joi, noiembrie 7, 2024
AcasăAnalizăFilosoful Andrei Cornea: "E o întoarcere la Evul Mediu, o atmosferă de...

Filosoful Andrei Cornea: „E o întoarcere la Evul Mediu, o atmosferă de intoleranță. În multe locuri, femeilor li se refuză dreptul la avort. E o influență a Bisericii, reapariția unui fel de semifascism pe care îl vedem la AUR”

-

Lumea și, odată cu ea, România, recad într-un tip de Ev Mediu caracterizat de o atmosferă de intoleranță, iar interzicerea dreptului femeilor la avort este un barometru foarte bun, alături de teoriile conspirației și radicalismul renăscute, avertizează filosoful Andrei Cornea într-un interviu acordat Aktual24.ro. Cunoscutul intelectual spune că, în România, Biserica joacă un rol negativ în această recrudescență a intoleranței și a unui tip de semifascism pe care-l regăsim la AUR.

Semnele recăderii societății omenești într-un „Dark Age“ (Ani întunecați – denumirea pentru Evul Mediu timpuriu, după prăbușirea Imperiului Roman), după cum spune profesorul Andrei Cornea, sunt pretutindeni în jurul nostru tocmai când omenirea a intrat într-o eră excepțională.

Pericolul în România e foarte mare pentru că vine din două direcții. În primul rând, țara noastră urmează trendul mondial, unde înfloresc pseudo-științele, ignoranța, teoriile conspirației. În al doilea rând, pe plan intern, au trecut prea mulți ani de la căderea comunismului și oamenii au început să uite. Cazul dreptului femeilor la avort este emblematic. În perioada Ceaușescu, avortul era interzis prin lege, ceea ce a dus la o adevărată nenorocire în rândurile populației. Numeroase femei au murit sau au rămas cu sechele pe viață încercând să avorteze ilegal, în condiții precare. În același timp, s-au născut zeci de mii de copii nedoriți, abandonați în orfelinatele groazei, unde erau ținuți în condiții de lagăr de exterminare. După decembrie 1989, când s-au deschis porțile acestor orfelinate, imaginile filmate de televiziunile străine au terifiat întreaga planetă.

Între timp au trecut două generații și noii radicali, îmboldiți de Biserică, reușesc să impună din nou, pe tăcute și cu complicitatea autorităților care întârzie să legifereze clar, această interdicție a avortului. În întreaga societate românească ne confruntăm cu creșterea intoleranței, a radicalismului, a unui fel de semifascism bine reprezentat de AUR, arată profesorul Andrei Cornea – cel care a tradus din greaca veche în limba română celebra lucrare „Republica“, a lui Platon.

- Advertisement -

Mai jos, opinia filosofului despre direcția spre care se întreaptă societatea românească și rolul lui Iohannis în această degradare.

Andrei Cornea: „Traian Băsescu era un bun om politic, nu se compară cu Iohannis!“

„E o atmosferă de intoleranță, de radicalizare. Iată, astăzi am văzut o petiție pe care o făcea Declic, legată de posibilitatea reală a femeilor de a-și exercita dreptul de a face avort. Avort în clinicile din România. Clinici de stat, în general, din România. Și constata – am mai văzut știri de acest tip – că în foarte multe locuri sunt refuzate. Pe motive legate, să zicem așa, de conștiință. Dar este vorba aici de o presiune a Bisericii și, pe de altă parte, există o lege care nu e votată, e un proiect care nu e votat de Parlament, care ar reglementa puțin lucrurile. Adică aici sunt niște lucruri care, iarăși, țin de un fel de întoarcere în trecut, un conservatorism și un fanatism uneori, chiar!, care… Până la urmă…

Impietează asupra drepturilor câștigate! Și câștigate la noi chiar cu sânge!

- Advertisement -

E îngrijorător asta! E foarte îngrijorător!

(…)

E vorba aici de o influență, probabil, a Bisericii. O influență, să nu fiu înțeles greșit, într-un sens negativ! Pentru că, la urma-urmelor, totuși, atâta vreme cât legea permite, sau mai exact cât legea nu interzice, nu cred că ai dreptul tu, clinică, sau tu, spital, să faci prohibiții de acest tip! Mai ales că ele au și un aspect social. Pentru că femeile cu mai puține resurse financiare vor fi lovite. Cele care au resurse se vor descurca, vor găsi clinici private, nu va fi o problemă. Dar acolo unde nu există asemenea resurse, apar probleme.

Și nu e vorba numai de asta. E vorba și, desigur, de multe alte lucruri pe care le observăm. Chiar reapariția asta a unui tip de conservatorism, de fapt un fel de semifascism pe care-l vedem la anumite grupuri radicale, la AUR, la alte grupuri. Arată o anumită… nu știu dacă involuție, dar o reapariție la suprafață a unor fenomene pe care le credeam nu chiar dispărute, dar mai puțin esențiale.

Dar ce mă îngrijorează mai mult, vă spun, nu e situația din România. Pentru că România a depins întotdeauna de ora Europei, de ce se întâmplă în centrele mai importante. Ce vedem întâmplându-se în unele țări din Europa, de exemplu în Franța, chiar și Germania, ce se întâmplă în Statele Unite… Acolo se întâmplă niște lucruri, într-adevăr, care te pot face să te gândești la o involuție și o revenire la un tip de discurs politic pe care credeam că n-o să-l mai auzim. Discursul urii, discursul refuzului, al stigmatizării.

(…)

Eu am fost șocat să văd acest mod extraordinar de straniu în care a fost primită pandemia, mai exact vaccinarea. Pe care toată lumea ai fi zis că o așteaptă cu speranță și convingere că va duce la sfârșitul pandemiei și va face bine. Ceea ce s-a și întâmplat, de fapt. Și s-a întâmplat într-un mod extraordinar de rapid în raport cu orice altceva fusese înainte. Ca să văd că apar toate acele curente antivacciniste și care sunt atât de rezistente și atât de universale în întreaga lume… Fiindcă n-au fost numai la noi. Au fost în America, au fost în Europa, au fost peste tot și continuă să fie și acum. Și acum mă îngrozesc, aud că mor copii de pojar, că fac tuse convulsivă. Lucruri pe care nu le-ar face dacă părinții i-ar vaccina. Dar părinții nu-i vaccinează, preferă să creadă tot felul de pseudoștiințe și de tot felul de teorii.

(…)

Traian Băsescu era un bun om politic, nu se compară cu cu Iohannis! A avut și el păcatele lui, mai ales în mandatul al doilea au apărut, când și-a demolat, practic, propria lui luptă anticorupție. Dar mandatul lui Iohannis e un mandat destul de trist. Sigur, și aici e o diferență între primul mandat și cel de-al doilea. În primii 5 ani a încercat, totuși, sau a schițat ceva legat de lupta anticorupție. Sigur, era în rivalitate cu Ponta, cum ținem bine minte. Însă prea repede a renunțat! A dat tot timpul sentimentul ăsta al comodității, al lipsei de de implicare suficientă, al dezinteresului. Sigur că se poate discuta dacă ideea lui de a forma o coaliție mare cu PSD-ul n-a fost până la urmă o idee… nu spunem bună, dar, în orice caz, o soluție nu tocmai rea, în condițiile războiului din Ucraina. Despre asta e vorba. Și a necesității de a avea un guvern stabil.

Totuși, felul cum a demolat cu ajutorul PSD-ului și al unor oameni din interiorul PNL-ului, cum l-a demolat întâi pe Orban, pe urmă pe Cîțu… Toată povestea aia a fost extrem de păguboasă. Și a creat sentimentul ăsta, cum vedeți, că această coaliție e așa, un fel de cârdășie – mai degrabă decât o coaliție! Și asta amplifică fie dorința unora de a vota AUR, fie dorința altora de a nu vota, pur și simplu, de a nu se duce la vot! Deci, de asta mă tem: că vom avea o participare redusă din partea democraților și mare din partea antidemocraților.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Am ajuns în situația Greciei: cel mai mare deficit și cea mai mare inflație din UE! Ultimul trimestru din 2023 s-a terminat cu minus 6,9 miliarde de euro

Comisia Europeană a blocat și a treia tranșă din PNRR. 2,7 miliarde de euro sunr „în aer” din cauza refuzului Guvernului PSD-PNL de a face reforme

Mârlanul Turcescu despre Clotilde Armand: „nenorocită”, „împuțită”, „mitomană”, „scârbă ordinară”

5 COMENTARII

  1. Esti prost cind te crezi prea destept si crezi ca nu mai exista altceva pe lume decit ce iti trece tie prin minte la un moment dat. Te fixezi pe ceva si ignori orice altceva ce de fapt conteaza. E eroarea tipica ce o fac wokistii.

    Si ce mai conteaza domnule pe linga dreptul femeii la avort? Nimic? Dreptul la viata al copilului nenascut nu exista? Dreptul tatalui asupra deciziei? In afara de cazurile extreme cind viata femeii e pusa in pericol dpdv medical nu exista exclusiv dreptul femeii.
    Nimeni nu ar trebui sa aibe drept de viata si de moarte asupra unei fiinte omenesti. Sa dispuna cu usurinta in mod iresponsabil cind sa moara si daca ar trebui sa traiasca.

    E o mare lipsa de raspundere in ziua de azi. Daca ai vrut un copil atunci nu te razgindesti in luna 5 sau alta. Daca ai fost neglijenta cu mijloacele contraceptive atunci e vina ta nu a copilului si nu trebuie sa plateasca el cu viata pentru neglijenta ta. Trebuie sa-ti asumi cind faci sex consecintele sexului. Daca ai conceput copilul si nu il vrei atunci il nasti si il dai la adoptie nu il omori. Sunt multi oameni care nu pot avea copii si vor sa adopte. In special copii mici care sa creasca si sa se formeze in casa ta.

    Acest Cornea isi arata limitele cind acuza de intoleranta, radicalizare, evul mediu, AUR-ism sau alte bazaconii. De parca nu exista argumente din lumea civilizata contra avortului. Cum sa acuzi medicii ca refuza sa faca avorturi mai ales cind sarcinile nu au risc medical? Menirea medicului e „pro viata” si e firesc sa refuzi asta. Stiu bine acei medici de ce refuza. Priviti filme facute cu ecograful sa vedeti cum copilul se apara de instrumentul agresor, se fereste sau foloseste minutele. Numai un fara-suflet wokist poate vorbi EXCLUSIV de „dreptul femeii”.

  2. In dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 in toate orasele tarii se cerea vin primul si in primul rand dreptul la avort.In anii ceausisti peste 35.000 de femei au murit si peste 350.000 au ramas infirme fizic si psihic in urma avorturilor provovcate in conditii mizere si periculoase.Sa afle golanii de las AUR ca in Legea Natalitati ceausista se prevedeau 2 ani de puscarie (atunci erau doar cu executare)ptr femeia care a avortat si 6 ani de puscarie ptr persoana care a provocat avortul.Securitatea confisca la spital buletinele femeilor care au avortat si erau internate si dupa ce ieseau din spital (adevarul e ca nu erau condamnate conform legii criminale date de Ceausescu) erau saptamani de zile chemate la Securitate, si santajate si chiar batute ca sa devina informatoare.Cunosc zeci de cazuri inclusiv mai multe muncitoare din subordinea mea sau rude apropiate care au trecut oprin asa ceva.

  3. În primul rând Andrei Cornea nu este filosof. El face traduceri din greaca veche, acest lucru nu l face filosof. El a terminat filologia, limbi clasice. În al doilea rând, ca mulți alți oameni de “stanga”, noul liberalism, Andrei Cornea are și el anumite interese.

    • Exact! Omul e subtire, e gonflat rau de tot. Departe de mine, nu sunt vreun fanatic „pro life”. Fiecare femeie, eventual alaturi de partenerul ei, face cum ii/le dicteaza constiinta. Tot asa si medicii ginecologi. Acest Cornea e un woke-ish gretos, oricum. Cred ca daca ar trai in America ar fi „contributor” la MSNBC, NBC, CNN si toate canalale/ziarele de propaganda bolsevica de peste ocean.

  4. Cornea e un wokist, un comunist. Maine poimaine incepe sa apere si natura. Un eco-fascist care se neaga adica. Ca doar noi oamenii suntem stapinii planetei. Facem cu ea ce vrem. O stoarcem, dracu’ so ia. Totul pentru tara, pentru heterosexuali, pentru barbati, pentru SUV-uri cat mai multe in orasele noastre, pentru fabrici peste tot. Jos cu legile comuniste care protejeaza niste pomi si livezi. Jos cu legi care nu ne lasa sa acceleram cat vrem noi prin cartiere in SUV-urile noastre potente. Taiem padurile noastre cat vrem. Sa le ia dracu. Mincam ceapa zdravana si bem petrol. Romanul e un zeu. Iesi afara, eco-fascistule, cu drepturile omului si natura ta cu tot, cu „viitorul omenirii” (alt comunism). Noi suntem atotputernici si facem ce vrem, aici si acum. Mi-e indiferent ce vine dupa noi. Mincam ceapa zdravana si bem petrol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -