Primăria Timișoara a salvat de la tăiere arbori mari, inclusiv un tei de 12 metri, pe care i-au mutat în alt parc

2
656

Un eveniment absolut neobișnuit pentru România a avut loc marți, la Timișoara, unde autoritățile s-au mobilizat pentru a salva de la tăiere mai mulți arbori mari, vechi de câteva zeci de ani. În loc să pună drujba pe ei, așa cum se practică în țara noastră, edilii i-au mutat cu totul într-un alt parc.

Operațiunea a fost deosebit de dificilă și a presupus nu doar grijă din partea lucrătorilor, dar și îndemânare și alocare de resurse.

Prin locul unde creșteau copacii – inclusiv un tei de 12 metri înălțime – era prevăzut un șantier, iar planul inițial prevedea tăierea tuturor pomilor și plantarea altora.

Primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău, sesizați de angajatele de la Direcția de Mediu care au citit pe o aplicație mobilă a Primăriei doleanțele unor locuitori, au decis să încerce să salveze arborii. A fost nevoie de macara de 18 tone, excavator special, mutarea unor instalații și refacerea rețelei de apă, dar în final 6 pomi au fost mutați cu rădăcini cu tot câteva sute de metri mai departe, într-un parc.

Prin contrast, în foarte multe orașe din țară, inclusiv în Sectorul 3 din București, de exemplu, la ordinul primarilor, fie sunt betonate rădăcinile copacilor, fie le este tăiat complet coronamentul. Autoritățile așteaptă apoi ca arborii să se usuce, pentru a-i înlocui cu puieți cumpărați la prețuri foarte mari (uneori, și de zeci de ori peste cel al pieței) sau pentru a face în loc parcări ori spații comerciale.

Cum a descris primarul Dominic Fritz operațiunea

Când am aflat că șantierul de pe Calea Bogdăneștilor presupunea tăierea tuturor copacilor, am decis, împreună cu viceprimarul Ruben Lațcău , să salvăm arborii cu valoare dendrologică. Am pus pe hârtie un plan pentru extracția în siguranță și mutarea lor într-un nou parc pe care îl facem în zonă.

Ieri am mutat șase copaci, cel mai greu a fost teiul de 12 metri din imagini, care are o însemnătate aparte pentru unul din locuitorii din zonă, Florin Costin Ciocan, a cărui poveste o redau aici:

„Când s-a născut fiica noastră, am plantat în fața casei un tei.

În urmă cu câteva luni au început lucrările de reabilitare a străzii, pomii existenți urmau să fie tăiați și alții plantați conform proiectului.

Acum 2 săptămâni am citit într-un articol că “funcționarii primăriei încearcă să salveze câțiva arbori valoroși” și a apărut o rază de speranță. Pentru noi, teiul nostru era cel mai valoros așa că am făcut o solicitare pe aplicația mobilă a Primăriei Timișoara.

Solicitarea a ajuns la Direcția de Mediu la două doamne extrem de drăguțe care au rezonat cu povestea noastră și au început demersurile pentru salvarea teiului.

Să strămuți un arbore de 12 metri n-a fost simplu deloc. A fost nevoie de buldoexcavator, macara de 18t, blocarea circulației, mutarea unor cabluri și refacerea branșamentului de apă (pagube colaterale ).

Teiul a fost strămutat câteva sute de metri într-un viitor parc. Sperăm să se prindă și să-i bucure și pe alții cu umbra și mirosul lui mulți ani de acum înainte.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dragnea rămâne la închisoare pentru că se consideră „deținut politic”. Judecătorii au constatat că infractorul PSD nu dă dovezi de îndreptare

România sparge celula GRU de la Ambasada Rusiei! Adjunctul atașatului militar, expulzat pentru spionaj și declarat persona non grata

„Cervele” rusofile s-au ales cu dosar penal pentru „lovire sau alte violențe”! Anarhistele PSD-isto-AUR-iste riscă pușcăria

* DNA a înhățat rețeaua clientelară de la Apele Române. Au picat și „animalul politic”, și chelnerița, și primarul angajărilor fictive „pentru intrarea în sistem”

Iată Mafia din Sănătate! În 10 ani, 7 mari infractori, susținuți de PSD sau PDL, au primit 25 de ani de pușcărie

Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Gheorghe Funar – printre foștii parlamentari care își vor pensiile speciale înapoi! Numărul celor care dau în judecată statul, ca să-și recupereze privilegiul, este de ordinul sutelor

Reglare de conturi între „locotenenții” lui Ion Iliescu: Mironov îl alungă pe Gelu Voican Voiculescu de la șefia Institutului Revoluției!

PSD-istul Coarnă a pierdut procesul cu „polițistul #Rezist”! Minciunile împroșcate îl costă 5.000 de euro + 4.120 de lei

VIDEO. Teolog fanatic, anarhist: „Ne-au terfelit sfinții, ni L-au terfelit pe Hristos! Ordinarul ăla de vaccin nu mă interesează!”

Incredibilul Mircea Lucescu! La 75 de ani, câștigă titlul cu Dinamo Kiev, spulberându-și „creația braziliană” de la Șahtior Donețk

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here