Cutremur în Croația: 6 morți și cel puțin 20 de răniți. Prima victimă: o fetiță de 12 ani. Multe clădiri prăbușite

0
395

Momente cumplite în Croaţia, țară lovită de un cutremur cu magnitudinea 6,4 grade pe scara Richter. Prima victimă anunțată a fost o fetiță de 12 ani, apoi au fost confirmate alte 5 decese și cel puțin 20 de persoane rănite. Imagini de la faţa locului arată clădiri prăbușite și oameni salvaţi de sub dărâmături.

Seismul a provocat pagube semnificative în oraşul istoric Petrinja (25.000 de locuitori), situat la 50 km sud de capitala Zagreb. Este localitatea în care s-au prăbușit cele mai multe clădiri.

A fost cel mai puternic cutremur produs în Croația în acest an. La scurt timp s-a produs și o replică de 4,5 grade Richter.

Primarul din Petrinja, Darinko Dumbovici, a confirmat moartea unei fetițe și rănirea a cel puțin 20 de persoane. Ulterior, s-au adăugat alte 5 victime, toți adulți.

Și Associated Press a informat inițial, citând postul croat de radio HRT: „O fată a murit și există răniți în interiorul clădirilor prăbușite”.

„Orașul meu a fost distrus complet”, a spus primarul din Petrinja într-o declarație difuzată de HRT TV. „Este ca Hiroshima, jumătate din oraș nu mai există”. Exagerările pot fi puse pe seama spaimei.

Seismul s-a produs la câteva zeci de kilometri de capitala Zagreb, la 10 kilometri adâncime şi a provocat prăbuşirea mai multor case din Petrinja. Mai multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături.

Petrinja, 50 km sud de Zagreb

Sute de soldaţi au fost trimişi la fața locului, unde au ajuns şi preşedintele țării, Zoran Milanovici, şi premierul Andrej Plenkovici.

Prima declarație a premierului Plenkovici: „Am fost informaţi că o fetiţă a murit. Nu avem informaţii privind alte victime”. Dar realitatea avea să se dovedească a fi mult mai crudă.

Imaginile difuzate imediat după seism de televiziunile croate arătau pompieri care încercau să îndepărteze resturile pentru a ajunge la mașina îngropată sub dărâmături. Un bărbat și un băiețel au fost în cele din urmă salvați din mașină și transportați la spital.

Afectată serios este şi o altă localitate din apropiere, al cărei spital nu mai poate fi folosit din cauza distrugerilor masive.

Seismologul croat Kresimir Kuk a descris cutremurul ca fiind „extrem de puternic”. El i-a avertizat pe oameni să se ferească de clădirile vechi și să se mute în zonele mai noi ale orașului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here