Tudor Chirilă se implică în rezolvarea crizei din sistemul de educație. Publicarea rezultatelor la testele PISA în urma cărora a reieșit că România are 44% dintre elevi în stadiul de analfabeți funcționali a declanșat o dezbatere națională.
Starul pop cere rezolvarea crizei prin implicare civică. Acesta a declanșat o campanie civică, trimițând o scrisoare deschisă Parlamentului României.
„Stimați membri ai Parlamentului,
Vă invităm să recunoașteți în fața cetățenilor României că suntem într-o situație extrem de gravă în ceea ce privește educația. Pentru că niciun guvern nu e veșnic, pentru binele țării, avem nevoie de un consens politic, măcar în acest domeniu.
În calitate de cetățean al României, fiind la curent cu situația precară a învățământului românesc, lansez un apel public către toate partidele politice.
Vă invităm să procedați cu responsabilitatea de care pretindeți că dați dovadă. Așezați-vă la masă împreună cu consilierii pe probleme de educație și elaborați o viziune unitară, comună, multianuală, pe care s-o implementați prin măsuri executive și legislative. Depolitizați educația și începeți să construiți împreună un nou sistem care să pună cu adevărat în centrul său elevul.
Profesorii trebuie să aibă libertatea, dar și competențele de a lua decizii pentru dezvoltarea echilibrată a elevilor/studenților în spiritul valorilor desprinse din bunele practici educaționale.
Mingea e la dumneavoastră acum, stimați membri PSD, PNL, USR-PLUS, PRO România, PMP, UDMR și ALDE. Noi, semnatarii acestei, petiții vă solicităm să susțineți, să elaborați și să semnați un acord politic (și nu de fațadă), pentru formularea unei viziuni unice și implementarea reformei educaționale inspirată de modele educaționale performante, altfel riscăm să devenim un popor fără identitate”, a scris Tudor Chirilă în scrisoarea deschisă.
Petiția inițiată de artist și distribuită pe platforma civică Declic.ro a strâns, până în acest moment, 81.000 de semnături.
Poți susține și tu această petiție, semnând AICI!
În data de 3 decembrie 2019 au fost publicate rezultatele testelor PISA. România a obținut cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani. E un scor în scădere față de testările din 2012 și 2015. Aceste teste sunt un barometru al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) prin care se analizează capacitatea elevilor din 80 de state de a înțelege un text, de a rezolva probleme simple de matematică și științe. Rezultatele acestor teste arată performanța sistemului de învățământ din țara respectivă.
Bogdan Aurescu ministru al Educației, definițiile sunt din Antichitate. La Olimpiade încercați subiecte libere. Adică veți cere elevilor olimpici să dezbată în scris liber subiectele propuse. Nu la matematici abstracte sau liniare.
Eu am învățat carte la liceul Peștișani și mai înainte la școala generală Peștișani. Olimpic bun la multe materii ca orice german. Dar la Universitatea de Științe Economice nu am învățat nimic. După John Galbraith și Adam Smith ce să mai învăț. Mă întrețineau femeile liberale. Mergeam la bibilotecă și scriam nuvele. Jucam fotbal la Pandurii și Atalanta Bergamo. Nu mi-a plăcut Keynes. Am rămas impresionat și mirat de frumosul gând economic al Iulianei Sută Sălejean. Ce nu învățam eu învăța Drăgușin Virgil.
1. Economia fără creditare ieftină nu e economie.
2. Economia pe salarii mici e exploatare.
3. Economia numai pe orizontală e conservatorie.
4. Economia cu inflație e bătaie de joc.
5. Inflația nu înseamnă dobândă onorabilă la depozite.
6. Agricultura fără tractoare e labilă.
7. Agricultura fără educație e morbidă.
8. Legile le respecți ca în familie.
9. Ești mereu bogat sau mereu sărac.
10. Ești bolnav dacă nu mănânci bine.
Vreau sa stiu si eu, cum e facut testul asta, ude a fost facut, cum au fost alesi copii care au partcipat la test, etc… Toti o dau numai cu rezultatul, ca niste oi bete…