sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDezvăluiriConcluzia procurorilor: alpinistul Ovidiu Popescu și-a târât spre moarte fiica de 14...

Concluzia procurorilor: alpinistul Ovidiu Popescu și-a târât spre moarte fiica de 14 ani și un băiat de 13 ani, băgându-i nepregătiți în avalanșă. A fost trimis în judecată

-

Alpinistul Ovidiu Popescu a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. El este acuzat că a organizat impropriu şi a condus defectuos expediţia din anul 2017, în timpul căreia au murit fiica sa cea mică, Dor Geta Popescu (14 ani), şi un băiat, Erik Gulacsi (13 ani), surprinși de o avalanşă în Munții Retezat, informează Agerpres.

Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi erau considerați cei mai buni tineri alpiniști din România. Ei au murit din cauza unor erori în lanț, de-a dreptul criminale, făcute de organizatorul expediției, Ovidiu Popescu. Acesta a expus unor riscuri majore grupul de cinci adulți și doi copii, printre care fiica sa de 14 ani.

Parchetul General: „Faptele reţinute în urma probatoriului administrat au constat în aceea că, în interesul şi în numele asociaţiei, prin informarea superficială asupra condiţiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc şi vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiţii de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colţilor Pelegii) şi ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu şi condus defectuos o acţiune turistică în Masivul Retezat, către Vârful Peleaga, desfăşurată în ziua de 22.04.2017, cu consecinţa surprinderii în zona Şaua Berbecilor – Colţii Pelegii, în jurul orei 14.00 – 14.20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de o avalanşă în urma căreia au decedat doi copii”.

În actul de trimitere în judecată, magistrații mai menționează: „Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanşei în condiţii nivologice, de relief şi de vreme apte să conducă la declanşarea ei şi în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere şi siguranţă pe care trebuia şi putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea şi aprecierea stării meteo constatate la faţa locului cu consecinţa păstrării unei distanţe de 6-10 metri între membrii grupului, utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanşa nu ar fi avut loc sau cel puţin nu ar fi surprins şi antrenat membrii grupului, lipsind consecinţa producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viaţa”.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Haţeg.

- Advertisement -
Ovidiu Popescu – Dor Geta Popescu

Cum s-a produs tragedia

În dimineaţa zilei de 22 aprilie 2017, un grup de 7 persoane (5 adulți și 2 minori), condus de alpinistul Ovidiu Popescu, a plecat de la o cabană situată în Munţii Retezat, cu intenţia de a se deplasa pe Vârful Peleaga. Grupul a fost surprins de o avalanşă în locul denumit „Căldarea Berbecilor”, iar zăpada care a venit la vale a antrenat şi resturi de bolovani. Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani) au decedat în această avalanşă.

Dintre cele 7 persoane surprinse de avalanșă, 5 au fost rănite, două dintre ele – Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi – pierzându-și viața. Cei doi tineri alpiniști aveau la activ numeroase recorduri mondiale și europene.

Operaţiunea de recuperare a celor doi adolescenţi decedaţi în Retezat a durat 11 ore. Salvamontiştii şi jandarmii montani s-au confruntat cu condiţii extrem de dificile, din cauza traseului accidentat, acoperit cu zăpadă, şi a viscolului.

- Advertisement -

Fata pieirită în Retezat cucerise vârfuri de peste 6.000 de metri

Dor Geta Popescu

Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european.

Ea a obţinut primul record la vârsta de 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat din Turcia (5.137 de metri), situat aproape de granițele cu Armenia și Iran.

Un an mai târziu, în august 2014, Dor Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei.

În decembrie 2015, la doar 12 ani, a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893 de metri), cel mai înalt vulcan activ de pe Pământ, situat la granița dintre Chile și Argentina.

În luna februarie a anului 2016, fata a obţinut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6.960 de metri), situat în Anzii argentinieni. A depăşit astfel un record deţinut din 2002 de o sportivă din America.

Aconcagua este simultan:

  • cel mai înalt vârf de pe continentul american (Nord + Sud);
  • cel mai înalt vârf de emisfera sudică;
  • cel mai înalt vârf din emisfera vestică;
  • cel mai înalt munte din afara Asiei.

Și sora Getei e alpinistă

Dor Geta Popescu are o soră, Crina, care a făcut de asemenea alpinism de performanță.

În 2011, Crina Popescu, fiica cea mare a alpinistului Ovidiu Popescu, a terminat circuitul „Seven Volcanoes”, deși avea doar 16 ani. Circuitul cuprinde cei mai înalți munți vulcanici de pe cele 7 continente:

  • Ojos del Salado (6.893 m) – America de Sud / la granița dintre Chile și Argentina
  • Kilimanjaro (5.895 m) – Africa / Tanzania
  • Elbrus (5.642 m) – Europa / Rusia (Caucaz)
  • Pico de Orizaba (5.636 m) – America de Nord / Mexic
  • Damavand (5.610 m) – Asia / Iran
  • Mount Giluwe (4.368 m) – Oceania / Papua Noua Guinee
  • Mount Sidley (4.285 m) – Antarctica / Antarctica

„A fost o mare provocare pentru mine şi sunt fericită fiindcă am reuşit să duc la bun sfârşit această expediţie. Nu am avut parte de niciun incident pe parcursul ascensiunii. De la 6 ani şi jumătate am început să descopăr pasiunea pentru alpinism. Tata mă lua pe munte cu el. M-a susţinut tot timpul în expediţiile mele. În fiecare zi dedic antrenamentului cam două-trei ore. Pregătirea se compune din alergat, mountain bike şi căţărare la perete. Nu aş renunţa la această pasiune niciodată. Totul este pus la punct. Pregătirea este minuţioasă, pentru că atunci când eşti pe munte vrei ca totul să iasă perfect şi nu-ţi permiţi greşeli”, povestea Crina, într-un interviu pentru EVZ.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -