Ciuma, ultima suflare? Opoziţia are şanse reale să doboare Guvernul PSD, pentru prima oară din 2017. Ce vor face Tăriceanu, Ponta şi Hunor?

5
2895
Aşa va arăta viitoarea putere?

Ultimul semnal l-a dat azi preşedintele Iohannis, care a lăsat de înţeles, în intervenţia sa anti-PSD, că zilele actualei guvernări formate în 2017 de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu sunt numărate. 

Declaraţiile lui Iohannis care anunţă sfârşitul PSD-ismului

 • „Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece demult”
 • „Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea, o guvernare responsabilă, pentru ca împreună să facem România funcțională”
 • „Se impune, așadar, resetarea statului, pentru că direcția în care a dus PSD țara în ultimii ani este una pur și simplu greșită. Este o direcție greșită și românii o consideră greșită. S-a văzut acest lucru extrem de clar la referendumul din 26 mai”
 • „Este nevoie de o guvernare pro-europeană, preocupată de drepturile românilor, de siguranța românilor, de prosperitatea românilor”

De unde voturi pentru debarcarea Guvernului Dăncilă?

În paralel, Opoziţia parlamentară strânge rândurile pentru a debarca actuala putere. Un mare rol îl are UDMR, care a mai promis în trecut că va vota împotriva PSD-ALDE, dar a sucit-o golăneşte, pe ultima sută de metri.

Tăriceanu şi Ponta, PSD-işti vopsiţi

Apoi, mai sunt parlamentarii ALDE şi Pro România, care teoretic ar avea motive fiecare să voteze anti-Dăncilă, dar nu e clar dacă o vor face.

Oamenii lui Tăriceanu, în special, se tem că noua putere formată pe axa PNL-USR-PMP va relua votul pentru urmărirea sa penală, blocată în parlament ultima oară. Dar o negociere pentru amânarea acestui vot până după alegerile de anul viitor ar putea să-l înduplece pe liderul ALDE, fugit în opoziţie în speranţa că astfel îşi va salva partidul de la moarte politică.

Ponta se laudă şi el de multă vreme cu îndepărtarea lui Dăncilă, dar jocul său la două capete nu mai lasă multă marjă de manevră pentru un pariu pe Pro România anti-PSD.

Ce e clar e că fără votul acestor două partide care se joacă de-a opoziţia, moţiunea nu are şanse de a trece: PNL, USR şi PMP nu au majoritatea în actualul parlament. Iar pe UDMR nu se mai poate baza nimeni.

Pentru debarcarea Guvernului, e nevoie de o majoritate de 233 de voturi în Parlament. PNL, USR, PMP, UDMR şi Minorităţile însumează 200 de parlamentari pe care se poate conta la vot. Diferenţa ar trebui să vină de la ALDE şi Pro România, care pot umple golul necesar. Dar o vor face?

Aparent, toţi au interes să pice Dăncilă

 • PNL, USR şi PMP – pentru că sunt Opoziţia reală, care vrea mereu la putere
 • ALDE şi Pro România – din răzbunare anti-PSD
 • UDMR – din interesul de a ajunge la putere

Chiar şi PSD are motive să cadă guvernul: aflat pe tobogan, partidul riscă să se prăbuşească total în încrederea românilor şi chiar să dispară de pe scena politică! Însăşi Dăncilă a recunoscut pericolul acesta.

Prin urmare, se poate! Oricum, ar fi prima oară din 2017 când opoziţia parlamentară are şanse reale să debarce guvernul.

Ludovic Orban: „Ritmul de discuţie este rapid”

În acest peisaj încurajator dar totuşi tulbure, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că a avut deja negocieri cu USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor pe tema moţiunii de cenzură, menţionând că ritmul de discuţie este „rapid”, iar momentul depunerii acesteia depinde de răspunsurile primite.

„Am stabilit un calendar de negocieri. Astăzi este miercuri, deja am derulat negocieri cu cea mai mare parte a posibililor parteneri şi în viitorul apropiat vom purta negocieri şi cu celelalte două formaţiuni cu care nu am purtat până în prezent. Ca atare, ritmul de discuţie este rapid. Sigur că va depinde momentul depunerii moţiunii de cenzură şi de răspunsul pe care îl vom primi de la toţi posibilii contribuabili la această moţiune”, a spus Orban, la Parlament.

El a spus că până acum a avut discuţii cu PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, urmând să se întâlnească şi cu PRO România şi ALDE.

„Obiectivul politic principal al Partidului Naţional Liberal în această sesiune parlamentară este oprirea guvernării PSD prin intermediul unei moţiuni de cenzură. În conformitate cu decizia Biroului Politic Naţional am stabilit un calendar de negocieri cu toate formaţiunile politice parlamentare şi grupurile parlamentare altele decât PSD, calendar pe care îl punem în practică. Am avut întâlniri cu partenerii din opoziţie de la USR. De asemenea, am discutat cu reprezentanţii PMP, urmând să mai avem o întâlnire cu colegii noştri din opoziţie. De asemenea, am avut negocieri cu UDMR şi cu grupul minorităţilor”, a mai declarat Orban, citat de Agerpres.

Precizările lui Orban vin după ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea va susţine o moţiune de cenzură, dar a apreciat totodată că o amânare a depunerii acesteia ar putea determina o reorientare a forţelor pro şi contra din Parlament.

Hunor Kelemen

„Astăzi, e prima dată din 2017 când o moţiune de cenzură poate să treacă fără nicio problemă. Eu cred că cei care au anunţat deja că depun moţiune de cenzură au pierdut deja o săptămână. Dacă mai pierd o săptămână, s-ar putea să fie o surpriză mare: să existe o reorientare, fiindcă aşa e în Parlamentul României de 30 de ani, aşa e în politica românească, şi să se trezească că are majoritate Guvernul, are 233 de voturi la restructurare. Orice pierdere de vreme, orice temporizare a depunerii moţiunii de cenzură prin fel de fel de argumente (…) va lăsa senzaţia că nu se doreşte preluarea guvernării de către opoziţie. Nu e bine, pentru că eu cred că în acest moment ar fi un pas important să se găsească o nouă formulă de guvernare, un nou guvern”, a spus liderul UDMR.

O declaraţie care lasă loc la interpretări şi permite UDMR s-o sucească „pe româneşte”, în ziua votului anti-Dăncilă.

Însă cu sau fără garanţii ferme, Opoziţia nu are de ales: orice cale pentru oprirea cât mai rapidă a acestei guvernări catastrofale este absolut necesară. Cu cât mai târziu, cu atât mai rău şi pentru România, şi pentru actuala opoziţie.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis joacă la rupere şi anunţă sfârşitul coşmarului: „Guvernul PSD a făcut mult rău. Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea!”

Te-am prins, țeparule! Cumpănașu a luat un apartament de lux de la Protocolul de Stat, din care și-a inundat vecinii, fără a-i despăgubi

INML confirmă moartea Alexandrei, Cumpănașu continuă „s-o țină în viață”, ca s-o folosească electoral

Se fuge de Cumpănașu ca de ciumă! A treia organizație importantă părăsește „Coaliția” impostorului

Acuzat de Tonel că, după Alexandra, vrea s-o paraziteze și pe Luiza, Cumpănașu trece la amenințări de tip interlop

Caracatița care-l susține pe Cumpănașu: sindicaliști, polițiști, masoni, foști șefi ai Guvernului, ai Armatei și ai SRI

Dan Tăpălagă: „Primul candidat călare pe un cadavru”. Încă un text devastator la adresa „necrofagului” Cumpănașu

„Te-ai cățărat, indecent și oportunist, pe curajul și drama Alexandrei”. Text devastator al unui fost ministru la adresa lui Cumpănașu

Sondaj IMAS pe august: PNL 28,4%, USR-PLUS 25,3%, PSD scade sub 18%! Peste 56% pentru o guvernare PNL-USR-PLUS-PMP

Barometrul IMAS e necruțător cu PSD: Iohannis 44,6%, Dăncilă 8,4%! Se profilează o finală Iohannis-Barna. Sau Iohannis-Diaconu?!

Hăituit de PSD și de Tudorel Toader, Augustin Lazăr a fost angajat să reformeze justiția din Republica Moldova

5 COMENTARII

 1. La nivel… DECLARATIV (!…), ABSOLUT TOTI juraaaaaaaaaaaaaaaaaaa (Sic !) pe… ORICE (Sic !) ca vor vota o motiune-de-cenzura si ca NU vor vota noul Guvern „RESTRUCTURAT”, cand/DACA Veorica-Vasilica va veni, cu el, pentru a capata mandat, in Parlament !

  DAR…, la noi, DIN PACATE, de la VORBA pan’la FAPTA e drum… LUNG ! (Siii… INTORTOCHEAT !)

 2. Tariceanu, tonta si hunor vor face ce fac de obicei, blat cu PSD, simplu, asteptati si o sa vedeti!!!! Iar eu cred ca in cazul, imposibil pt mine, dar in cazul miracol in care motiunea trece, ca tuta se va lega de scaun, si nu va pleca, „decat” cu mascatii, vorba lui tonta!! Ca prea ii place lui veo pozitia de SEF, mai ales cand ii zice toata lumea „dna prim-ministru”, aiii, ce onoare pt o analfabeta!!! Mamaaaaa, ce-am ajuns, s-o avem pe tuta din Videle prim-ministru!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here