Coaliția PSD-PNL face prăpăd: datoria externă a României a trecut de 700 de miliarde de lei, adică peste 50% din PIB-ul țării. Doar în acest an s-au împrumutat deja 40 de miliarde!

6
1003
Doi incompetenți puși de președintele Iohannis să facă praf economia României: neisprăvitul Marcel Ciolacu și generalul Nicolae Ciucă

Ritmul în care Guvernul PSD-PNL împrumută bani de pe piețele internaționale, îndatorând România, continuă să crească, și mai grav fiind că datoriile sunt făcute pentru a acoperi cheltuieli curente, cum ar fi pensiile speciale, și nu pentru investiții în infrastructură ori economie. Datoria publică a ajuns deja în februarie de 707 miliarde de lei (140 de miliarde de euro), adică peste 50% din PIB-ul țării, scrie „Ziarul Financiar“.

În intervalul ianuarie-februarie, Guvernul PSD-PNL a crescut datoria României cu 40 de miliarde de lei (8 miliarde de euro), scrie Mediafax. E un ritm nemaivăzut în istoria țării, absolut inexplicabil în mod rațional, ținând cont că România ar trebui să se concentreze pe accesarea fondurilor PNRR și a altor bani gratuiți dați de UE, în loc să facă împrumuturi la dobânzi foarte mari de pe piețele internaționale.

Perioada noiembrie 2021-mai 2023 a fost una dintre cele mai nefaste din istoria României, la capitolul risipei resurselor financiare. S-au făcut împrumuturi colosale, de zeci de miliarde de euro (sute de miliarde de lei), care s-au topit fără niciun efect în economie – direcționați fiind de PSD și PNL către pensii, salarii și clientela de partid.

La sfârșitul anului 2019, scrie ZF, România avea o datorie publică aproape la jumătate de cea actuală, de 373 miliarde lei, adică 35% din PIB-ul țării la acel moment.

La sfârșitul lunii februarie 2023, datoria pe termen mediu și lung a țării era de 677 miliarde lei, în timp ce 30 de miliarde de lei reprezentau datoria pe termen scurt.

Un efect cât se poate de concret al acestor datorii uriașe, făcute prostește și la dobânzi-record, este că acestea vor pune în dificultate tot mai mare guvernele viitoare. Mediafax scrie că, pe măsură ce datoria crește, aceasta va fi tot mai greu de rostogolit. În 2023, de exemplu, România va avea nevoie de finanțări de 150 de miliarde de lei pentru a achita datoriile scadente și dobânzile aferente. Acești bani reprezintă deficitul bugetar pe anul curent și refinanțarea datoriilor vechi.

Cu cât datoriile cresc, cu atât România cheltuiește mai mult cu dobânzile.

Acestei situații foarte dificile i se adaugă gaura bugetară de 20 de miliarde de lei pe care Guvernul PSD-PNL a descoperit-o în luna aprilie, după nici 4 luni din 2023. Ministrul Finanțelor, masonul Adrian Câciu, numit de PSD și susținut de Dan Voiculescu pentru această funcție, a greșit alcătuirea bugetului pentru acest an, supraestimând cu mult încasările și subestimând masiv cheltuielile. Rezultatul a fost că, în aprilie, premierul Nicolae Ciucă a descoperit că lipsesc 20 de miliarde de lei (4 miliarde de euro) pentru a acoperi cheltuielile de funcționare a statului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Alegeri în Turcia: cum a scăzut diferența dintre Erdogan și rivalul său pro-occidental de la 25% la 5% în câteva ore. Opoziția revendică victoria, dar decisiv va fi turul 2

* Coincidență suspectă: al doilea oficial american găsit mort în cartierul de lux al lui Ion Țiriac. Un reprezentant NATO în 2021, un angajat al Ambasadei SUA în 2023

* VIDEO. „Ambuscada” pregătită Codruței Kovesi de slugile fugarului Ghiță: Simion o hăituiește pe stradă, Ciutacu pe TokTok, iar Ponta pe Facebook. Cascadă de minciuni, cu Ponta în rolul de mitoman-fără-egal

* VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

* Austeritate doar pentru popor: șefimea din ministerul lui Burduja tocmai și-a cumpărat 6 iPhone 14 la 7.247 de lei bucata. Ciolacu anunțase că Guvernul „strânge cureaua“

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

* EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

6 COMENTARII

  1. Nimanui nu-i pasa de datoria Romaniei. Importanti sunt banii primiti moca. Si, slava Domanului ca d-astia avem. Vouchere peste vouchere (mancare, lemne), compensatii de energie electrica peste compensatii de gaze, rabla, rabla la electrocasnice etc. Nimeni nu are timp de „datoria Romaniei”.
    La urma urmei sub conducerea USL 2.0 am reusit sa atingem 50% din PIB datorie publica si chiar am reusit s-o depasim. Si? Este vreo problema? Tot poporul-i fericit si-i uraste pe cei din USR. In concluzie, obiectivele partidelor si ale maretului conducator suprem au fost indeplinite.

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA”.

  2. Iata ce a facut Iohannis prin unirea celor doi fosti rivali: Romania a devenit captiva unei majoritati corupte, incapabile, rau intentionate, uniti in muget si in nesimtiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here