Bugetul Capitalei, respins după ce USR-PLUS s-a abținut la vot. Motivele și consecințele acestui blocaj

4
475
Primarul Nicușor Dan a stârnit furia sindicatului când s-a aflat că vrea să digitalizeze administrația PMB

Lovitură grea pentru Nicușor Dan, primarul Bucureștiului: bugetul orașului a picat miercuri la vot, în Consiliul General, după ce grupul consilierilor USR-PLUS – cel mai numeros – s-a abținut, iar PSD-ul a votat (previzibil) împotrivă. S-au înregistrat, în final, 17 voturi pentru, 22 împotrivă și 14 abțineri.

Blocarea bugetului – care oricum a fost finalizat cu foarte mare întârziere – are consecințe majore pentru buna funcționare a orașului, dar și pentru îndeplinirea promisiunilor din programul cu care Nicușor Dan a câștigat alegerile din 27 septembrie 2020.

Motivul oficial al USR-PLUS: supraestimarea veniturilor după modelul Firea. Motivul real: blocarea de către Nicușor Dan și PNL a viceprimarului desemnat de USR-PLUS și lipsa de reforme în sistemul de sănătate

Motivul oficial invocat de consilierii USR-PLUS este că veniturile din bugetul pe 2021 prezentate de Nicușor Dan ar fi supraevaluate. În spatele acestei explicații stau însă adevăratele motive. USR-PLUS și PNL nu se înțeleg, primul partid reproșându-i lui Nicușor Dan că n-a intrat peste mafia din spitalele aflate în subordinea Primăriei și nici la CNASMB, unde “e plin de securiști și de ofițeri”, după cum susțin multiple surse din sistemul sanitar.

USR-PLUS le impută lui Nicușor Dan și PNL-ului faptul că, după ce au refuzat să-l valideze pe Vlad Voiculescu în funcția de viceprimar, așa cum fusese înțelegerea inițială, l-au acceptat în loc pe Horia Tomescu, dar nu i-au dat drept de semnătură, acesta fiind viceprimar din partea USR-PLUS doar cu numele, pentru că n-are nicio atribuție. Primăria este astfel condusă doar de PNL, prin Nicușor Dan și viceprimarul liberal Stelian Bujduveanu.

Criza mocnea de mai mult timp, iar acum, când au apărut consecințe concrete, toată lumea se declară surprinsă – mai ales că motivul oficial invocat de USR-PLUS pentru respingerea bugetului nu este veridic. Marți seara, Horia Tomescu, viceprimarul USR-PLUS, i-a cerut lui Nicușor Dan să retragă proiectul de buget, spunând că n-ar fi fost discutat în prealabil cu consilierii, că este nerealist și că nu vizează angajamentele luate în fața locuitorilor.

Tomescu a arătat că veniturile estimate în proiectul de buget, de 7 miliarde de lei, sunt “surprinzătoare”, pentru că în toate discuțiile cu primarul și cu directorii din Primărie se avansase suma de 4,5-5 miliarde de lei. Acest lucru este adevărat, pentru că tocmai Nicușor Dan o atacase anul trecut pe Gabriela Firea exact din același motiv, proiectarea unor venituri de 7 miliarde de lei când se știa că acestea nu pot depăși 5 miliarde.

Acum, după rezultatul votului, Nicușor Dan se declară șocat: “Sunt uluit, noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, care au discutat între ele acum șase săptămâni, iar acum venim și spunem că e alt buget. Realmente nu se poate așa ceva! Discuțiile au avut loc, au fost civilizate și constructive. Dacă se dorește să mai discutăm pe buget, putem să discutăm. Dar haideți să ne grăbim să dăm bucureștenilor bugetul pe care îl așteaptă ca să le putem da investițiile pe care le așteaptă“.

Efectele devastatoare ale blocajului, dincolo de războiul politic: Bucureștiul rămâne fără investiții, șantierele nu pot fi continuate, conturi blocate, muniție pentru propaganda mafiei 

Dincolo de acest război între PNL și USR-PLUS rămân efectele blocării bugetului. Cele de imagine, în fața cetățenilor, sunt incalculabile, votanții celor două partide având toate motivele să fie dezamăgiți. Li s-a dat muniție, în același timp, PSD-iștilor, care abia așteaptă să revină la comandă, pentru a relua devalizarea banului public și coabitarea cu mafiile.

Efectele în planul funcționării orașului sunt, de asemenea, grave. Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Bucureștiului, a explicat pentru G4Media: “Blocarea bugetului ridică probleme majore de funcționare a instituției. În primul rând, Primăria are conturile blocate, iar noi tebuie să facem acorduri de eșalonare a datoriilor cu creditorii. Or, în lipsa unui buget, nu putem renegocia nimic. De asemenea, Primăria are nevoie de ridicarea plafonului de împrumuturi pentru a demara și finanța proiecte noi, dar fără un buget aprobat nu se poate începe o discuție cu finanțatorii pe această temă. Și asta în condițiile în care avem proiecte urgente de demarat, precum noile centre de vaccinare“.

În aer rămân și marile șantiere, cum ar fi podul de la Doamna Ghica, început de Firea și abandonat de 5 luni, precum și lărgirea șoselei din Prelungirea Ghencea, așteptată de ani buni de toți locuitorii din zonă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dragnea rămâne la închisoare pentru că se consideră „deținut politic”. Judecătorii au constatat că infractorul PSD nu dă dovezi de îndreptare

România sparge celula GRU de la Ambasada Rusiei! Adjunctul atașatului militar, expulzat pentru spionaj și declarat persona non grata

„Cervele” rusofile s-au ales cu dosar penal pentru „lovire sau alte violențe”! Anarhistele PSD-isto-AUR-iste riscă pușcăria

* DNA a înhățat rețeaua clientelară de la Apele Române. Au picat și „animalul politic”, și chelnerița, și primarul angajărilor fictive „pentru intrarea în sistem”

Iată Mafia din Sănătate! În 10 ani, 7 mari infractori, susținuți de PSD sau PDL, au primit 25 de ani de pușcărie

Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Gheorghe Funar – printre foștii parlamentari care își vor pensiile speciale înapoi! Numărul celor care dau în judecată statul, ca să-și recupereze privilegiul, este de ordinul sutelor

Reglare de conturi între „locotenenții” lui Ion Iliescu: Mironov îl alungă pe Gelu Voican Voiculescu de la șefia Institutului Revoluției!

PSD-istul Coarnă a pierdut procesul cu „polițistul #Rezist”! Minciunile împroșcate îl costă 5.000 de euro + 4.120 de lei

VIDEO. Teolog fanatic, anarhist: „Ne-au terfelit sfinții, ni L-au terfelit pe Hristos! Ordinarul ăla de vaccin nu mă interesează!”

Incredibilul Mircea Lucescu! La 75 de ani, câștigă titlul cu Dinamo Kiev, spulberându-și „creația braziliană” de la Șahtior Donețk

4 COMENTARII

 1. Pana acum nu credeam ca poate exista mafie si ceva mai scarbos decat psd.
  Treceti bai baieti tot bugetul sanatatii in conturile Voiculescu-Tomescu,
  Bagati spitalele pe persoana fizica, privatizati tot, si gata.
  Daqca am ajuns sa ne uitam si in gura psd-ului e groasa taticule.

 2. Este NORMAL/LOGIC ca cel care RĂSPUNDE de REFORMA-spitalelor-Primăriei să poată numi și managerii, deocamdată, până când se va ajunge la organizarea de concursuri-CORECTE!!!!!

  Nicușor Dan devineee… din ce în ce mai PRIZONIER al P.N.L.-ului TRIBUTAR VECHILOR METEHNE, conservate sub vechea administrație P.S.D.-istă: CORUPȚIA-și-DEZASTRUL-ORGANIZATORIC din spitalele-Primăriilor sunt de NOTORIETATE !!!

  • Nu blochezi un oras de trei mil locuitori numai ca vrei sa pui tu managerii tai.
   Tocmai insistenta asta cu oamenii nostrii ma deranjaza. Este ceva suspect.
   Adica sa cred ca in toata primaria aia, ND si toti consilierii sant corupti, numai USR-istii curati ca lacrima.
   Nu am nimic cu USR-istii dar unii parca sant turbati. Daca nu faci ce vor ei se lasa cu bataie.
   Parca sant infantili.
   Bine le-a facut ND. Sa vina ei cu un proiect de buget si sa vezi atunci tampenii.

   • NU AȚI PRICEPUT NIMIC!!!!!

    NU sunt la putere ca să voteze bugete-locale… PROASTE (!!!), numai de dragul coaliției și al P.N.L.!
    Bucureștiul sau Iașul NU „rămân fără bani” (ceea ce se cheltuiește acum intră automat în bugetul care va fi adoptat!), NU MAI ARUNCAȚI VORBE FĂRĂ LOGICĂ!!!!!
    Dar nici NU poate fi adoptat un buget… care seamănă ÎNCĂ (!) atât de mult cu cele aleee… Firoaicei!!!!!!!!!

    Nicușor Dan DEZAMĂGEȘTE: a ajuns o… SLUGĂ-SUPUSĂ a P.N.L.-București, care DEMONSTREAZĂ că dorește… MENȚINEREA CORUPȚIEI și DEZASTRULUI-ORGANIZATORIC din spitalele administrate de managerii… PUȘI DE CĂTRE P.S.D. (vezi cazul managementului de la „Foișor”, de exemplu!)!!!!!

    U.S.R.-P.L.U.S. procedează CORECT: NU se pot vota unele… CIUDĂȚENII (asta așaaa…, ca să fim concesivi șiii… să NU le spunem DIRECT-pe-nume!) din buget și NU se poate accepta ca REFORMA în spitalele-Primăriei să fie STOPATĂ, așa cum pare a dori P.N.L.-ul!

    Întrebați ORICE bucureștean: Nicușor Dan este, până acum, o (PUTERNICĂ-)DEZAMĂGIRE!
    S-au promis REFORME FUNDAMENTALE-și-RAPIDE, și, deocamdată, Primăria-Capitalei funcționează în stilul… „Halep-cu-Sabalenka” (Sic!) sauuu… „Fetele-de-la-Căpâlna” (Sic!), adică a adoptat… „mersuuu’-legănatuuu'” (un-pas-înainte-și…-DOI-ÎNAPOI!!!) specific P.N.L.-ului când vine/este vorba deee… REFORMĂ, MODERNIZARE și DEZVOLTARE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here