sâmbătă, septembrie 14, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaINTERVIU. "Acesta este un război existențial pentru noi: dacă nu dispare Rusia,...

INTERVIU. „Acesta este un război existențial pentru noi: dacă nu dispare Rusia, dispare Ucraina. Împreună nu putem supraviețui” / „Navalnîi ar ucide mai mulți ucraineni decât poate ucide Putin”

-

Nu există cale de împăcare în războiul ruso-ucrainean. Ori vor supraviețui trupele lui Zelenski, ori cele ale teroristului Putin. Iar dacă regimul pro-occidental de la Kiev va izbuti să alunge și să învingă Rusia criminală, atunci ea va trebui să dispară pentru totdeauna, să se dezintegreze precum Uniunea Sovietică. Aceasta este opinia formulată de un cunoscut scriitor ucrainean, Dmitri Korcinski, într-un interviu incendiar acordat redactorului-șef al site-ului Obozrevatel.com, Orest Sohar.

Originar din Kiev, scriitorul Dmitri Korcinski (59 de ani) militează pentru „dispariția ca națiune” a actualei Federații Ruse, dar și pentru preluarea „tuturor resurselor strategice” de pe teritoriul său: de la petrol și gaze până la cherestea și uraniu. Asta fiindcă Putin a distrus practic economia ucraineană de la începutul invaziei, iar tot ce s-a pierdut trebuie recuperat de la ocupanți, întrucât Occidentul nu va putea oferi un ajutor atât de consistent.

Dacă nu va dispărea Federația Rusă, în actuala ei formă, atunci va dispărea Ucraina, mai crede Kircinski. Cele două popoare nu pot supraviețui împreună, mai ales că „în ultimii 500 de ani suntem fie în război, fie în stare de sclavie cu «acei oameni buni»”.

Scriitorul este ferm convins că, prin schimbarea lui Putin, nu se va rezolva nimic bun în Rusia invadatoare. Mai mult, în cazul în care va fi instalat la Kremlin principalul său opozant, Aleksei Navalnîi, încarcerat în prezent într-o colonie de maximă siguranță, acesta va fi mai rău decât actualul dictator!

- Advertisement -

„Știm sigur că Navalnîi va ucide mai mulți ucraineni decât poate ucide Putin și, prin urmare, nu avem nevoie de Putin sau Navalnîi acolo, nu ar trebui să fie nimeni acolo”, a mai declarat Dmitri Korcinski.

Participant la primul război ruso-cecen și la protestele de pe Euromaidanul din Kiev împotriva președintelui putinist Viktor Ianukovici

Dmitri Korcinski crede că, în curând, „tancurile vor trage din nou în Duma de Stat”, așa cum s-a întâmplat în 1993, pe vremea președintelui Boris Elțîn.

Scriitorul ucrainean îndeamnă lumea la revoltă totală, spunând că Rusia trece printr-o nouă criză majoră, ca în 1905, 1917, 1941, 1991 sau 1993. „Trebuie să-i luăm pe ai noștri împreună cu popoarele înrobite care sunt acolo, împreună cu caucazienii, împreună cu alții care vor să profite. Trebuie să luăm cu adevărat o poziție activă și să nu permitem acestui monstru să-și revină”.

- Advertisement -

Dmitri Korcinski a publicat 8 cărți. În perioada 1994-1996, el a activat ca militar în primul război ruso-cecen, înrolându-se într-un detașament de voluntari din UNA – UNSO (Adunarea Națională a Ucrainei – Autoapărarea Poporului Ucrainean). În 2013, a participat la protestele de pe Euromaidanul din Kiev împotriva regimului dictatorial instituit de președintele pro-putinist al Ucrainei de la acea vreme, Viktor Ianukovici.

Vânat de autoritățile așa-zis ucrainene, servile de fapt Kremlinului, Korcinski a reușit să fugă din țara sa și să se ascundă pe teritoriul altor state europene. Apoi a ajuns în Israel, unde a fost reținut de poliție pe 5 februarie 2014. În scurt timp însă, el a fost scos de pe lista internațională de urmăriți și eliberat. La 14 martie 2014, Departamentul Principal al Comitetului de Investigații al Federației Ruse pentru Districtul Federal Caucazul de Nord i-a deschis un dosar penal pentru participarea sa la primul război cecen.

„Lumea se teme de Putin nu ca forță militară, îi este frică să preia soluția acestei probleme”

Orest Sohar (redactor-șef Obozrevatel.com): De ce se mai teme lumea atât de mult de Putin, deși este clar că Führer-ul este gol? Pentru a pune capăt războiului de astăzi, este necesar să rezolvăm problema viitorului Rusiei – ce se va întâmpla cu ea după victoria Ucrainei. Dar lumea este lentă. Aveți un răspuns de ce?

Dmitri Korcinski (scriitor): Lumea se teme de Putin nu ca forță militară, îi este frică să preia soluția acestei probleme. Sunt adesea lucruri pe lume care sunt foarte greu de „aruncat”. Toată lumea înțelege că Rusia trebuie aruncată undeva, dar unde, unde este această groapă?

De fapt, îi este frică de probleme. Va trebui făcut ceva cu asta și, cu cât se va continua mai departe, cu atât vor fi mai multe probleme, asta este în primul rând. În al doilea rând, toți acei oameni din Occident au studiat la universități, li s-a spus că Dostoievski, Tolstoi sunt buni scriitori, există piese bazate pe Cehov pe Broadway, există o imagine formată a unui rus. Aceștia sunt așa-zișii paraziți ai conștiinței.

Occidentul crede că dacă aștepți, problema se va rezolva de la sine. Rusia bolșevică a fost percepută ca o problemă și apoi s-a dovedit că ar putea fi incitată asupra Germaniei – și deja este o problemă mai mică, iar apoi Moscova postbelică a fost percepută ca o problemă cu armele sale nucleare și pătrunderea sa din Asia până în America Latină. Apoi ea s-a destrămat și problema s-a rezolvat de la sine. Cu asta ne confruntăm tot timpul.

„Toate resursele noastre strategice sunt situate în adâncurile Rusei și trebuie să le luăm drept compensație: petrol, gaze, cherestea, uraniu, tot ce e acolo”

Orest Sohar (Obozrevatel.com): Din acest punct de vedere, cum vedeți dezvoltarea evenimentelor ulterioare? Astăzi este război în Ucraina, se așteaptă să câștigăm, dar ce urmează?

Dmitri Korcinski (scriitor): Restul depinde de cei care vor lua inițiativa asupra lor. În primul rând, acesta este un război existențial pentru noi: ori noi vom supraviețui, ori moscoviții, adică împreună nu vom supraviețui. Dacă supraviețuim, înseamnă că ei trebuie să dispară ca națiune, cultură, economie, entitate geografică. Pur și simplu, ei trebuie să dispară, altfel vom dispărea noi, nu ne mai putem permite să ne continuăm existența în acest cartier… Nu am putut niciodată, suntem fie în război, fie în stare de sclavie în ultimii 500 de ani cu acei „oameni buni”. Pentru noi este o necesitate.

În al doilea rând, Ucraina este distrusă în mod semnificativ, economia noastră este distrusă, avem nevoie de resurse pentru a face un salt. Occidentul nu ne va oferi resurse serioase și toate speranțele că ne vor acoperi cu miliarde – nu ne vor acoperi. Toate resursele noastre strategice sunt situate în adâncurile Federației Ruse și trebuie să le luăm drept compensație: petrol, gaze, cherestea, uraniu, tot ce este acolo.

„Trebuie să-i luăm pe ai noștri împreună cu popoarele înrobite care sunt acolo, împreună cu caucazienii, împreună cu alții care vor să profite. Să nu permitem acestui monstru să-și revină!”

Orest Sohar (Obozrevatel.com): Creați acum o provocare frumoasă și vorbiți despre ocuparea Moscoviei (referire la cnezatul Moscovei, așa cum era cunoscut din cele mai vechi timpuri – n. red.) de către forțele armate…

Dmitri Korcinski (scriitor): De ce ocupație? Noi ar trebui doar să profităm de pe urma dezintegrării. Moscovia este o unitate instabilă, în secolul XX Moscova a cunoscut cel puțin 5 crize foarte semnificative, care au pus-o în pragul existenței, dar nimeni nu a profitat de aceste crize. 1905, 1917, 1941, 1991, 1993, plus alte evenimente mai mici care puteau fi folosite în mod repetat, doar că nimeni nu a îndrăznit. Acum este în ajunul unei noi crize, trebuie doar să se profite de această criză. În fine, trebuie să-i luăm pe ai noștri împreună cu popoarele înrobite care sunt acolo, împreună cu caucazienii, împreună cu alții care vor să profite. Trebuie să luăm cu adevărat o poziție activă și să nu permitem acestui monstru să-și revină.

Ei se adună repede. Ucrainenii au fost foarte fericiți când a căzut imperiul Romanovilor; au trecut câțiva ani și au apărut bolșevicii, care erau mai răi decât Romanovii. Cu toții ne-am bucurat când Elțîn s-a îmbătat complet, dar apoi a venit Putin, mult mai rău decât Elțîn. Adică, să te aștepți că acolo se poate întâmpla ceva bun, chiar nu ține, nu se va întâmpla așa ceva. Dacă un Navalnîi condiționat vine după Putin, va fi mai rău pentru noi, pentru că fiecare politician în stil occidental este mai groaznic pentru noi decât un han dens și păros. Petru I – un om pro-occidental, cu gusturi occidentale, care vorbea olandeză – a ucis o mulțime de ucraineni. Ecaterina a II-a – o nemțoaică de naționalitate, a corespondat cu Voltaire – a distrus Hetmanatul, Siciul Zaporojean (fost centru administrativ, politic și militar al cazacilor zaporojeni între secolele XVI – XVIII – n. red.), a înrobit definitiv populația noastră. Bolșevicii – studenți ai bibliotecii britanice, purtători ai noii doctrine europene la acea vreme – au preluat puterea și au ucis zeci de milioane de ucraineni.

Știm sigur că Navalnîi ar ucide mai mulți ucraineni decât poate ucide Putin și, prin urmare, nu avem nevoie de Putin sau Navalnîi acolo, nu ar trebui să fie nimeni acolo.

„Tancurile vor trage din nou în Duma de Stat, Prigojin se va lupta cu Kadîrov, vor mai fi câteva aventuri”

Orest Sohar (Obozrevatel.com): Cum vedeți asta?

Dmitri Korcinski (scriitor): Criza politică din Federația Rusă este evidentă. Va exista o luptă între diferite forțe, iar noi trebuie să ajutăm toate aceste forțe, care se vor lupta între ele. Așa era în 1993: tancurile trăgeau în Consiliul Suprem. Dacă am fi fost atunci noi și cecenii… toți am fost pur și simplu proști, sincer vorbind, ne-am blocat atunci în Abhazia. Să zicem, grupul meu… dar dacă am fi plecat cu toții atunci la Moscova, războiul ar fi continuat până în zilele noastre. Ar fi fost posibil să ajutăm forțele recționare ale Consiliului, pe democratul Elțîn, iar războiul ar fi continuat la Moscova până în zilele noastre. Cecenii și-au pierdut mințile în acel moment. Acest lucru se va întâmpla din nou, în curând, tancurile vor trage din nou în Duma de Stat, Prigojin se va lupta cu Kadîrov, vor mai fi câteva aventuri. În aceste aventuri, trebuie să mergi și să iei cea mai activă parte și să nu lași festivalul să se termine.

Orest Sohar (Obozrevatel.com): După părerea dumneavoastră, cum va face față noului statut mental de loser această „națiune mare” care a fost pregătită în mod constant pentru așa-numita victorie, pregătită pentru război?

Dmitri Korcinski (scriitor): Un rus își urăște cel mai mult vecinul. Se vor mușca unul pe altul și se vor rupe. Adică, dacă toate popoarele au fost create ca o pedeapsă reciprocă, atunci moscoviții au fost creați ca o pedeapsă pentru ei înșiși, ei se pedepsesc cel mai bine. Ei se vor arunca „de pe un Vanika pe alt Vanika” (diminutiv de la Vania – Ivan în sens peiorativ – n. red.), vor căuta trădători, îi vor căuta pe cei care i-au lovit în spate, care nu i-au lăsat să învingă, pe cei care sunt diferiți. Acolo este și ortodoxia moscovită, cecenii, tătarii, calmucii, budiștii și așa mai departe. Demografia se schimbă cu rapiditate. Apropo, peste 30 de ani, jumătate din Federația Rusă va fi musulmană.

Tuturor acelor turci și buriați să li se vorbească despre „unitatea” slavă este o idee din ce în ce mai puțin atractivă. Ideea eurasiatică este grozavă, dar ea iese din factorul turcesc; Eurasianismul înseamnă că centura turcească este baza, toți aceia pe care obișnuiau să-i disprețuiască și să-i scuipe. Ideologiile vor fi distruse.

„Nimeni nu ar fi putut prevedea cu 6 luni înainte că Uniunea Sovietică se va prăbuși atât de repede. Să ne rugăm să fie cât mai curând”

Orest Sohar (Obozrevatel.com): Care sunt aici intervalele de timp?

Dmitri Korcinski (scriitor): Totul se va întâmpla destul de repede, dacă nu vom rata din nou. Fiindcă acum aud din nou conversații îngrozitoare în mediul ucrainean, că ar trebui să protejăm ce este al nostru, că nu avem nevoie de cel străin… Asta este o prostie. Nu-l vei lua pe al altcuiva – nu-l vei avea nici pe al tău.

Orest Sohar (Obozrevatel.com): Când vor apărea „aliații” noștri la Kremlin? Astăzi v-ați amintit de prietenia militantă dintre Kadîrov și Prigojin, iar recent două drone au explodat cumva patetic deasupra Kremlinului, ceea ce este o manifestare a confruntării dintre clanurile Kremlinului. Când va lua această confruntare forme mai explozive, ca în 1993?

Dmitri Korcinski (scriitor): Destul de curând, sper, dar să ne amintim că este imposibil să prevedem voia lui Dumnezeu. Nimeni nu ar fi putut prevedea cu 6 luni înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice că ea va „mormăi” atât de repede. Să ne rugăm să fie cât mai curând, și poate că nu este necesar să fie cât mai curând, pentru că abia acum ne maturizăm. În fiecare zi, Forțele Armate ale Ucrainei sunt mai puternice, în fiecare zi vine un fel de iluminare. Ceea ce am spus acum un an și jumătate părea extremism, fascism, nazism, lucruri incredibile, iar acum prezentatoarele de televiziune spun toate acestea pe ecranele ucrainene, pentru ele este deja o normă.

„Nu istoricii sau ideologii lucrează cu conștiința maselor, ci artiștii, scriitorii, poeții etc.”

Orest Sohar (Obozrevatel.com): De ce nu s-a deschis Ucraina? De ce am pierdut acești mai bine de 20 de ani, neatingând nicio unitate mentală și neprimind un răspuns la întrebările care sunt importante pentru noi?

Dmitri Korcinski (scriitor): Știți, au fost mari pierderi în secolul al XX-lea. Prietenul meu istoric spune că a analizat lucrări ucrainene despre istorie: au fost publicate în 1910-1920, iar în al 30-lea an totul se oprește și după 30 de ani nu se mai lucrează… și apoi totul începe în anii ’60, dar începe de la zero. Nu există școli, toate au fost distruse, toate au fost plantate, toate aceste publicații au acces închis.

Nu istoricii sau ideologii lucrează cu conștiința maselor, ci artiștii, scriitorii, poeții și așa mai departe. La noi, doar un om a învățat să scrie – a fost împușcat sau întemnițat; doar el a învățat să facă filme – a fost interzis. Aproape în tot secolul XX au fost mari pierderi, absența eredității – intelectuală și artistică. A trebuit s-o luăm de la capăt în 1991, în condiții foarte nefavorabile, de altfel. Pentru ca ceva să se întâmple conștiinței publice, este necesar să se scrie noi romane, să se facă filme noi. Pentru a se scrie romane și filme noi, este necesar să existe ceva literatură populară istorică, una care să fie în circulație, nume noi, adică nume istorice, dar am uitat totul. Pentru a exista o literatură științifică populară, trebuie să existe o literatură științifică serioasă și abia acum apare puțin câte puțin. Avem un număr imens de lucruri care nici măcar nu au fost introduse în circulația științifică, darămite în conștiință, trebuie să lucrăm cu toate acestea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Coaliția PSD-PNL face prăpăd: datoria externă a României a trecut de 700 de miliarde de lei, adică peste 50% din PIB-ul țării. Doar în acest an s-au împrumutat deja 40 de miliarde!

* 17 monitoare TV curbate ultraperformante, speciale pentru jocuri video, și 19 laptopuri de top – ultimele cumpărături ale ministerului lui Burduja. În total, 300.000 de lei + TVA

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

* Epilogul manipulării Bâstroe: adâncimea canalului e perfect regulamentară, de 6-7 metri, arată măsurătorile oficiale făcute de români. Demisia, Grindeanu!

* Comportament tot mai bizar al lui Robert Negoiță. A fost prins conducând haotic pe contrasens, la câteva zile după ce plantase palmieri unde nu are voie. Nicușor Dan l-a lăsat fără palmieri, iar Poliția – fără permis

* VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

* EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

* Coincidență suspectă: al doilea oficial american găsit mort în cartierul de lux al lui Ion Țiriac. Un reprezentant NATO în 2021, un angajat al Ambasadei SUA în 2023

1 COMENTARIU

  1. E greu sa reemancipezi un popor distrus de rusi. Ei calcă în picioare tot ce nu e rusesc. E cumplit ce spune omul asta.
    Te apuca groaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -