vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsCiolacu și Ciucă au bătut palma: Legea Pensiilor va trece prin Parlament...

Ciolacu și Ciucă au bătut palma: Legea Pensiilor va trece prin Parlament ca racheta. Trebuie găsiți încă 60 de miliarde de lei pe an – nu se știe de unde

-

Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și generalul Nicolae Ciucă (liderul PNL) au anunțat luni seară că au bătut palma în privința Legii Pensiilor, care marți urmează să fie votată în Senat după ce a stat o singură zi în discuții la comisiile din Parlament. Ciolacu, liderul de facto al PSD-PNL, a anunțat că proiectul „intră în linie dreaptă în Parlament” și are susținerea întregii coaliții. Nimeni n-a scos o vorbă despre problema principală – de unde vor fi scoși banii pentru aplicarea acestei legi.

Timp de câteva ore, liberalii au părut că revin la realitate și luni au ridicat obiecții, spunând ceea ce spunea deja toată lumea de vreo săptămână – că nu există bani pentru a crește pensiile, în anul electoral care vine, de două ori (cu 13% de la 1 ianuarie și cu încă 40% de la 1 septembrie). Ministerul Finanțelor avertizase, în avizul condiționat dat legii, că nu există surse de finanțare și va fi necesară o nouă creștere a impozitelor și taxelor pe umerii populației active și ai economiei private.

Liberalii au început ziua de luni anunțând că așa ceva este inacceptabil și că ei nu sunt de acord cu mărirea taxelor în anul electoral 2024. Au încheiat această zi fiind de acord cu tot ce spune Marcel Ciolacu.

Premierul a scris triumfător pe pagina sa de Facebook, după ședința coaliției: „Toate aspectele legate de Legea Pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare!”.

- Advertisement -

Nicolae Ciucă a găsit de cuviință să le transmită în schimb un mesaj asigurator primarilor și baronilor din teritoriu. Aceștia vor primi în continuare banii publici din PNDL, principala sursă de sifonare a bugetului de stat: „În cadrul discuțiilor, am susținut ca prioritatea în dezbaterile legate de finanțarea ministerelor să o aibă portofoliile Sănătății și al Educației și cu acestea vom începe discuțiile în zilele următoare. Echipa liberală prezentă la ședința coaliției a susținut ca în proiectul de buget pe 2024 să se prevadă foarte clar continuarea investițiilor, întâietate având banii care vor fi alocați celor trei mari linii de finanțare: Programul Național ”Anghel Saligny”, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și proiectele derulate prin Compania Național de Investiții (CNI). Totodată, au fost clarificat toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor”.

Povestea cu combaterea evaziunii fiscale este, de fapt, aceeași ciorbă reîncălzită de anul trecut, care a dus la dezastrul bugetar din momentul de față. La fel s-a pretins și în 2023, că Fiscul va intra puternic în evazioniști, urmând să crească masiv încasările la buget. Acest lucru nu s-a întâmplat din simplul motiv că evazioniștii sunt de fapt conectați chiar la grupurile de interese din PSD și PNL, primind protecție de la cel mai înalt nivel.

Profesorul universitar Bogdan Glăvan, economist, a făcut luni, pe pagina sa de Facebook, calcule din care rezultă că Guvernul PSD-PNL trebuie să scoată în următoarele 13-14 luni (până în 2025) suma de 60 de miliarde de lei (12 miliarde de euro). Acești bani nu au de unde să vină.

- Advertisement -

Bogdan Glăvan:Costul este uriaș. Nu poate fi acoperit decât printr-o creștere atât de mare a birurilor, încât va declanșa o revoluție. Sau printr-o inflație pustiitoare (greu de crezut). Sau printr-o aprigă reducere a aparatului bugetar (la fel de neverosimil)

„Pensiile vor crește de la 1 ianuarie cu aproape 14%. La 1 septembrie, conform promisiunii, creșterea va ajunge la 40%. În 2025 pensiile vor trebui mărite din nou, conform legii, măcar cu rata inflației, adică cu 10% – atât va fi indicatorul luat în calcul la momentul respectiv. Deci, anvelopa cu pensiile va crește cu 54% față de cea din momentul actual.

Anul acesta anvelopa se va ridica, după estimarea mea, la 112 mld. lei. În 2025 va fi cu 60 mld. lei mai mare.

Asta reprezintă 3,7% din PIB-ul de acum sau, dacă vreți, 3,2% din PIB-ul estimat în 2025.

Acum, să luăm ipoteza că nu ne propunem reducerea deficitului bugetar – ceea ce contravine angajamentelor, în fine. Ar însemna că veniturile curente ale statului ar trebui să crească cu 3%-4% din PIB doar pentru a finanța majorarea pensiilor. Nu mai vorbim despre creșterea cheltuielilor cu salariile bugetarilor (inevitabilă cât timp nu se întâmplă nicio reformă), despre înzestrarea armatei, despre cumpărarea de bunuri și servicii care se vor tot scumpi.

O creștere a poverii fiscale cu 3%-4% din PIB este complet neverosimilă. Spre comparație, creșterile de taxe legiferate deja, adică impozitul pe cifra de afaceri, triplarea impozitării microîntreprinderilor, acciza pe dulciuri, creșterea TVA la diverse, în fine, toate aceste taxe vor aduce conform estimării bugetare maxim 20 mld. lei, adică 1% din PIB.

E ușor să arunci cu vorbe. Ca să scape de rușinea interzicerii cash-ului, au băgat-o p-asta cu creșterea pensiilor. Și ca să cumpere voturi, desigur. Însă costul măsurii este uriaș, nu poate fi acoperit decât printr-o creștere atât de mare a birurilor încât va declanșa o revoluție sau printr-o inflație pustiitoare (greu de crezut) sau printr-o aprigă reducere a aparatului bugetar (la fel de neverosimil).

Pe șleau, este la fel de mincinoasă ca și creșterea de 40% legiferată acum câțiva ani.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fiica patronului de la Realitatea Plus zice că a fost „manipulată”, de aceea l-a criticat cândva pe George Simion! Acum îi pare rău

* Al doilea derapaj grav al PSD-istului Romașcanu, cumătrul lui Ciolacu: i-a numit pe liberali „schizofrenici”. În 2020 vorbea obscen despre jurnaliști: „O să primească o p…ă în c…r toți!”

* Socrii primarului Cherecheș, de la Baia Mare, au fost prinși în flagrant de DNA când intermediau o șpagă în justiție. Banii urmau să ajungă la judecătoarea care va da sentința într-un proces de corupție al ginerelui și care e nepoata mituitoarei!

* Apocalipsa după Ciolacu. Finanțele: „Este necesară o nouă creștere a taxării mediului de afaceri și a populației pentru a acoperi impactul. Nu au fost identificate surse suplimentare de bani”

* „Ciordache” e premiat cu o nouă pensie specială! PSD și PNL au votat privilegii nesimțite și pentru angajații Consiliului Legislativ, condus de odiosul PSD-ist

Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

Firea revine în toate funcțiile din PSD la 3 luni după cumplita afacere a „azilelor groazei”. Se merge cu tupeu pe ideea că românii au uitat deja

SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* Minciună gravă a unui deputat AUR: „Franța, acum, e mai mult un stat musulman decât creștin. Nu e departe nici Germania, nu e nici Belgia”

* Scandal uriaș la nivel mondial: corespondenți arabi ai CNN, Reuters, AP și „New York Times” ar fi însoțit Hamas în raidul din 7 octombrie! Israelul amenință că-i va lichida

- Advertisement -

8 COMENTARII

  • INGURA PREOCUPARE A PARTIDULUI SI SECURITATI ESTE SA-SI ASIGURE SI SA-SI CREASCA NECONTENIT PRIVILEGIILE SI NUMARUL DE PRIVILEGIATI.

   PENTRU „supusi” AU PROPAGANDA, MANIPULARE, DIVERSIUNI, MINCIUNI.

 1. „Andrei Hrebenciuc scapă de dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, după ce ÎCCJ a dispus încetarea procesului penal”

  „NOUA” „justitie” ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT !

  IATA DE CE II FACEM MULTIMILIONARI IN EURO NUMAI DIN PENSII SPECIALE !

  SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA”.

  PARTIDUL SI SECURITATEA PENTRU ETERNITATE !

 2. RETEAUA ciolacului FACE 30 MILIARDE ? DACA ciolacul & co FAC ATAT, romania NU POATE ?
  Rețeta Ciolacu: +100 de oameni, 500 de firme, 30 de miliarde
  www[.]youtube[.]com/watch?v=93n-cfNzPOw

  DACA stanestii SUNT ATAT DE BOGATI CA POT BATE MONEDA, romania NU POATE ?
  Rețeaua Stănescu-PSD. Atât de bogați, că ar putea să bată monedă proprie.
  www[.]youtube[.]com/watch?v=VmGOfGIP4zw

 3. Compania condamnatului Ovidiu Tender, scoasă de la plata unui prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro / Verdictul definitiv din dosarul Rafo-Carom, modificat după 8 ani printr-o altă decizie a Curții de Apel București / Unul dintre judecători a fost donator PSD.

  DE ASTA LE MARESTE PARTIDUL SI SECURITATEA PRIVILEGIILE FARA CONTENIRE!

  IN PLUS SI-AU FACUT TOTI juristii DE AUTOBAZA „judecatori”. SI-AU FACUT NEVESTELE „magistrati” SI LE-AU PROMOVAT FULGERATOR LA „inalte curti”

  SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -