cu vederea la atitudinea lui Florin Roman care venise pornit sa puna frana la tot. Mai mult, cand aia ii trag scaunul declara inchisa sedinta. Chiar daca sunt pentru respectarea legii, fata de un asemenea specimen trebuie gasite portite la limita legii. Cred ca mai grav este ca motiunea nu va fi votata, ca se boicoteaza prin tot felul de sesizari la CCR, ca sa iasa Citu presedintele PNL. Este inadmisibil ca unul din banda lui Abu Hassan precum Roman sa conduca sedinta impotriva capeteniei Citu. Este imoral in primul rand ce a facut Orban care face un joc duplicitar, cameleonic. Cred ca Iohannis a avut grija sa-i aranjeze voturile lui Citu la congres indiferent ca voteaza 5000 contra lui. Hai sa fim sanatosi si sa admiram peisajul.

 3. Florin roman se putea certa pe microfon doar daca Anca Dragu nu era prezenta si avea si ea „inlocuitor”. Adevarul este ca regulamentul nu pune in niciun articol semnul egal intre presedintii Camerei Deputatilor si Senatului(art.30), ei si numai ei putand conduce alternativ si vicepresedintii care „inlocuiesc” (art.35) strict intr-o sedinta. Ar fi ilegal si neconstitutional sa fie pus semnul egal intre un „delegat” si un „ales”. Presedintele Camerei Deputatilor este ales prin vot de catre ceilalti deputati si poate fi dat jos doar de catre ei tot prin vot, l-a votat cineva pe florin roman presedinte al CD si noi nu stim?! Poate in SF-ul in care cutulica e Superman! Exista in regulament presedintie cu intreruperi a Camerei Deputatilor sau a Senatului?!Nici macar in cazul suspendarii presedintelui tarii, presedintele Senatului nu devine presedinte cu atributii depline, el este presedinte interimar cu atributii prezidentiale extrem de reduse, cu atat mai mult un inlocuitor intr-o sedinta nu este presedinte!

 4. Dreptul (discutabil) lui Florin Roman încetează în momentul în care el încalcă dreptul celorlați de a depune o moțiune de cenzura . Respecta dacă vrei sa fii respectat, tovarășe !

  • Cum era bancul cu ăla care își bagă nevasta în cușca goriloiului apoi ii spune : – acum să-i spui ăstuia că te doare capul, că ești obosită, că n-ai chef … 😂😂😂

 5. Grigore Cartianu vezi si cea a declarat astazi Orban pe tema asta, care a lamurit situatia de fapt. E pe G4Media. L-a sedinta la care a participat Dragu, Roman, Orban a desemnat-o pe Dragu sa conduca sedinta inainte de a-si delega atributiile catre Roman. Ce au facut aia in sala este alta poveste. Nu sunt de acord cu nici cu atitudinea AUR, dar nici cu cea a lui Roman, care a incercat sa conduca sedinta desi cel care i-a delegat atributiile a facut precizarea expresa inainte de sedinta cu care a fost si de acord.

 6. Ca de obicei, nici regulamentul nu e clar. Zice undeva ca prin alternanta presedintii celor doua camere, iar mai jos baga si vicepresedintele, asa smechereste, pe usa din dos.
  In mod anormal, se extinde smecheria din art 136 la art 130, care e precedent.
  Normal, art 130 avea nevoie de precizari.
  Dupa cum e nevoie de precizari pentru art.113 din Constitutie: „… dupa 3 zile” Ce inseamna „dupa”? 5 este mai mare ca 3, deci dupa 3 si e corect? Dar 3 zile? Interpretarea lui Hrebenciuc acum 1000 de ani perpetuata pina azi e de 3 zile lucratoare. Juridic 3 zile sunt exact sensul literar, 3 zile sau 72 de ore.
  Dupa cum mi se pare aberant sa te ascunzi in spatele unor proceduri inscrise in regulament pentru a nu dezbate o motiune de cenzura.
  Dar Romania este renumita pentru asta. Exista cazul unui premier numit ce a cerut votul de investitura, iar cererea sa nu a fost luata in considerare. (Guvernul Negoita pentru aducere aminte.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -