Cîțu și Barna intervin la Primăria Capitalei. Îi cheamă la mediere pe Nicușor Dan + reprezentanții PNL și USR-PLUS. „Trebuie să avem un buget rapid”

15
688

Premierul Florin Cîțu a reacționat rapid după ce bugetul Bucureștiului a căzut miercuri la vot în Consiliul General, în urma abținerii consilierilor USR-PLUS. Primul ministru a anunțat că, alături de vicepremierul Dan Barna, cheamă la discuții părțile implicate: primarul, reprezentanții PNL și ai USR-PLUS.

Situația creată după votul de miercuri este deosebit de gravă. S-a ajuns aproape de luna mai și Capitala n-are încă buget. USR-PLUS s-a abținut de la vot arătând că veniturile orașului au fost supraestimate exact după modelul Firea, trecându-se cu circa 1,7 miliarde mai mult decât se știe că se vor încasa.

Pe de altă parte, primarul Nicușor Dan se declară consternat, spunând că a discutat deja bugetul cu toate grupurile de consilieri implicate.

În spatele crizei se ascund însă cauze mult mai profunde.

Premierul Florin Cîțu a reacționat la doar câteva ore după ce bugetul a picat la vot: “Am auzit că la București nu s-a adoptat bugetul. Coaliția funcționează foarte bine, o să vorbesc cu dl Barna să îi chemăm pe cei din București să vedem cum putem rezolva problema. Trebuie să avem un buget rapid“.

Nicușor Dan, pe Facebook: „Exclud orice condiționalități care nu au legătură cu bugetul. Bucureștenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiții nerezonabile“

Pe contul său de Facebook, primarul Nicușor Dan a comentat de asemenea căderea proiectului de buget:

“Azi, în ședința Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului București pentru 2021 nu a obținut numărul de voturi necesare.

Sunt total nemulțumit că începerea investițiilor și plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înțeles pentru oricine.

Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de șase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP și USR PLUS și aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcția bună. Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susțină bugetul, el obținând doar voturile PNL și PMP în ședința de azi.

Având în vedere această situație, aștept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiții deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susținem împreună și dorințele bucureștenilor și, în același timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată.

Fac un apel la înțelepciune și echilibru și am toată deschiderea să mă așez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiționalități care nu au legătură cu bugetul. Bucureștenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiții nerezonabile“.

Mesajul „tradus” al primarului: n-are de gând să lase USR-PLUS în Primărie în schimbul voturilor din Consiliul General

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu au colaborat în campania electorală. După ce a câștigat, Nicușor Dan a refuzat să-l mai pună viceprimar pe membrul USR-PLUS, conform înțelegerii inițiale. FOTO: Facebook Vlad Voiculescu

Într-o “traducere” a mesajului lui Nicușor Dan, avertismentul că se exclud “orice condiționalități care nu au legătură cu bugetul” și referirea la “ambiții nerezonabile” ascund, de fapt, esența scandalului.

Nicușor Dan și-a încălcat partea de înțelegere pre-electorală, de astă-toamnă, cu USR-PLUS. Conform protocolului de colaborare, în cazul unei victorii, Primăria urma să aibă doi viceprimari, unul de la PNL și altul de la USR-PLUS. Conform înțelegerii, din partea USR-PLUS urma să fie numit Vlad Voiculescu, acesta trebuind să se ocupe de domeniile sănătate, educație și sport.

Însă, după victoria din alegeri, Nicușor Dan a refuzat să-l numească pe Vlad Voiculescu viceprimar. Ședința de consiliu în care urmau să fie aleși viceprimarii a fost amânată la nesfârșit, timp de luni întregi, până când s-a renunțat la varianta Voiculescu, acesta fiind numit ministru al Sănătății.

După ce a scăpat de Vlad Voiculescu, Nicușor Dan a acceptat ca Horia Tomescu să fie numit viceprimar din partea USR-PLUS, dar l-a izolat total, nedelegându-i nici măcar drept de semnătură și lăsându-l fără nicio atribuție.

Acesta este motivul pentru care primarul a făcut aluziile de mai sus: el semnalează astfel că e dispus să discute despre buget, dar nu și să dea viceprimarului USR-PLUS, la schimb cu voturile din Consiliul General, vreo atribuție sau drept de semnătură în Primăria care, în acest fel, e condusă exclusiv de PNL.

Documentele publicate de USR-PLUS: Nicușor Dan a supraevaluat veniturile cu 1,7 miliarde de lei și i-a refuzat viceprimarului accesul la actul de fundamentare a bugetului

În timp ce Nicușor Dan posta pe Facebook avertismentul voalat că n-are de gând să lase USR-PLUS în Primărie, consiliera Oana Țoiu, de la acest partid, dădea publicității documente incriminatoare. Conform actelor prezentate, veniturile Primăriei au fost supraestimate deliberat cu 1,7 miliarde de lei, exact după modelul Gabriela Firea în anii 2016-2020. Oana Țoiu a arătat că, în anii trecuți, când a devenit evident că veniturile nu se puteau realiza, banii au fost tăiați de la investiții, lucrul acesta fiind de așteptat să se întâmple și acum.

Supraevaluarea veniturilor din 2021, comparativ cu veniturile reale din 2020, într-o prezentare prin care USR-PLUS explică de ce n-a votat bugetul Bucureștiului așa cum a fost el făcut de Nicușor Dan

Mai mult decât atât, a fost dată publicității cererea oficială a viceprimarului Horia Tomescu către Direcția Economică a Primăriei, de a primi fundamentarea veniturilor. Deși Horia Tomescu are funcția de viceprimar, Nicușor Dan i-a refuzat accesul la documente!

Consiliera Oana Țoiu a concluzionat: “Partenerii politici se pot așeza la masă din nou, responsabil, cu documentele și cifrele disponibile tuturor celor care au responsasbilitatea votului, să ajungă urgent la un buget real pentru București, și asta poate fi făcut în termenul impus de lege. Recunosc că eu, ca politician și ca bucureștean, aș fi vrut să nu ajungem aici și sper în continuare că se poate reconstrui încrederea și colaborarea și cu Primarul General și cu partenerii politici“.

Actul prin care Direcția Economică a Primăriei București îl înștiințează pe viceprimarul Horia Tomescu (USR-PLUS) că primarul Nicușor Dan nu i-a dat permisiunea să vadă actele de fundamentare pentru veniturile din proiectul de buget pe 2021

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dragnea rămâne la închisoare pentru că se consideră „deținut politic”. Judecătorii au constatat că infractorul PSD nu dă dovezi de îndreptare

România sparge celula GRU de la Ambasada Rusiei! Adjunctul atașatului militar, expulzat pentru spionaj și declarat persona non grata

„Cervele” rusofile s-au ales cu dosar penal pentru „lovire sau alte violențe”! Anarhistele PSD-isto-AUR-iste riscă pușcăria

* DNA a înhățat rețeaua clientelară de la Apele Române. Au picat și „animalul politic”, și chelnerița, și primarul angajărilor fictive „pentru intrarea în sistem”

Iată Mafia din Sănătate! În 10 ani, 7 mari infractori, susținuți de PSD sau PDL, au primit 25 de ani de pușcărie

Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Gheorghe Funar – printre foștii parlamentari care își vor pensiile speciale înapoi! Numărul celor care dau în judecată statul, ca să-și recupereze privilegiul, este de ordinul sutelor

Reglare de conturi între „locotenenții” lui Ion Iliescu: Mironov îl alungă pe Gelu Voican Voiculescu de la șefia Institutului Revoluției!

PSD-istul Coarnă a pierdut procesul cu „polițistul #Rezist”! Minciunile împroșcate îl costă 5.000 de euro + 4.120 de lei

VIDEO. Teolog fanatic, anarhist: „Ne-au terfelit sfinții, ni L-au terfelit pe Hristos! Ordinarul ăla de vaccin nu mă interesează!”

Incredibilul Mircea Lucescu! La 75 de ani, câștigă titlul cu Dinamo Kiev, spulberându-și „creația braziliană” de la Șahtior Donețk

 

15 COMENTARII

  • Daaaa… reacționarii ăștia, dușmanii poporului care încalcă înaltele principii ale eticii și echitații socialiste ! Ce buna mai era unanimitatea de altădată … 99,9%, tovarăși ! URA !!! URA !!! In mod normal niște oameni cu cap ar înțelege ca sunt depășiți de vremuri si s-ar retrage, dar nu e cazul comuniștilor. Comuniștii sunt multilateral dezvoltați, ei au implementat comunismul, ei vor sa implementeze și capitalismul !

  • Am deplina incredere in Nicusor Dan
   In schimb, USRPLUS ma dezamageste profund.
   E o dovada de mare tupeu sa impuna ca un viceprimar de-al lor sa capete dreptul de a decide in privinta sectorului spitale, scotand primarul din ecuatie. Cu ce scop? Nu seamana leit cu manevrele lui V V?
   De ce mint ca motivul, si nu obiectul santajului, este bugetul? Ca nu ar fi fost discutat cu ei?
   Dar, ce ma dezamageste cel mai mult este spiritul de turma care se manifesta si in acest partid considerat de mine o mare speranta! Din atatia consilieri, doar unul nu a intrat in acest joc. Restul, s-au supus ordinului incorect dat de sefii interesati de putere.

   • Dom’leee… Nicușor Dam NU ajungea primar fără voturile U.S.R.-P.L.U.S.!!!!!!!!

    P.N.L. este… ZERO-BARAT (!!!) în București: vedeți ȘI (!!!)… 2016!

    Voi, „liberalii”, NU pricepeți că sunteți … LA MÂNA U.S.R.-P.L.U.S., măiii… (DOAR!) 25%-pe-țară și… un singur sector cu primărie-câștigată (față deee… DOUĂ ale U.S.R.-P.L.U.S.!) în Capitală?????!

    Nicușor Dan arată ceea ce ziceau mulți (de ani de zile!) că ar fi: un tip… FĂRĂ-CARACTER, un SIMPLU ambițios… INCOMPETENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Nicușor Dan uită (?!…) că în București, la nivel de Consiliu-General, U.S.R.-P.L.U.S…. A CÂȘTIGAT ALEGERILE (!!!!!!!!!!), avînd, implicit, șiii… CEI MAI MULȚI CONSILIERI!!!

     NU poate să-i… IGNORE (AROGANT-OSTENTATIV!!!) pe acești oameni, doar pentru că una dintre cele mai SLABE (cel puțin ca… rezultate-ELECTORALE, INDIFERENT de tipul alegerilor!) filiale P.N.L. (în ultimele două decenii!), cea din Capitală, ÎI BAGĂ ÎN CAP GĂRGĂUNI!!!

     Și Nicușor Dan și consilierii-generali de la U.S.R.-P.L.U.S. să facă bine și să discute… ceea ce este/au de discutat și să ajungă (URGENT!) la o soluție GENERAL-ACCEPTABILĂ-ÎN-COALIȚIE, daaaaaaaaaaaa?!!!!!

     Premierul Cîțu (P.N.L.) și vicepremierul Barna (U.S.R.-P.L.U.S.)… BINE FAC (!!!!!) CĂ INTERVIN, pentru a se ajunge la o RAPIDĂ (!!!) soluție în Consiliul-General-al-Capitalei!!!

  • Încă o dată, dăm ca exemplu Consiliul Județean Constanța (pentru că noi cunoaștem bine situația de-aici!): văzând că sunt destule divergențe, între consilierii-județeni ai P.N.L. și ai U.S.R.-P.L.U.S., asupra bugetului-județean, președintele C.J.C. („liberalul” Mihai Lupu) a avut ÎNȚELEPCIUNEA de a nu se grăbi cu aducerea sa la vot ci i-a adunat pe cei de la principalele partide ale coaliției de centru-dreapta și i-a pus să NEGOCIEZE, până au ajuns la un ACORD, ABIA ATUNCI venind cu propunerea de buget la vot în plen!!!!!

 1. Viceprimarul asta userist se crede un fel de primar general mai mic cu propria agenda. Nu, viceprimarul e un fel de ajutor de primar. Trebuie sa-l ajute pe primar nu sa bage bete in roate. Sunt niste sabotori astia de la usere. La fel si Voiculescu se credea peste premier. Sunt de o infumurare incredibila.

  • P.N.L. București este cunoscută ca fiind… CEA MAI ANTIREFORMISTĂ filială-locală a P.N.L. din „Vechiul-Regat”: de-asta a și avut, de-a lungul timpului (mai țineți minte… DEZASTRUL-electoral din iunie 2016???!), rezultate atât deee… „minunate” (Sic!), la alegerile-locale din Capitală (la Primăria-Generală și în cele șase sectoare)!

   Când au scăpat de VEȘNICUUUUL „valoros” (Sic!) Bușoi (trimițându-l în Parlamentrul-European…), ne-am pus speranțe în Violeta Alexandru: DEGEABA (!!!), căci doamna este un… (SIMPLU-)SOLDAT-DISCIPLINAT-al-partidului (Sic!) șiii… ATÂT!

   DIN-PĂCATE, Nicușor Dan pare a fi DEVENIT (!) un simpluuu… CAPTIV (NEPUTINCIOS!!!!!!!!!!) al ANTIREFORMIȘTILOR de la P.N.L.-București!!!

  • Da da, tinerii ăștia trebuie sa fie niște aplaudaci și sa învețe de la voi cum ați ridicat Romania pe noi culmi de civilizație și progres ! Da, ăștia sabotează cuceririle revoluționare ale Mafiei comuniste. Chiar asa tovarăși. nu vi se poare ca aveți tupeu sa-i faceți pe tineri marxiști, tocmai voi bolșevicii ? Cred ca multi dintre tineri nici nu au auzit de Marx , pe când voi …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here