Atac dur al primarilor conduși de Emil Boc: „«Practicile nesănătoase» au fost însuşite rapid de Guvernul Cîţu”

4
6580
Emil Boc - Florin Cîțu

Asociația Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc (PNL), lansează un prim atac dur la adresa Guvernului Cîțu. Primarii sunt nemulțumiți de ordonanța de urgență prin care se modifică peste 20 de acte normative, printre care și Codul Administrativ care amână pensiile speciale ale primarilor.

Într-un comunicat, Asociația atrage atenția că structurile administrației locale nu au fost consultate, deși actul normativ le priveau direct.

„Constatăm cu dezamăgire că «practicile nesănătoase» ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fără consultarea AMR și a celorlalte structuri asociative, transformâd astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală – administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera, și spiritul ei. Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă etc. fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative , este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare”.

Asociaţia Municipiilor din România are şi un mesaj pentru premierul Florin Cîţu: „Dialogul instituţional nu este o opţiune a unui ministru sau a unui funcţionar din minister, ci o obligaţie legală a Guvernului României, statutată atât în Codul Administrativ, cât şi în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociaţia Municipiilor din România nu va lăsa nesancţionate, public şi juridic, derapajele de la această obligaţie”.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind măsuri fiscal-bugetare pentru 2021, introducerea pensiilor speciale ale primarilor se amână cu un an, la fel cum a procedat și Guvernul Orban pentru 2020. Pensiile speciale au fost introduse în Codul Administrativ de Guvernul Dăncilă, prin ordonanță de urgență.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  1. Deci,sub fanfaronada asta populista a falsului liberal boc,cica „practica nesanatoasa insusita „-este de fapt marea suparare a sa si a primarilor imbuibati pe care ii pastoreste ca SE AMANA PENSIILE SPECIALE!!!ZAU,BOCULE?HAI ,ZII MATALE,CARE „PRACTICI NESANATOASE” INSUSITE DE LA VECHILE GUVERNE? Asta, cu OUG-urile neanuntate si nediscutate cu voi,primarii?De ce ,ca nu vreti sa abandonati veniturile speciale primite de la guvernele hotilor dragnea-dancila,nu?Spuneti clar ce va doare,ca nu suntem tampiti!!!

  2. Premierul austerității care a tăiat salariile bugetarilor se plânge că rămân săracii primari (NB ăia care în folosul lui Dragnea au fost lăsați să-si facă propriile salarii, ei și tot aparatul din subordine) fără pensii speciale. Ptiu Drace ! Și toate orașele mari și bogate ( Timișoara, Cluj, Oradea, București) au cerut bani de la fondul de rezervă al guvernului că nu-și puteau platii utilitățile. Aș propune guvernului desființarea tuturor pensiilor speciale iar UAT-urile mari să se descurce cu bugetele proprii cele mijlocii să primească doar finanțări pentru investiții iar cele sub 15000 de locuitori desființate. Salarizare primăriilor și a consiliilor județene și locale să treacă din nou sub aprobarea ministerului de finanțe să nu mai vedem secretare de primării sătești cu 8000 de lei net sau primari de orașe cu 20.000 de lei cât președintele României. Cui nu-i convine să nu mai candideze , să lucreze la privat și acolo sa i-a cât vor și să contribuie la pensiile lor cu ce suma doresc nu de la buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here