PSD lasă și PNL instituții bănoase: Compania de Autostrăzi, Casa Națională de Pensii, ANAF, Oficiul pentru Jocuri de Noroc

0
528
PSD i-a jucat pe degete pe liberali la negocieri, dar până la urmă le-a făcut și lor parte, lăsându-le instituții foarte bănoase. FOTO: Inquam Photos / Ilona Andrei

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a fost până la urmă receptiv la apelurile disperate ale PNL și n-a luat chiar „și banii mortului“ – după cum a caracterizat Olguța Vasilescu negocierile. Social-democrații au ocupat cele mai bănoase ministere, dar le-au lăsat în final liberalilor câteva instituții publice care gestionează mari bugete din care se poate îndestula acum și clientela partenerului de guvernare.

Pe lângă ministere răsunătoare, dar fără importanță în gestionarea banului public (Justiția, Internele), PNL-ului i-au fost cedate Compania Națională de Autostrăzi, ANAF (Fiscul), Garda de Mediu, Casa Națională de Pensii, ANSVSA, Registrul Auto Român, Oficiul pentru Jocurile de Noroc.

Toate sunt instituții unde „se pot face bani“ și de mare interes pentru PNL. Compania de Autostrăzi gestionează miliarde de euro și va primi și mai mulți bani odată cu aplicarea PNRR. Aici se semnează celebrele contracte pentru consultanță, studii de fezabilitate etc, pe care în ultimele decenii s-au dus sute de milioane de euro fără ca asta să se vadă și în apariția autostrăzilor propriu-zise.

De ce se bat politicienii pe instituțiile-cheie cu rol de control și supraveghere a pieței în diverse sectoare

Fiscul este un instrument-cheie în controlul mai ales asupra afacerilor din mediul privat. De bunăvoința ANAF depinde cine este sau nu verificat „la sânge“. România are cel mai scăzut nivel de colectare a taxelor din UE tocmai din cauza faptului că, folosit politic, Fiscul a evitat zonele de mare evaziune fiscală.

Garda de Mediu are în atribuții, între altele, depistarea și închiderea celebrelor gropi ilegale de gunoi și stoparea importurilor de deșeuri. Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu dat afară în septembrie de premierul demis Florin Cîțu, a declarat deja de mai multe ori că mafia arderilor ilegale de deșeuri toxice este conectată la politicieni din PNL care au interes ca afacerea să continue cu orice preț.

Casa Națională de Pensii gestionează lunar un flux de peste 5 miliarde de lei.

ANSVSA este o instituție-cheie care controlează mai ales domeniul HoReCa – dar nu numai. De felul în care își exercită atribuțiile inspectorii depinde dacă un magazin, supermarket, restaurant sau hotel dă faliment sau nu. De asemenea, tot de rigurozitatea controalelor depinde ce importuri de alimente intră în România. În ultimele decenii, au fost nenumărate scandaluri, în țară, după ce s-a descoperit că fusese permisă aducerea de alimente neconforme, expirate sau infestate cu diverși agenți patogeni ori loturi de legume stropite cu substanțe toxice, interzise în UE. Cine decide ce tipuri de alimente intră în România se poate îmbogăți extrem de rapid.

Cedarea unor instituții unde se pot face bani mulți și repede de către clientela de partid a stârnit nemulțumire în PSD, dar a mai calmat protestele din PNL

Registrul Auto Român este instituția care se ocupă de omologarea și verificarea periodică a tuturor autovehiculelor înmatriculate în România și autorizează celebrele stații ITP. Aici funcționează o veritabilă mafie piramidală, din cauza căreia în țară circulă nenumărate mașini nu doar foarte poluante, dar și care sunt adevărate bombe pe roți, pericole publice în trafic.

Oficiul pentru Jocuri de Noroc este o veritabilă mină de aur. În pixul șefilor de aici stă aprobarea pentru funcționarea tuturor cazinourilor, păcănelelor și caselor de pariuri. Clasa politică este foarte puternic conectată la acest tip de afaceri unde banii se fac rapid și ușor.

Cedarea acestor „vaci de muls“ foarte grase către PNL a mai estompat, pe de o parte, nemulțumirea apărută printre liberali după acordul inițial. Remarcile lui Rareș Bogdan – „Marcele, nu poți să ne faci asta“, „oameni buni, dați-ne și nouă ceva!“ – oglindeau starea de spirit generală printre liberali. În schimb, au apărut proteste printre PSD-iștii nemulțumiți să vadă cum le-a zburat din farfurie o bucată zdravănă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Teoria dementă a unui fruntaș AUR la dispariția antivaccinistului Făgădaru: „Ne-au omorât un camarad. Avea sacul negru pregătit sub monitor” / „Criminalii așa au omorât mii de oameni nevinovați la ATI, cu protocoalele lor” / „Nemernicii l-au sacrificat ca să-l dea exemplu”

* Mărturia ofițerului care l-a împușcat pe Ceaușescu: „Ni s-a spus dinainte de proces că-i vom executa. În 1989 a fost lovitură de stat sprijinită de URSS“

Restaurație PSD-istă: Marian Neacșu, condamnat definitiv pentru corupție, va fi secretarul general al Guvernului Ciucă

Revolta se extinde, PNL în pragul imploziei. Ciucu, Sighiartău și Gorghiu îl fac praf pe Cîțu, Motreanu îi cere demisia

Primarul Ciucu (PNL) citează, resemnat, din Leonard Cohen: „Toată lumea știe, căpitanul a mințit / Băieții buni au pierdut / Barca se scufundă”

Și Ana Blandiana se revoltă: „După perioada Dragnea, îmi e din nou rușine. PNL va ieși distrus din această poveste. Klaus Iohannis e principalul vinovat. Totul s-a învârtit în jurul unui personaj inventat de el”

Primar PNL: „În maximum 6 luni vom avea un nou Congres, deoarece astăzi PNL nu are un lider!“

Ciucă a cerut să fie indexate și pensia sa și cea a soției („pensii de serviciu”), dar și pensiile speciale! Cei doi au acum 4.600 de euro pe lună, de la MApN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here