vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNewsCum a fost capturat "Evenimentul zilei", cel mai important ziar de după...

Cum a fost capturat „Evenimentul zilei”, cel mai important ziar de după Revoluție, de gruparea Elena Udrea – Dan Andronic. Politiciana era adevăratul redactor-șef, dădea „bun de tipar” pe subiecte și decidea prima pagină

-

Capturarea și, ulterior, distrugerea publicației „Evenimentul zilei”, cel mai important și influent ziar românesc de după Revoluție, este descrisă cu lux de amănunte în motivarea sentinței date de Curtea de Apel București în procesul penal care îi viza pe Elena Udrea și Dan Andronic. EVZ și „Capital”, multă vreme cele mai vândute și influente publicații pe segmentul generalist și, respectiv, de afaceri, au fost cumpărate în 2010 de Elena Udrea, prin interpusul Dan Andronic, cu bani proveniți din mită.

Informațiile apar în motivarea sentinței prin care judecătoarea Corina Ciobanu a dispus încetarea procesului față de cele două personaje menționate mai sus în dosarul Hidroelectrica, conform deciziilor CCR privind prescripția. S-a dispus, totuși, confiscarea a 3,4 milioane de euro din mita pe care Elena Udrea a primit-o de la Bogdan Buzăianu, unul dintre „băieții deștepți” din energie, prin intermediul lui Radu Budeanu, patronul publicațiilor „Cancan”, „Gândul” și „ProSport”.

Deja prin 2010-2011 în ședințele de sumar care aveau loc dimineața li se spunea șefilor de departamente de la EVZ despre cine e voie și despre cine nu e voie să se scrie. Ziarul fusese părăsit de aproape toți jurnaliștii care duseseră faima publicației în perioada când aparținuse trustului elvețian Ringier, făcând-o temută printre politicieni și influentă la nivel național. Puținii membri ai vechii echipe care încă mai rămăseseră își căutau și ei scăparea.

Informațiile despre faptul că ziarul încăpuse pe mâinile lui Dumitru Gheorghe, alias „NIRO“, și ale Elenei Udrea erau deja de notorietate.

- Advertisement -

Decăderea unei mari publicații pe ruta Ringier – Bobby Păunescu – Elena Udrea / Dan Andronic

Ringier a vândut oficial ziarul EVZ și revista „Capital”, în februarie 2010, către Bobby Păunescu, fiul lui George Constantin Păunescu (fost ofițer de Securitate), devenit după Revoluție mare om de afaceri. Angajații EVZ știau însă de mai multă vreme despre această schimbare.

Elvețienii au renunțat la EVZ după teribila criză economică din 2008-2010, pentru că ei veniseră să facă afaceri din presă în România și nu puteau concura cu oligarhi precum Dan Voiculescu, Dinu Patriciu și Sorin Ovidiu Vântu, care – după cum explicase chiar unul dintre consultanții germani ai Ringier în România – subvenționau publicațiile lor și mergeau în pierdere pentru că aveau alte scopuri netransparente.

La scurt timp după trecerea EVZ la Bobby Păunescu, angajații publicației au aflat că, de fapt, patronul lor era, de fapt, altul – Elena Udrea. Ulterior, „Evenimentul zilei“ și „Capital“ au trecut oficial la Dan Andronic, interfața celei care, la acel moment, era considerată cea mai influentă persoană din politica românească. EVZ s-a prăbușit nu doar calitativ, dar și ca prestigiu și tiraj, în final dispărând ca publicație tipărită.

- Advertisement -
Dan Andronic

Banii din mită au mers la Dan Andronic, ca să finanțeze „Editura Evenimentul zilei și Capital”, precum și la plata postacilor PD, a altor publicații și a unor jurnaliști 

La mulți ani distanță de acel episod, motivarea instanței din dosarul Hidroelectrica arată cum a ajuns cel mai puternic ziar din România în mâinile Elenei Udrea și ale lui Dan Andronic.

Potrivit documentelor văzute de jurnaliști de la G4Media.ro, Elena Udrea ar fi folosit cei 3,8 milioane de euro primiți mită de la Buzăianu prin intermediul lui Budeanu ca să plătească jurnaliști și postaci ai PartiduluI Democrat (azi absorbit în PNL).

”Revenind la cronologia faptelor obiect al judecății, Curtea reține că, potrivit susținerilor martorei MUNTEANU (fostă TOPOLICEANU) ANA-MARIA, după primirea banilor, aceasta i-a comunicat inculpatei UDREA ELENA-GABRIELA că au venit banii de la BUDEANU și a întrebat-o ce să facă cu ei, inculpata răspunzându-i să-i țină acolo că o să-i spună ulterior ce să facă cu ei. De asemenea, martora a mai declarat că, toți acești bani au fost cheltuiți cu știrea și potrivit indicațiilor inculpatei UDREA ELENA-GABRIELA. Astfel, o parte importantă din banii respectivi a fost folosită pentru achiziționarea serviciilor din precampania și campania electorală din anul 2012 (materiale electorale, plăți către trusturi de media și alți jurnaliști care-și desfășurau activitatea în sediul PDL, plata postacilor etc.), alte sume, pe care chiar inculpata i le-a cerut, au fost date inculpatului ANDRONIC DAN pentru a finanța «Editura Evenimentul Zilei și Capital», astfel încât să fie plătite salariile angajaților, precum și, conform unei presupuneri proprii, pentru plata părților sociale ale Editurii Evenimentul Zilei, iar despre toate aceste cheltuieli martora întocmise la acea vreme o evidență scrisă, pe care din când în când o prezenta inculpatei UDREA ELENA-GABRIELA”, scrie în motivarea instanței de la Curtea de Apel.

Dintre cei 3,4 milioane de euro pe care judecătoarea a dispus să fie confiscați de la Elena Udrea, 900.000 de euro reprezintă o creanță pe care Buzăianu o avea de recuperat de la Bobby Păunescu, patronul de atunci al EVZ și „Capital”.

În 2010, Buzăianu l-a împrumutat pe Bobby Păunescu prin intermediul Grammotechniki Ltd, un off-shore din Cipru. Împrumutul a fost garantat „prin instituirea unui gaj asupra a 50% din părțile sociale ale Editurii Evenimentul Zilei și Capital SRL”.

Bobby Păunescu ar fi negociat atât cu Elena Udrea, prin intermediul lui Dan Andronic, cât și cu Dumitru Gheorghe, alias NIRO. În cele din urmă, EVZ a fost preluat de Dan Andronic pentru Elena Udrea, conform DNA.

O schemă complicată de mascare, la nivel oficial, a implicării Elenei Udrea la EVZ

Deși tranzacția și adevăratul proprietar erau de notorietate, Elena Udrea a recurs la o schemă care să mascheze, măcar oficial, preluarea celebrului ziar:

* Dan Andronic, care acționa ca interpus, a făcut un contract de preluare a EVZ.

* Barringwood Investment Ltd, un off-shore al lui Dinu Pescariu, a preluat creanța lui Bobby Păunescu către off-shore-ul lui Buzăianu.

* Printr-un contract de novație, Dan Andronic l-a înlocuit pe debitorul Bobby Păunescu, iar off-shore-ul lui Dinu Pescariu s-a substituit off-shore-ului lui Bogdan Buzăianu în calitate de creditor.

În documentele din instanță, în legătură cu contractul dintre părți, se arată: „La data de 15.11.2011, între PĂUNESCU BOBBY-GEORGE-MARIUS, SC Spet Shipping SA și ȘERBAN CLAUDIU-ALEXANDRU, în calitate de vânzători, și ANDRONIC DAN-CĂTĂLIN, în calitate de cumpărător, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare având ca obiect 90% din părțile sociale ale SC Editura Evenimentul și Capital SRL, prețul de vânzare fiind de 869.740 de lei (adică 200.000 de euro la un curs de 4,3487 lei pentru 1 euro). Totodată, prin contractul de novație încheiat în aceeași zi de 15.11.2011, Grammotechniki Ltd, în calitate de creditor, a fost substituită cu titlu gratuit de Barringwood Investment Ltd, iar PĂUNESCU BOBBY-GEORGE-MARIUS, în calitate de debitor, de ANDRONIC DAN-CĂTĂLIN, iar data rambursării împrumutului a fost modificată, fiind stipulat un termen de 2 ani de la data la care va avea loc finalizarea în baza contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni (…), dar în orice caz nu mai devreme de 17 noiembrie 2013. În măsura în care nici noul creditor, nici noul debitor nu-și exercită opțiunea în baza contractului de opțiuni de cumpărare de acțiuni încheiat în luna noiembrie 2011, în intervalul de timp de 2 ani menționat mai sus, data de rambursare a împrumutului va fi prelungită o singură dată, cu o perioadă suplimentară de 2 ani”.

În același contract s-a menționat că „în toate cazurile în care creditorul gajist are dreptul de a executa obligațiile garantate, însușirea acțiunilor gajate reprezintă singura reparație de care poate beneficia creditorul gajist în fața debitorului gajist, creditorul gajist devenind proprietarul acțiunilor gajate, iar datoriile acoperite cu garanții mobiliare fiind considerate achitate integral, fără nicio excepție și indiferent de valoarea nominală sau valoarea de piață a acțiunilor gajate”.

Valoarea creanței a fost menținută: „Cu excepția cazurilor prevăzute expres în prezentul contract, ceilalți termeni și celelalte condiții din contractul de împrumut, inclusiv cu privire la întreaga sumă a împrumutului datorat în baza contractului de împrumut (adică 900.000 euro) se vor aplica în relația dintre noul creditor și noul debitor, începând cu data novației“.

Pe la Elena Udrea treceau prima pagină înainte de tipărire, drafturile articolelor și interviurile. Aceasta îi dădea lui Dan Andronic indicații despre ce subiecte trebuiau să intre în ziar

Tot în noiembrie 2011 a fost încheiat și contractul de „opțiuni cu privire la părți sociale”. Instanța observă următoarele, după ce trece în revistă clauzele: „Rezultă așadar din clauzele acestei convenții că ANDRONIC DAN-CĂTĂLIN se obliga să vândă 100% din părțile sociale, pentru suma de 100.000 de euro, putând însă să răscumpere imediat 20% din ele la un preț de 550.000 de euro, ori valorile la care s-au convenit aceste tranzacții denotă că, de fapt, ANDRONIC DAN-CĂTĂLIN deținea la vedere, ca interpus, și părțile sociale ale inculpatei UDREA ELENA-GABRIELA. Pentru garantarea restituirii împrumutului de către noul debitor, dar și a dreptului de opțiune cu privire la cumpărarea părților sociale de către Barringwood Investment Ltd, tot în luna noiembrie 2011, a fost instituit un gaj asupra părților sociale ale SC Editura Evenimentul și Capital SRL. La data de 22.12.2011, printr-un act adițional a fost modificat contractul de vânzare-cumpărare de părți sociale, prevăzându-se în mod expres că entitatea către care se vor transfera împrumuturile rambursabile este Barringwood Investment Ltd“.

În motivarea instanței se mai menționează: „În februarie 2012, în scopul de a atribui în mod aparent un caracter oneros preluării creanței de la Grammotechniki Ltd, a fost semnat un act adițional la contractul de împrumut, prin care s-a prevăzut că: «Noul creditor este de acord să-i plătească creditorului inițial, ca preț al novației contractului (…) suma de 300.000 de euro (…) În cazul în care novația contractului (…) nu are loc, indiferent de motiv, creditorul inițial este de acord să ramburseze noului creditor, suma de 300.000 de euro (…) în termen de cel mult zece zile de la cererea în scris a noului creditor în acest sens»“.

Judecătoarea trage concluzia, din toate cele de mai sus, că EVZ a ajuns sub controlul Elenei Udrea, care făcea chiar pe redactorul-șef la ziar: Există o bogată corespondență electronică purtată prin e-mail între inculpații ANDRONIC-DAN CĂTĂLIN și UDREA ELENA-GABRIELA, care ilustrează cu puterea evidenței că aceasta din urmă era în mod susținut și activ implicată atât în activitatea economică a SC Editura Evenimentul și Capital SRL, cât și în politica editorială a publicațiilor «Evenimentul Zilei» și «Capital», acesteia fiindu-i astfel raportate date privind evoluția financiară a celor două publicații, evoluția cotei de piață, cum arată prima pagină a publicațiilor, poprirea conturilor de trezorerie, formularea de opoziții către ANAF față de cesiunea părților sociale, desemnarea lichidatorului judiciar și aprobarea planului de reorganizare, situația împrumuturilor firmei. Din aceeași corespondență, rezultă că inculpatei UDREA ELENA-GABRIELA i se comunicau drafturi de articole, interviuri ce urma a fi publicate în «Evenimentul Zilei», pentru ca ea să-și exprime acordul (spre exemplu, articole care-i vizau pe CRIN ANTONESCU, VASILE BLAGA, DINU PESCARIU, VICTOR PONTA, DAN VOICULESCU, RADU BERCEANU etc.). De asemenea, inculpata îi dădea indicații lui ANDRONIC DAN-CĂTĂLIN în legătură cu subiectele care ar trebui sau nu abordate în articolele de presă, acesta conformându-se solicitărilor ei fără nicio obiecțiune”.

Destinul „redactorului-șef” de la EVZ: Elena Udrea e azi după gratii, cu două sentințe de 6 și, respectiv, 8 ani cu executare

În acest moment, Elena Udrea este deja după gratii, executând o altă sentință de 6 ani de închisoare pentru corupție în dosarul Gala Bute. Ea are la activ și o altă condamnare de 8 ani de închisoare în dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu în 2009.

Dan Andronic are o condamnare de 3 ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale din Pădurea Băneasa, în care au primit sentințe cu executare așa-zisul Prinț Al României Paul Phillipe, miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Benjamin Silberstein, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase – Remus Truică – și avocatul Robert Roșu, de la Casa de Avocatură Țucă, Zbârcea și Asociații.

Avocatul Roșu a fost însă scos basma curată ulterior printr-o cale extraordinară de atac, după o campanie furibundă orchestrată la nivel național. Instanța de la Înalta Curte de Casație și Justiție a întors sentința definitivă și l-a achitat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* România a plătit în 2022 peste un miliard de lei pentru pensiile speciale ale magistraților. Pensia medie a acestora este de 21.000 de lei, din care doar 1.400 de lei din contribuție, restul fiind subvenție

România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* ÎPS Teodosie apără cu îndârjire sărbătorirea Paștelui odată cu Rusia, nu cu Occidentul! Îi vrea pe ortodocși separați de catolici, pe care-i jignește: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au! Alţii? N-au!”. Mitropolitul Clujului îl contrazice, BOR e prudentă

* Contribuția României la lupta Ucrainei cu Rusia, dezvăluită în documentele „scăpate“ de Pentagon: pregătim militari, transferăm echipament și monitorizăm informațional frontul

- Advertisement -

38 COMENTARII

  1. Nuti spaima putii … jurnalismului din Romania. Romanii s-au lasat prea usor manipulati de mass-medie si d-asta au votat cu emotia si nu cu ratiunea. D-asta Romania dupa 34 este condusa de borhotul fesenist. Problema este ca din lipsa de educatie si dezinteres nimeni nu se documenteaza sa inteleaga ce pericol reprezinta fesenismul. Iliescu a iesit in 90 presedinte cu 84% si vreo 12 milioane de voturi pentru ca a mintit ca un ordinar cu televiziunea publica. Mergeti pe YouTube sa vedeti manipularea ordinarului criminal KBG, dadea foc la masini in Piata Universitatii ca sa aiba pretext sa bata populatia cu minerii. Vin taranistii si ne iau pamanturi, nu ne vindem tara, incidentele de la Targu Mures, nu au adoptat Proclamatia de la Timisoara in special punctul 8 care interzicea nomenclaturii si securistilor sa mai lucreze la Stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -