Cum s-a lăsat penetrată Renate Weber de „servicii“: un fost angajat al SIE – mâna sa dreaptă în Parlamentul European și la Avocatul Poporului

5
1153
Renate Weber s-a certat cu Daniel Iovănescu, fostul angajat SIE care i-a fost mână dreaptă în ultimii 8 ani în toate instituțiile publice ocupate, din Parlamentul European până la Avocatul Poporului

O păruială instituțională izbucnită între Renate Weber și adjunct propus tot de ea, anul trecut, la Avocatul Poporului scoate la iveală un exemplu clasic de penetrare a instituțiilor statului de către serviciile secrete. Scandalul dintre Renate Weber și Daniel Iovănescu a atras atenția asupra faptului că acesta din urmă, angajat al SIE „timp de 9 ani“, a ajuns apoi mâna dreaptă a avocatei atât în Parlamentul European, cât și la Avocatul Poporului.

Camera Deputaților și Senatul discută acum o cerere a Renatei Weber, care vrea ca Daniel Iovănescu să fie destituit din funcția de adjunct al Avocatului Poporului, deși tot ea a cerut numirea sa în funcție pe 26 noiembrie 2022, adică acum nici 6 luni. Mandatul lui Iovănescu este pe 5 ani.

Motivul scandalului dintre cei doi are mai puțină importanță, Iovănescu fusese desemnat să se ocupe de prevenirea torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane ori degradante. Weber invocă, pentru demiterea adjunctului său, faptul că nu poate lucra cu acesta, care-i contestă autoritatea și îi trimite dosare întocmite greșit.

Adjunctul Renatei Weber la Avocatul Poporului: „Ca experienţă profesională, pot să spun că am lucrat aproximativ 9 ani într-o instituţie de forţă statului român – Serviciul de Informaţii Externe”

În schimb, trecutul comun al celor doi e mult mai interesant. Daniel Iovănescu i-a fost „repartizat“ Renatei Weber cu aproape 9 ani în urmă, jucând rolul adjunctului credincios până acum. I-a fost consilier pe afaceri europene și, apoi, șef de cabinet cât timp avocata a fost europarlamentar. Apoi, timp de 3 ani, a fost șeful ei de cabinet la Avocatul Poporului. Din toamnă a fost promovat adjunct, confirmat de Parlament pentru 5 ani.

După cum spunea chiar el la audieri, „ca experienţă profesională, pot să spun că am lucrat aproximativ 9 ani într-o instituţie de forţă statului român – Serviciul de Informaţii Externe, apoi am avut o experienţă în viaţa privată, mai bine de şapte – opt ani am lucrat ca mediator, am lucrat în cabinete de avocatură”.

Sorin Ioniță, fondatorul think-tank-ului Expert Forum, a comentat pe marginea subiectului: „Ocazie cu care aflăm că şeful de cabinet al lui Renate la Parlamentul European era un băiat trimis de la SIE. Pe care ea l-a luat cu ea şi la Avocatul Poporului ulterior, că aşa sunt ăştia de la SIE şi SRI, mai buni ca ei pă drepturile omului nu să există. Noroc că se mai ceartă acoperiţii între ei, dau pe goarnă la supărare şi aflăm şi noi chestii. Acuma, cred că toţi ăia pe la PE ştiau ce hram purta omul, dar nu-i deranja; în tot cazul pe Norica, marea prietenă a Renatei, sigur n-o deranja. Întrebare retorică: era oare singurul cu background din ăsta pe acolo? Şi a doua: ce rost are un Ombudsman împachetat cu securişti?“.

Aceeași rețetă peste tot: ofițeri activi sau foști angajați ai serviciilor secrete ocupă posturile-cheie mai puțin vizibile din instituțiile statului

Povestea de la Avocatul Poporului este, de fapt, o rețetă clasică, pe care o întâlnim peste tot în instituțiile importante din România, unde imediat în spatele titularilor de funcții apar personaje care au lucrat sau lucrează în serviciile secrete.

Nu mai departe de luna martie, Ziaristii.com a scris despre cazul de la Ministerul Dezvoltării, unde o directoare care era, de fapt, colonel în SRI ajunsese să se ocupe de PNRR. A fost evacuată de Cristian Ghinea din minister în 2021, dar „băieții“, mână-n mână cu noul ministru liberal Marcel Boloș, încercau s-o bage din nou „la butoane“ ca director general al Direcției Programare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), adică funcția-cheie în controlul asupra banilor europeni.

După ce Cristian Ghinea, de la USR, a dezvăluit cine e candidata Liliana Anghel, aceasta și-a retras dosarul de candidatură, iar comisia de evaluare – pentru că nu mai putea ieși „cine trebuie“ – i-a picat pe toți ceilalți candidați.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Coaliția PSD-PNL face prăpăd: datoria externă a României a trecut de 700 de miliarde de lei, adică peste 50% din PIB-ul țării. Doar în acest an s-au împrumutat deja 40 de miliarde!

17 monitoare TV curbate ultraperformante, speciale pentru jocuri video, și 19 laptopuri de top – ultimele cumpărături ale ministerului lui Burduja. În total, 300.000 de lei + TVA

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

Epilogul manipulării Bâstroe: adâncimea canalului e perfect regulamentară, de 6-7 metri, arată măsurătorile oficiale făcute de români. Demisia, Grindeanu!

Comportament tot mai bizar al lui Robert Negoiță. A fost prins conducând haotic pe contrasens, la câteva zile după ce plantase palmieri unde nu are voie. Nicușor Dan l-a lăsat fără palmieri, iar Poliția – fără permis

VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

* INTERVIU. „Acesta este un război existențial pentru noi: dacă nu dispare Rusia, dispare Ucraina. Împreună nu putem supraviețui” / „Navalnîi ar ucide mai mulți ucraineni decât poate ucide Putin”

EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

Coincidență suspectă: al doilea oficial american găsit mort în cartierul de lux al lui Ion Țiriac. Un reprezentant NATO în 2021, un angajat al Ambasadei SUA în 2023

5 COMENTARII

  1. Psihopații, sinecuristii , hoții, incompetentii , avizii de funcții, securiștii, nepoții, amantele iată tabloul actual al instituțiilor din sfera justiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here