Efectul mișmașurilor: orașul Botoșani e pe cale să fie executat silit pentru 19 milioane de euro, după două procese pierdute

2
942

Primăria Botoșani e în pragul falimentului și într-o situație aparent fără ieșire, notează Adevărul: pe de o parte urmează să fie executată silit în contul unei datorii de 19 milioane de euro, iar pe de altă parte, fără acei bani nu se mai pot plăti salariile.

Orașul Botoșani are datorii de 19 milioane de euro către societatea de termoficare a localității, care acum e în lichidare. Executorii judecătorești au trimis deja două somații la primărie și banii trebuie scoși din pământ, din piatră seacă.

Dar primarul spune că, fără cele 19 milioane de euro, Botoșaniul se închide: nu se mai poate asigura iluminatul public, nu se mai pot da banii de asistență socială, salariile angajaților și nici subvențiile.

La această criză s-a ajuns după un caz foarte complicat. Termica SA, societatea de termoficare din Botoșani, a dat faliment în 2010, după ce a strâns datorii de 120 de milioane de lei. Primăria a preluat patrimoniul societății falimentare și l-a dat către o nouă societate, Modern Calor, înființată sub jurisdicția Consiliului Local.

Dar lichidatorul Termica SA a dat în judecată Primăria, acuzând că patrimoniul societății a fost subevaluat, și a cerut anularea transferului de bunuri de la compania falimentară la municipalitate. Judecătorii au constatat că a avut dreptate, se făcuseră mișmașuri și au anulat transferul patrimoniului.

În 2016, lichidatorul a dat din nou în judecată Primăria, acuzând-o că n-a predat la timp punctele termice, continuând să încaseze chirie necuvenită. A câștigat și acest proces.

Acum, șmecheriile comise în anii trecuți de conducerea primăriei trebuie decontate de toți locuitorii orașului Botoșani.

Primarul Cosmin Andrei, venit în funcție din 2020, după ce din 2012 a fost 8 ani viceprimar, spune că a fost cât pe ce să-și dea demisia din cauza situației: “Am primit două somaţii de la executorii judecătoreşti prin care Primăria Municipiului Botoşani este obligată la plata unor sume colosale. Este vorba despre 100 de milioane de lei.

Dacă ar trebui să plătim astăzi această sumă, ar trebui să închidem curentul electric, iluminatul public, să nu mai plătim salarii, subvenţii, drepturi de asistenţă socială. Ceea ce nu putem face. Situaţia este dramatică“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fugarul Sorin Strutinsky, capturat în Italia. Afaceristul din gașca Mazăre – Nicușor Constantinescu e condamnat la 10 ani și 8 luni cu executare, dar are toate șansele să scape

* Editura Curtea Veche o ridiculizeză pe Budeanca: „Nu uitați, fătălăilor și amețitelor – o carte mocangeală pentru persoanele vaccinate!”

VIDEO. Afaceristul care l-a bătut pe Marian „Ceaușescu” e om-cheie în gruparea infracțională a primarului Pendiuc (PSD), dar și asociat cu soțul Ioanei Băsescu în afacerea „Moșia Brătienilor”

* Ramona Săseanu, corespondent TVR la Craiova, nominalizată de PNL pentru a prelua șefia interimară a televiziunii publice, în locul Doinei Gradea

* Bucureștenii vor avea tramvaie românești, pe bani europeni. Nicușor Dan a semnat contractul cu Astra Arad pentru 100 de vehicule. Șmenul făcut de Firea cu turcii a fost anulat

Încă un fake news demontat: „proteza de șold refuzată lui Leon Dănăilă”. Chirurgul spulberă minciuna că „nu se poate opera” pentru că Spitalul Foișor a devenit „spital Covid”

De la videochat la Voluntari TV. Oana Lovin a primit emisiune la televiziunea lui Pandele, finanțată din bani publici

* Un băiețel de 3 ani a fost omorât în bătaie de mama sa, sub ochii celor doi frați ai lui. Bestia l-a mușcat ca un câine

Ion Cristoiu a pierdut procesul cu istoricul care-l demascase drept informatorul „Coroiu” al Securității. Instanța: probele sunt clare

Vecina Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu, din 2022, atât pentru bărbați, cât și pentru femei

2 COMENTARII

  1. Municipiul Botoșani a fost NENOROCIT de cele două partide-VECHI, P.S.D. (actualul primar, viceprimarul administrațiilor P.S.D.!) și P.N.L. (fostul primar): „trăiască”… u.s.L.!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.