Cum a ajuns România, prin coruptul Severin, să facă propagandă rusească într-o comisie a OSCE. „Puterile autocrate reprezintă familia, religia, patria“, războiul e „pornit de Occident”, care e „în moarte clinică“, autocrațiile „câștigă concursul pentru sufletele și mințile oamenilor“

9
2577
Adrian Severin în noiembrie anul trecut, la o recepție a Ambasadei Rusiei, alături de șeful Sputnik România, Bogdan Alexandru Duca

Românul Adrian Severin a prezentat miercurea trecută, la reuniunea informală a unui grup de lucru din cadrul OSCE, tezele propagandei rusești asupra lumii și a războiului din Ucraina. Textul intervenției avute de fostul ministru de Externe al României este năucitor. Adrian Severin a acuzat SUA și Occidentul de escaladarea conflictului cu „puterile autocrate“, care apără „familia, religia, patria“ și care „câștigă concursul pentru sufletele și mințile oamenilor“.

Reprezentantul României a proclamat că Occidentul e „în moarte clinică“, înșiruind la adresa democrațiilor un lung rechizitoriu în care reia toate narativele Moscovei: alegerile sunt fraudate, popoarele sunt manipulate și dezinformate, deciziile se iau pe ascuns, politica e militarizată, nu mai există un sistem de promovare a valorilor, liderii sunt incompetenți etc.

În mod abject, Adrian Severin a reușit să transfere toate problemele pe care le au tocmai țările pe care le-a lăudat în conferința OSCE (Rusia și China) în cârca regimurilor democratice.

Adrian Severin a spus, la OSCE, că autocrațiile reprezintă oamenii, familia, tradiția culturală și identitatea națională, în timp ce democrațiile sunt malefice, falsifică alegerile, folosesc forța militară contra cetățenilor, au lideri incompetenți și vor pierde lupta

În contrapartidă, românul a lăudat „puterile autocrate“, cărora le-a zugrăvit o imagine luminoasă și optimistă. China, Rusia, Iran, Coreea de Nord și toate celelalte dictaturi se „caracterizează ca o lume a tradiției culturale, a familiei clasice și identității naționale“, „prin coincidența între ceea ce spun și ceea ce fac – familie, religie, patrie“. Motiv pentru care, decretează Adrian Severin, „autocrațiile par a câștiga concursul autenticității cu democrațiile, și astfel sufletele și mințile oamenilor“!

Victoria va fi a autocrațiilor care, iată, apără oamenii, spre deosebire de maleficele democrații care sunt „în moarte clinică“, trâmbițează Adrian Severin.

Acesta și-a continuat textul, scris parcă la Ambasada Rusiei pe care o vizitează atât de des, cu o concluzie apoteotică: „(…) concentrarea puterilor așa-zis autocrate, împinse spre a se alia de războiul declarat al așa-ziselor democrații purtat împotriva lor, configurează tot mai accentuat superioritatea celor dintâi inclusiv sub aspect economic, demografic și cultural, precum și pe terenul cercetării și creativității științifice; și chiar, din ce în ce mai mult, în domeniul militar”.

Verdictul a fost pus de fostul diplomat român în ultima propoziție din discurs și dă glas, de asemenea, un obiectiv major al lui Putin: „Pacea dintre Rusia și Ucraina nu se poate instaura decât în cadrul unei noi ordini mondiale”.

O intervenție plină de „șopârle”, minciuni și mistificări ordinare

Discursul a fost împănat cu aluzii și expresii care reflectă în totalitate poziția oficială a Rusiei putiniste:

* în 2008 n-a fost o invazie a Rusiei în Georgia, ci un „război ruso-georgian pentru Osetia de Sud“ (Adrian Severin face deliberat abstracție că Osetia face parte din Georgia, iar Rusia a invadat țara vecină fără să fie provocată, exact cum a procedat câțiva ani mai târziu cu Ucraina);

* în Ucraina a avut loc, în 2014, nu o revoluție, ci o lovitură de stat;

* Crimeea n-a fost anexată de Rusia, ci s-a separat de bună-voie de Ucraina;

* conflictul din Ucraina nu este unul ucraineano-rus, ci unul între Vest, pe de-o parte, și Est și Sud, pe de altă parte;

* totul a pornit de la împingerea granițelor NATO de către SUA către estul Europei, încălcându-se astfel „acordul politic Bush-Gorbaciov în 1989/1990“ (o minciună a propagandei rusești pe care singur Adrian Severin o recunoaște două rânduri mai târziu, scriind că nu a existat niciun document scris în acest sens);

* până în 1990 Cortina de Fier a despărțit Europa în două părți unde SUA și Rusia și-au impus cu ajutorul armatelor lor sistemele de organizare politică și socială (o altă minciună ordinară a propagandei rusești, pentru că Europa de Vest a inventat capitalismul cu sute de ani înainte de apariția Statelor Unite pe hartă, tot țările din Europa occidentală fiind cele care au inventat democrația. Deci americanii nu aveau cum să impună un sistem pe care-l preluaseră, de fapt, tocmai de la europeni);

* autocrațiile apără valorile umanității, în timp ce democrațiile încearcă să le distrugă;

* războiul din Ucraina nu este unul de agresiune al Rusiei împotriva unei țări vecine pașnice, ci opune „independența individuală interdependenței globale și identitatea națională solidarității internaționale”.

Povestea unei conserve rusești

Adrian Severin are 68 de ani, a fost ministru de Externe al României din partea PD în perioada 1996-1997, apoi a trecut la PSD, pe listele căruia a ajuns deputat în Parlamentul României și eurodeputat în Parlamentul European, fiind propulsat chiar președinte al Adunării Parlamentare a OSCE.

În 2011 a fost implicat într-un scandal de corupție, fiind dat în vileag de jurnaliștii de la „The Sunday Times” că lua șpăgi ca să susțină proiecte legislative în Parlamentul European.

Jurnaliști incognito i-au propus să inițieze un amendament legislativ contra sumei de 100.000 de euro, iar Adrian Severin a acceptat. Ancheta a fost publicată, s-a inițiat o anchetă oficială, dar românul a refuzat până la capăt să-și recunoască vinovăția și s-a agățat de funcție, neacceptând să-și dea demisia în ciuda presiunilor făcute chiar de grupul său parlamentar, cel al Socialiștilor. În final, a fost exclus din acest grup. PSD-ul l-a apărat pe Adrian Severin prin vocea lui Marian Vanghelie, dar a acceptat totuși, în final, să-l excludă din partid.

În 2016, Adrian Severin a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. A fost eliberat anticipat în februarie 2018.

De câțiva ani, fostul fruntaș PD și PSD a renunțat la precauții și face propagandă rusească în mod deschis, participând regulat la recepțiile Ambasadei Ruse și fiind promovat de televiziunile, site-urile și canalele de social-media afiliate Kremlinului.

Poziția oficială a României a fost salvată de Dan Barna, care a condus delegația parlamentară la OSCE și a ținut în plen un discurs decent și civilizat

Din fericire, Adrian Severin nu a fost singurul român prezent la Conferința Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de miercurea trecută. Delegația Parlamentului României a fost condusă de Dan Barna, care a ținut un discurs în plenul OSCE, exprimând sprijinul și solidaritatea României cu Ucraina. Românul a afirmat că rezistența Ucrainei depinde de coeziunea țărilor democratice, cerând ca Rusia să-și retragă trupele în interiorul propriilor granițe. Barna a adăugat că România susține nu doar Ucraina, ci și Moldova și celelalte state „vizate de retorica agresivă a Rusiei“.

Acest discurs al lui Dan Barna a fost important pentru a clarifica poziția României la OSCE într-un moment în care, după cum se poate vedea clar zilele acestea, Rusia a penetrat adânc clasa politică și structurile de conducere ale instituțiilor românești, construind și o falangă cu aparență de societate civilă. Elocvent este că intervenția lui Adrian Severin la OSCE a fost preluată și promovată de Ion Cristoiu pe blogul său.

Mai jos, câteva fragmente din intervenția lui Adrian Severin din 22 februarie 2023, la Viena, la reuniunea informală a Grupului de lucru împuternicit să caute căi și metode pentru restabilirea eficienței, prestigiului și influenței acestei organizații internaționale, ale cărei origini se găsesc în perioada Războiului Rece. Reuniunea a fost convocată de ambasadorul Lamberto Zannier, împuternicitul special pentru reforma OSCE.

Adrian Severin, la OSCE: „Autocrațiile se caracterizează prin familie, religie, patrie și par a câștiga concursul autenticității cu democrațiile, și astfel sufletele și mințile oamenilor”

„S-ar putea spune că OSCE are de gestionat o dublă „mișcare revizionistă”, în raport cu cele stabilite prin Actul final de la Helsinki și cu Carta de la Paris pentru o nouă Europă: pe de o parte, revizuirea «frontierelor» NATO, de către SUA, prin împingerea lor către est, în logica unei ordini unipolare instaurate spontan odată cu încetarea Războiului rece, dar împotriva a ceea ce se stabilise prin acordul politic Bush – Gorbaciov în 1989/1990, iar pe de altă parte, revizuirea frontierelor Rusiei cu fostele republici sovietice desprinse din URSS, cerută de Moscova în dorința de a obține un statut de putere globală post-sovietică. (…)

Folosirea termenului de «revizionism» este, însă, problematică, atât timp cât Războiul rece s-a încheiat fără o conferință și un tratat de pace propriu-zise. În lipsa unui asemenea tratat nu este ce revizui. (…)

Cortina de fier împărțea Europa în două, vestul fiind ocupat de SUA și Estul de URSS, fiecare impunându-și în teritoriul pe care se aflau armatele sale propriul sistem de organizare socială și politică. (…)

Ce se întâmplă în anul 2023? Un an prefațat de evenimentele din 2004 (revoluția portocalie din Ucraina), 2008 (Summitul NATO de la București și războiul georgiano-rus pentru Osetia de Sud), 2013 (Euro-Maidanul), 2014 (lovitura de stat de la Kiev și secesiunea Crimeii) și 2015 (avortatele acorduri de la Minsk, sponsorizate de Germania și Franța, fără participarea SUA și UK)? (…)

Ordinea mondială unipolară, prin excelență instabilă (nimeni și nimic nu poate sta prea mult într-un picior), care a urmat ordinii bipolare, prin natura ei tensionată, nu a fost urmată de un nou bipolarism sau de un multipolarism simetric care prin echilibrul puterilor să garanteze pacea, ci este pe cale de a face loc unei fracturi a lumii în două părți separate, fiecare cu ordinea sa, avându-și izvorul în tradiții culturale diferite. Nu o lume cu doi poli, ci două lumi, cu sisteme polare proprii, aflate într-un conflict sistemic și sistematic. (…)

Pe teritoriul fostei Ucraini sovietice nu se confruntă (numai) Rusia cu Ucraina, ci Vestul euro-atlantic cu Estul și Sudul. Acesta nu este un simplu conflict geopolitic și miza lui nu se limitează doar la niște teritorii, ci este un conflict între civilizațiiEl pune în discuție principiile caracterului indivizibil al securității și pe cel al respectului diversității, opunând în mod periculos independența individuală interdependenței globale și identitatea națională solidarității internaționale, în loc să le concilieze. (…)

Ceea ce vedem în 2023 este reideologizarea relațiilor internaționale, Occidentul euro-atlantic proclamând «războiul sfânt» între Democrații și Autocrații. Cele dintâi se autodefinesc ca o lume a libertății și egalității (egalitate absolută, dusă dincolo de diferențele naturale și împotriva distincției dintre majoritate și minoritate), în timp ce cele din urmă se caracterizează ca o lume a tradiției culturale, a familiei clasice circumscrisă de datul geografic, realitatea biologică și de finalitatea socială (perpetuarea speciei), și a identității naționale. (…)

Deși nu există o definiție sintetică unanim acceptată a democrației, este cvasi-unanim acceptat că democrația euro-atlantică este în suferință (unii susțin că ar fi aproape de moartea clinică). Fraudele electorale, marketingul politic (manipularea și dezinformarea), absenteismul electoral, lipsa de transparență a deciziilor, separarea sferei politicului de mediul social, militarizarea politicii, griparea mecanismului de reglare a echilibrului puterilor prin control reciproc (checks and balancies system), inexistența unui sistem eficace pentru selectarea și promovarea valorilor, dereglarea liftului social (puțini urcă, mulți coboară), submedicritatea conducătorilor și lipsa de lidership (lipsa harului care inspiră actul conducerii și a carismei care mobilizează masa în jurul liderilor), pierderea încrederii celor conduși în conducători și în viabilitatea democrației însăși, sunt toate semne ale bolii. Cât privește libertatea (în special libertatea individuală), ea este tot mai limitată în numele securității și al intereselor colective, așa cum s-a întâmplat neîntrerupt și cu puterea evidenței de la atentatele teroriste din 9/11 și Patriot Act, la politicile anti Covid 19 și până la propaganda de război anti-«putinistă». (…)

De partea cealaltă, «autocrațiile» se caracterizează prin coincidența între ceea ce spun și ceea ce fac – familie, religie, patrie (chiar dacă valorile pe care le susțin, pentru «democrații globaliști» par a aparține mai degrabă secolului al XIX-lea și istoriei premoderne, decât secolului al XX-lea și post-modernismului); ideologia și religia, respectiv concepția asupra cetății terestre și a cetății celeste, fiind înrădăcinate în tradițiile organizării familiale determinate de realitatea geografică. (…)

Din acest punct de vedere autocrațiile par a câștiga concursul autenticității cu democrațiile, și astfel sufletele și mințile oamenilor. (…)

În același timp, concentrarea puterilor așa-zis autocrate, împinse spre a se alia de războiul declarat al așa ziselor democrații purtat împotriva lor, configurează tot mai accentuat superioritatea celor dintâi inclusiv sub aspect economic, demografic și cultural, precum și pe terenul cercetării și creativității științifice; și chiar, din ce în ce mai mult, în domeniul militar. (…)

Asocierea resurselor naturale și a capacităților nucleare ale Rusiei cu productivitatea și creativitatea Chinei, cărora li se alătură puteri precum India, Africa de Sud, și Brazilia, precum și Turcia sau Arabia Saudită, pune în umbră și împinge în defensivă orice ofertă euro-atlantică. (…)

Pacea dintre Rusia și Ucraina nu se poate instaura decât în cadrul unei noi ordini mondiale.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Terorism de stat: Putin comunică planetei că Transnistria îi aparține! Moscova a avertizat SUA, NATO și Ucraina că orice atac asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, ocupată ilegal de trupele Kremlinului, va fi considerat un atac asupra Rusiei

* Dilema de pe stadion: a vorbit adevăratul Putin, „Dublura lui Putin” sau „Putin cel Vorbăreț”? 7 distincții între tiran și cele două sosii ale sale. „Cu o zi înainte a tușit tot timpul; apoi a zburat pe scenă, plin de energie”

* Un alt răspândac al propagandei putiniste: deputatul Ringo Dămureanu, mincinos agresiv din tabăra AUR

* Pro-rușii strâng rândurile: sufocat de datorii, Ponta se aruncă în brațele lui George Simion. Întâlnire de taină, negocieri pentru o alianță

Parlamentarii și-au votat, pe ascuns, creșterea veniturilor cu 1.500 de euro pe lună, ajungând la 11.660! Pe copii i-au păcălit la alocații, prin gura lui Budăi: +12 lei

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* VIDEO. Alberto Caraian, PSD-istul care a participat gol pușcă la ședința Consiliului Local, pleacă de la Primărie, dar rămâne la minister! Tot războindu-se cu Clotilde, el a pierdut bătălia cu propriul telefon

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

9 COMENTARII

  1. A ajuns reprezentantul tarii la OSCE????Asta e tradare de tara,nemernicii din pesede i-au dat sinecura asta,cu ajutorul tacit al penelistilor tradatorului iohannis.Am ajuns sa fim reprezentati ,cu ajutorul tradatorilor, de sluga lui putin,finantat prin ambasada putinista!!! Asta si toti „prietenii lui dughin”,purici tradatori de tara.

  2. Individul care apare in fotografie cu infractorul AS a fost tartore la Sputnik dupa disparitia neasteptata a lui Dragos Dumitriu cu trei luni inainte de invazie, si este probabil singura figura publica din Romania care a amenintat ca romanii care s-au mainfestat ostil fata de lui razboiul lui Putin vor fi vanati cand Armata Rosie o sa intre in Romania ca sa o „elibereze de jugul” NATO. Ca si AS era un invitat frecvent la FSB-beaua de la sosea. Totusi, la ultima „agapa” , de acum cateva zile, nu au aparut (cand Sosoaca si Kuzmin s-au fotografiat in scara magarului).
    Faptul ca infractorul si assestul sovietic AS reprezinta Romania intr-un for international nu se putea face decat cu acordul Ministerului de Externe. Ce joc face atunci minsitrul Aurescu, educat, sa nu uitam, la scoala de „diplomatie” nastasiano-titulesciano-gromykociana ? Este de partea noastra sau a pdsristilor putinofili ?

  3. RUSINEEEEEE Cum se poate sa fim reprezentați de asemenea specimen? SI din nefericire mai sunt destui ca el. Sa se duca in Rusia, poate da domnul să cadă de la etajele superioare ori în China ca să dispară fără urmă ori sa-i fie recoltate pe viu ceva organe pt a fi transplantate pe bani buni….
    .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.