duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsContestațiile lui Andronic, Truică, Steinmetz și Silberstein în dosarul "Ferma Băneasa", respinse...

Contestațiile lui Andronic, Truică, Steinmetz și Silberstein în dosarul „Ferma Băneasa”, respinse definitiv de Curtea Supremă

-

Curtea Supremă de Justiție a respins definitiv contestațiile în anulare făcute de condamnații din dosarul “Ferma Băneasa”. Sentințele rămân definitive: Remus Truică – 7 ani de închisoare, Beny Steinmetz și Tal Silberstein – câte 5 ani, “prințul” Paul – 3 ani și 4 luni – toți cu executare. Dan Andronic a scăpat doar cu 3 ani cu suspendare.

Condamnații atacaseră sentința pronunțată la 17 decembrie 2020 cu contestație în anulare, dar procurorii au contraatacat, spunând că acțiunea a fost formulată prematur. Instanța le-a dat câștig de cauză: „Admite excepţia prematurităţii invocată de procuror. Constată prematur formulate contestaţiile în anulare declarate de contestatorii Truică Remus, Chiriac Theodor, Olteanu Gheorghe, Andronic Dan-Catalin, Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela, Tal Silberstein, Dima Niculae, Marcovici Marius-Andrei, Dicu Corina-Teodora, Benyamin Steinmetz, Musat Apostol, Delcea Valentin, Mateescu Lucian-Claudiu, Roşu Robert-Mihaita, S.C. RECIPLIA S.R.L., Jecu Nicolae, Popa Caterina, Gheorghita Dragomira, Paul Philippe al României şi SC MERCURE COMMERCE INTERNATIONAL SRLT în cauza de formează obiectul dosarului nr. 345/64/2016 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatoarea Ignatenko Nela, în cuantum de 160 lei, rămâne în sarcina statului şi se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei“.

Numai o parte dintre condamnați sunt după gratii. Miliardarul Beny Steinmetz și consultantul politic Tal Silberstein se ascund în Israel. “Prințul” Paul Philippe e și el fugit din țară. Toți trei sunt dați în urmărire internațională.

Acest lucru este însă relativ. La câteva zile după ce a fost condamnat în România, Steinmetz a apărut nestingherit la un alt proces, în Elveția, unde este de asemenea acuzat de acte de corupție. Nimeni nu l-a oprit și nici arestat, ca să fie trimis în România.

- Advertisement -

În același timp, în România a pornit o campanie furibundă, foarte bine orchestrată, prin care s-a încercat intimidarea magistraților, pentru ca grupul de condamnați să fie salvat. Tentativa a eșuat.

În total, 17 persoane au fost condamnate: 11 la închisoare cu executare, 6 la închisoare cu suspendare

Un grup de 17 persoane a fost judecat și condamnat definitiv pentru faptele de corupție din afacerea Fermei Băneasa. E vorba despre afaceriști, dar și funcționari ai statului român. 11 au fost condamnați la închisoare cu executare, iar 6 – la închisoare cu suspendare.

Sentința a venit după 4 ani de proces. În mai 2016, DNA a început unul dintre cele mai dificile procese din istoria României, dat fiind că erau vizate persoane extrem de influente chiar la nivel internațional.

- Advertisement -
  • Remus Truică, fost șef al cancelariei lui Adrian Năstase pe când acesta era premier;
  • Benyamin Steinmetz, miliardar israelian apropiat de serviciile secrete și mogul al exploatărilor de metale prețioase în întreaga lume;
  • Tal Silberstein, consultant politic și sfetnic de încredere pentru mai mulți conducători ai României (fostul președinte Traian Băsescu, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu – printre alții);
  • Dan Andronic, patron al unui trust de presă care cuprinde Evenimentul zilei și Capital;
  • Robert Mihăiță Roșu, avocat și asociat la Țucă Zbârcea și Asociații, una dintre cele mai influente și bine înfipte case de avocatură din România.

Acuzațiile erau multiple: grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, dare de mită etc.

„Prințul” Paul, „săgeata” grupului infracțional care a pus la cale devalizarea pădurilor din Nordul Bucureștiului

Concret, era vorba despre fapte comise în perioada 2006-2013. “Prințul” Paul, care se reclamă ca fiind urmaș al Regelui Carol al II-lea, a fost folosit ca “săgeată” în această poveste. El a reclamat zeci de hectare de teren, în special zone din Pădurea Băneasa și Pădurea Snagov, pretinzând că ar fi fost domenii regale și, în consecință, i s-ar cuveni să fie împroprietărit.

DNA scria în rechizitoriu: “Inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Truică Remus şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL. Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (…) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie/ afaceri cu membri ai guvernului, parlamentari, funcţionari, autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ÎCCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe“.

Funcționarii statului au fost “convinși” să aprobe acest jaf din domeniul public. S-au produs prejudicii pentru statul român care depășesc 145 de milioane de euro. Terenurile dobândite ilegal de „prințul” Paul au fost apoi pasate rapid mai departe, către adevărații beneficiari, care ulterior le-au valorificat, vânzându-le.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -