Se confirmă: nava-amiral a lui Putin în Marea Neagră, uriașul crucișător Moscova, chiar a fost lovită și distrusă de rachetele ucrainene. Povestea scoaterii din luptă a celui mai important vas de luptă al Rusiei în conflictul ucrainean este una incredibilă, un amestec de inteligență și curaj al ucrainenilor cu prostie și incompetență din partea comandanților ruși.
Crucișătorul Moscova a fost lovit cu rachete Neptun după ce amiralii ruși au pus nava să navigheze în Marea Neagră în raza de acțiune a inamicului și s-au lăsat distrași de o diversiune care a lipsit-o de apărarea aeriană. Ucrainenii spun că la bord s-au înregistrat „sute de victime”. În momentul în care a fost lovită, nava-amiral a flotei rusești „stătea ca o rață pe lac”.
Experți navali citați de Daily Mail spun că nava a fost vulnerabilă prin faptul că a navigat pe rute previzibile, în raza de acțiune a rachetelor ucrainene, și că sistemele sale de apărare antirachetă erau „depășite“. Până acum, Rusia a recunoscut că nava este avariată, dar n-a menționat cauza incendiului și a exploziilor, subliniind că Moscova încă plutește.
Amiralii ruși au pus nava Moscova să se deplaseze, în ultimele două luni, pe un traseu previzibil, în raza de acțiune a rachetelor anti-navale ucrainene. Așa s-a putut pune la cale un plan de lovire a crucișătorului
Crucișătorul Moscova a fost grav avariat în timpul nopții de miercuri spre joi, după ce la bord s-au raportat un incendiu și explozii.
Comandamentul militar de sud al Ucrainei a declarat joi că a lovit nava de război miercuri seara. Un incendiu a izbucnit după lovitură, a precizat armata ucraineană, iar navele de salvare rusești nu s-au putut apropia din cauză că a explodat muniția de la bord, dar și din cauza vremii rele. Nava ar fi început să se scufunde.
Britanicul H. I. Sutton, reputat analist naval, a explicat că nava și-a petrecut ultimele două luni navigând într-un tipar „previzibil” în bazinul Mării Negre – stând în general în apele din apropierea Insulei Șerpilor. Nava s-a apropiat, de asemenea, de țărm și, cel puțin o dată, se pare că s-a aflat la mai puțin de 60 de kilometri de coastă, ceea ce o face vulnerabilă la bateriile de rachete care au o rază de acțiune de peste 250 de kilometri.
Sutton subliniază, de asemenea, că apărarea navei era una „învechită”. Vasul a fost construit în 1983 de Uniunea Sovietică și a fost supus unei reparații și modernizări majore în 2000. Dar, de atunci, noile modernizări au fost fragmentate, iar o reparație majoră în 2015 a fost anulată – ceea ce e posibil să o fi lăsat vulnerabilă la armamentul modern.
Crucișătorul Moscova e echipat, cel mai probabil, cu radare puternice pentru a-și ghida rachetele anti-navă, antiaeriene și anti-submarin. De asemenea, este echipat cu 6 „sisteme de arme apropiate”, concepute pentru a lucra cu radarul pentru a elimina rachetele care se apropie.
Surse legate de grupul Wagner, din Rusia, sugerează că e posibil ca dronele Bayraktar ucrainene (cumpărate de la turci) să fi fost folosite pentru a distrage atenția echipajului sau pentru a copleși radarul înainte de atac. Este posibil, de asemenea, ca dronele să fi fost folosite ca observatori pentru a direcționa rachetele care se apropiau de țintă. Cert este că ucrainenii au reușit să înșele mecanismele de apărare antiaeriană și au lovit decisiv, speculând erorile umane comise de amiralii ruși.
Aceleași surse militare rusești din grupul Wagner susțin că vasul de luptă Moscova a fost lovit de două ori cu rachete pe partea dinspre babord, apoi nava s-a răsturnat și a luat foc.
Ministerul rus al Apărării susține că epava rămâne „plutitoare” și va fi remorcată în port.
Deși Ministerul Apărării rusesc pretinde că echipajul a fost evacuat, Ilia Ponomarev, un politician rus anti-Putin, susține că doar 50 din cei 510 membri ai echipajului au fost confirmați până acum ca fiind salvați.
Inca 3-4 nave ca asta facute inoperabile in marea Neagra si gata cu forta Rusiei in mareaNeagra.Slava Ucraina.