vineri, mai 24, 2024
AcasăAlegeri 2024Coaliția PSD-PNL mai poate fi salvată de la dezastru în toamnă doar...

Coaliția PSD-PNL mai poate fi salvată de la dezastru în toamnă doar cu două condiții: să nu candideze Geoană la prezidențiale, iar Simion să prindă turul 2 – sociologul Barbu Mateescu

-

Coaliția PSD-PNL este în scădere și mai poate evita înfrângerea pe linie în toamnă doar cu două condiții: 1. Mircea Geoană să nu mai candideze la alegerile prezidențiale; 2. George Simion să intre în finala acestora. Este concluzia cunoscutului sociolog Barbu Mateescu într-o analiză făcută pentru Aktual24.ro. Asistăm, de fapt, la prăbușirea finală a FSN-ului, spune analistul, iar regruparea PSD-PNL reprezintă „un muget subconștient al întregului edificiu“ al puterii care a dominat România în ultimii 35 de ani.

Recentul sondaj AtlasIntel nu este deosebit de relevant, deoarece a fost făcut online, ceea ce înseamnă că nu include un segment de 20-25% din populație care nu e prezent pe Internet, explică Barbu Mateescu.

Pe de altă parte, toate măsurătorile sociologice indică același lucru: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au scoruri foarte proaste, iar acest lucru e greu de schimbat. „Performanța slabă a lui Ciucă și Ciolacu, în orice sondaj care măsoară intenția de vot la prezidențiale sau favorabilitatea față de diverși lideri politici, pare a fi datorată guvernării slabe din ultimii ani, de care au fost pe rând responsabili. Iohannis nu a fost destul de prezent în spațiul public pentru ca antipatia față de el să se răsfrângă asupra celor doi lideri de partide – aceștia sunt priviți cu neplăcere pe baza propriilor (non)performanțe“, spune Barbu Mateescu.

Trendul FSN-ului și al moștenitorilor acestuia – PSD, PNL, PDL –, prezentat de sociolog la alegeri începând cu 2008 și până în 2020, a fost permanent descendent.

- Advertisement -

În 2008, partidele desprinse din FSN aveau împreună 87% în Parlament. În 2020 mai aveau 54% (PSD – 30%, PNL – 25%). În 2024, scorul va coborî în premieră sub 50%, semn că România se schimbă mult prea rapid și generează reacția Sistemului, care se regrupează.

Mateescu a scris ironic, pe contul său de Facebook, referindu-se la comasarea PSD-PNL: „Toți înapoi, sub steagul FSN, că e groasă, bă, copii!“.

În interviu, el explică: „Am intenționat formularea nu drept un îndemn ironic al meu, ci un muget subconștient al întregului edificiu. România se schimbă repede. Partidele mari au inerție. Rezultatele combinației sunt: vertij și activarea reflexului de auto-conservare“.

- Advertisement -

În mod paradoxal, însă, Mircea Geoană – deși el însuși provine din matca FSN – este reevaluat de români, care sunt dispuși să-l perceapă ca pe un independent și tehnocrat venit de la Bruxelles, decât ca pe un politician.

Despre capacitatea coaliției PSD-PNL de a evita înfrângerea la alegerile prezidențiale și parlamentare din toamnă, Barbu Mateescu spune: „Șansele țin de un plan banal: Geoană – dintr-un motiv sau altul – nu candidează, iar Simion ajunge în turul 2. Într-un asemenea context, șansele unei victorii pentru o candidatură PSD+PNL sunt semnificative, dar nu atât de mari pe cât se crede. Deci, nu vom asista la o repetare a turului 2 din 2000, în care Iliescu a câștigat la 33% distanță. Un plan mai sofisticat este identificarea unui alt candidat decât Ciucă sau Ciolacu, un om care să nu fie mânjit de guvernarea actuală și care să fie asumat de PSD+PNL. După cum se vede cu experimentul Cîrstoiu la București, nu e ușor nici așa. Într-un plan mai larg, PSD și PNL – iar acesta din urmă este suma fostelor PNL și PDL – sunt partide cu foarte multă experiență. Toate alegerile din ultimii 27 de ani au fost câștigate ba de unii, ba de alții. În special la parlamentare cred că le vom vedea forța“.

E posibil ca, în toamnă, dacă Geoană participă și câștigă prezidențialele, să vedem o evoluție românească de tip Macron în Franța: „Un scenariu mai exotic, cumva inspirat de combinația Macron-Renaissance, este o victorie a lui Geoană urmată de înființarea de către acesta a unui partid care să performeze solid la parlamentare“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Am ajuns în situația Greciei: cel mai mare deficit și cea mai mare inflație din UE! Ultimul trimestru din 2023 s-a terminat cu minus 6,9 miliarde de euro

Comisia Europeană a blocat și a treia tranșă din PNRR. 2,7 miliarde de euro sunr „în aer” din cauza refuzului Guvernului PSD-PNL de a face reforme

Mârlanul Turcescu despre Clotilde Armand: „nenorocită”, „împuțită”, „mitomană”, „scârbă ordinară”

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. „dacă Geoană participă și câștigă prezidențialele, să vedem o evoluție românească de tip Macron în Franța”

    O sa vedem pe naiba o evolutie ca in Franta cu un Geoana sustinut de PUSL, partidul lui Voiculescu (Piedone, Antena 3 etc etc).

    Pacat ca alianta de dreapta vor sa-l puna pe Drula sa candideze. Desi ar fi bun de presedinte Drula nu are priza la public si nu are sanse sa fie votat. Inca se insista ca trebuie ca neaparat seful de partid sa candideze. Au oameni mai votabili.

  2. Pe bolșevicii noștri îi mai salvează doar Armata Roșie Eliberatoare 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -