Anchetă după ce au apărut deja adeverințe false de vaccinare, cu care se obține Certificatul de călătorie în UE

1
7706
Certificatele digitale de vaccinare funcționează în baza încrederii reciproce a statelor membre UE că toată lumea respectă procedura. O eventuală fraudare masivă a sistemului ar arunca în aer inițiativa, reinstituind carantinele

Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General după ce s-a descoperit că au apărut deja adeverințe false de vaccinare cu care diverse persoane încearcă să obțină Certificatul digital de călătorie în UE. Cazul este cel puțin suspect.

Viteza cu care au fost introduse pe piață aceste falsuri, la numai câteva zile după ce s-a început eliberarea Certificatului (de la 1 iulie), sugerează organizare și premeditare din partea celor care fraudează sistemul. Se naște întrebarea dacă această operațiune n-are legătură cu puternica și coordonata campanie anti-vaccin derulată deja de peste 8 luni în România.

Până acum, au fost depistate 10 persoane care au încercat să ia certificatul digital de călătorie fără să se fi vaccinat, dar prezentând documente în acest sens. Respectivii au depus adeverințe false de vaccinare, care arătaseră că s-au imunizat, dar la centrul unde scria pe foaie că s-ar fi vaccinat, ei nu figurau în evidențe.

Sesizările au început să sosească de la instituțiile din teritoriu ale Ministerului Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă a sesizat Parchetul General. Nu se știe, deocamdată, câte alte persoane, în afara celor 10 prinse, au mai reușit să înșele sistemul.

La un centru de vaccinare din Alba s-au eliberat nu mai puțin de 7 adeverințe de vaccinare pentru persoane care nu fuseseră, de fapt, imunizate acolo, scrie G4Media, citând surse din Ministerul Sănătății.

Faptul că aceste fraude se petrec în mai multe locuri din țară arată că e vorba despre un fenomen răspândit și care are în spate o infrastructură, niște rețele care pun la cale înșelătoria.

România e pe penultimul loc în Uniunea Europeană la rata de vaccinare, cu 24,87% din populație imunizată cu cel puțin o doză.
Media Europei este de 43,25%, în timp ce media Uniunii Europene este de 53,02%.

În ultimele luni, atât în Europa, cât și în România au fost prinse sute de cetățeni români care-și falsificaseră fie testele Covid, fie certificatele de vaccinare. S-a descoperit că funcționau și rețele de falsificare a testelor, în general legate de transportatori. Companii care transportă călători cu autocarele puneau la dispoziție, inclus în prețul biletului, și un test Covid falsificat – oamenii nu-l făceau real, dar șoferii autocarelor primeau pe telefonul mobil rezultatele negative ale presupuselor teste.

Pentru a ajuta mișcarea oamenilor în Europa, UE a pus la punct un certificat digital Covid, intrat în vigoare de la 1 iulie. Documentele sunt eliberate de fiecare stat membru și recunoscute de celelalte țări, atestând că persoana care-l deține s-a vaccinat, a trecut prin boală sau a fost testată negativ cu puțin timp înainte să călătorească. Certificatul se poate obține digital, cu ajutorul actelor de identitate și al adeverințelor de vaccinare sau de testare.

Apariția unor documente false e de natură să ducă la discreditarea acestei încercări a UE de a restaura libera circulație în interiorul granițelor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Medicul conspiraționist Răzvan Constantinescu nu mai are voie să predea la facultate, nici să participe la examene, lucrări sau proiecte!

* Calculele chirurgului Neață, fost consilier PSD: „Dacă e rost de ceva bănuți, internez. Dacă nu, nu!”. Se ruga zilnic la Fecioara Maria să-i dea bani mulți și să-l apere de procurori

* Polițistul Godină, ironie tăioasă la adresa ministrului de Interne: „Nu mai poate omul dormi pe bancheta din spate că trece unul filmând”

* Planul Guvernului de a aduce 1,2 milioane de zilieri și lucrători casnici sub protecția pensiei și a asigurării de sănătate

* Omul fostului ministru Răzvan Cuc (PSD), reținut de DNA pentru o șpagă de 460.000 de lei în scandalul navelor cumpărate de stat la suprapreț. Petre Neacșa e director în Ministerul Transporturilor

* Comisia Europeană: România are cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 7,4%. Urmează Irlanda, cu 7,2%

* A murit, la 73 de ani, românul cu cea mai nesimțită pensie: 16.000 de euro pe lună. S-a pensionat la 57 de ani și a „mâncat” două milioane de euro, dintre care 93,4% abuziv!

* Prințesa Lia și prințișorul Carol Ferdinand au fost evacuați, din cauza datoriilor… iar „bravul” Prinț Paul se ascunde de 7 luni!

* „Trezorierul lui Dragnea”, 5 ani de pușcărie – definitiv! Și-a cumpărat vilă din subvenția primită de PSD de la stat

* Două finale de vis: Anglia – Italia (Euro 2020) și Brazilia – Argentina (Copa America). Englezii s-au calificat cu un penalty inventat

1 COMENTARIU

  1. Sosoanca &Co!!!! Cum credeti ca o sa mearga cu fie-sa in SUA anul viitor, ca doar n-o sa-si faca vaccin!!!!! Era de asteptat ca o sa se intample asta, infractorii sunt intotdeauna cu un pas in fata oamenilor cinstiti!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here