Ținută secretă de conducerile spitalelor după ce managerul celui din Găești a fost bruftuluit și anchetat, în ultimele săptămâni s-a desfășurat, în România, o tăcută operațiune de vaccinare anti-Covid a numeroase persoane care nu intrau în prima categorie de risc (personal medical).
Explicația este cât se poate de simplă: un flacon, din care se diluează 6 doze de vaccin, trebuie folosit rapid după desigilare, altfel substanța nefolosită se pierde. “De la centru” a venit ordinul riguros să fie vaccinat în prima etapă doar personalul medical. Dar nu întotdeauna numărul medicilor și al asistenților corespundea cu cantitățile de vaccin trimise.
Iar medicii și managerii de la spitalele unde s-au organizat centre de vaccinare n-au avut inimă să arunce zeci sau chiar sute de doze – o risipă inutilă și costisitoare, având în vedere că România plătește circa 38 de euro pentru o singură doză de vaccin.
Așa că, fără a mai fi făcut publică această operațiune, în ultimele săptămâni au fost vaccinate sute de persoane dornice să se imunizeze, dar care nu intrau în categoria de personal prioritară a primei etape.
Soluția medicilor de la Suceava: în loc să arunce doze în valoare de 2.660 de euro, au preferat să vaccineze “pe furiș” 70 de persoane
Diana Peptănuș Marin, o femeie din Suceava care nu e doctor, asistentă sau infirmieră, a relatat la Digi 24 cum s-a vaccinat anti-Covid miercuri, la Spitalul Județean. Diana Peptănuș era foarte bucuorasă că a reușit acest lucru, împreună cu soțul ei, și și-a îndemnat cunoscuții, pe Facebook, să procedeze la fel: „Un pas mic pentru mine, unul imens pentru omenire. Să faceți, că nu doare“.
La centrul de vaccinare de la Spitalul Județean Suceava existau miercuri 420 de doze de vaccin și doar 350 de cadre medicale programate pentru imunizare. 70 de doze (echivalentul a 2.660 de euro plătiți de statul român) ar fi trebuit aruncate, conform dispozițiilor rigide ale autorităților de la București.
Dar oamenii s-au orientat la fața locului și au anunțat că, dacă există doritori în oraș, pot veni să își facă vaccinul. S-a făcut imediat coadă.
“Am stat la rând frumos, ordonați, afară, la aer liber, la distanță unii de alții“
Diana Peptănuș Marin a povestit: „Am aflat de la o vecină cum că s-ar vaccina oamenii la liber la Spitalul Județean, am adus informația acasă, ne-am echipat (n.r. – a mers să se vaccineze împreună cu soțul său) și am plecat la spital, unde am întrebat paznicul, domnul de la barieră, despre ce este vorba, ne-a îndrumat spre Ambulatoriu și am stat la rând frumos, ordonați, afară, la aer liber, la distanță unii de alții. Atunci când ne-a venit rândul, am intrat într-o cameră de triaj, unde ni s-a luat temperatura, am fost chestionați vizavi de istoricul medical al fiecăruia și eligibili fiind pentru vaccin, am fost vaccinați cu prima doză de vaccin Pfizer“.
Totul s-a făcut ca la carte, persoanele vaccinate primind certificatele de vaccinare cu toate datele (data, numele, numărul și seria lotului, felul vaccinului etc). Li s-a spus că vor fi sunați pentru a fi chemați la rapel.
https://www.facebook.com/dianaelenamarin2018/posts/3669265193142357
„Așteptam cu nerăbdare și credeam că ne vine rândul la vaccinat undeva, prin vară. Am fost niște norocoși. Noi, când am plecat de acasă, nu am crezut deloc că este adevărat“
Pentru suceveancă și soțul ei, întâmplarea de miercuri este o mare surpriză plăcută: „Așteptam cu nerăbdare și credeam că ne vine rândul la vaccinat undeva, prin vară. Am fost niște norocoși. Noi, când am plecat de acasă, nu am crezut deloc că este adevărat. Am plecat că altă treabă oricum nu aveam și s-a întâmplat foarte repede, în condițiile în care la rând eram și pensionari, și oameni mai tineri, au venit chiar și doi polițiști în uniformă. La venire, atunci când am ajuns în preajma Ambulatoriului, au ieșit de acolo niște domni în uniforme de pompieri, cu măscuțe pe care era drapelul și scria «Pompierii», și i-am întrebat: Ați fost, v-ați vaccinat? Este adevărat?“.
Primul caz de persoane vaccinate “la liber” s-a petrecut la spitalul din Găești. În loc să fie felicitat că a găsit o soluție pentru a nu risipi dozele de vaccin atât de scumpe, managerul a fost certat de coordonatorii campaniei naționale, care s-au supărat și au trimis corpul de control peste bietul om. Medicul a trebuit să retracteze chemarea inițială pentru cei dornici să se imunizeze și să o dea cotită, spunând că, de fapt, se înțelesese greșit.
Dar acest fenomen continuă pe tăcute în spitalele din România, unde medicii își dau seama că e absurd să risipești atâtea doze, care ar putea salva vieți, dar și atâția bani plătiți de la buget pentru a importa prețiosul vaccin.
Nu se distileaza, se dilueaza.