A murit, la 73 de ani, românul cu cea mai nesimțită pensie: 16.000 de euro pe lună. S-a pensionat la 57 de ani și a „mâncat” două milioane de euro, dintre care 93,4% necuveniți!

9
5234
Gheorghe Bălășoiu

Gheorghe Bălășoiu, românul cu cea mai mare pensie din țară, a murit la vârsta de 73 de ani, în locuința sa din Bascov, județul Argeș. Anul trecut, în același loc a fost găsit decedat și fiul acestuia.

Fot magistrat și șef de penitenciar, Bălășoiu era un reper de lăcomie la nivelul întregii Românii. El primea lunar 78.634 de lei (circa 16.000 de euro), integral de la stat. Doar 6,6% din acești bani i se cuveneau, restul de 93,4% erau bani nemeritați, dar acordați prin legi scandalos de strâmbe.

În luna ianuarie a acestui an, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pensia maximă plătită de statul român a ajuns la 78.634 de lei, din care 5.205 lei din contributivitate, iar 73.429 de lei din criterii favorizante obținute din mai multe legi.

Ministrul a precizat că este vorba de „o persoană care a lucrat în domeniul juridic”. Era vorba de celebrul Gheorghe Bălăşoiu din județul Argeş, fost procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti şi comandant al Penitenciarului Colibaşi.

A mâncat pensie super-nesimțită timp de 16 ani

Bălăşoiu s-a pensionat în 2005, la vârsta de 57 de ani. Pe vremea aceea, calculul pensiei de serviciu (aplicabil magistraților) se făcea potrivit unui algoritm simplu: 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Bălășoiu cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror. Aşa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibaşi să aibă o pensie de peste 30.000 de lei.

Reglementările ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum şi măririle aplicate au făcut ca în 2016 să ajungă la o pensie de 40.963 de lei (adică peste 9.000 de euro), iar în 2020 la 78.634 de lei (16.000 de euro) – suma lunară pe care a încasat-o până în luna morții.

Cum s-a calculat pensia lui Bălășoiu

Pensiile magistraţilor sunt reglementate de Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, aflată în vigoare din septembrie 2004. Legea a fost modificată şi completată de mai multe ori.

Prima modificare a fost adusă de Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, din iulie 2005. A fost introdusă o nouă metodă de calcul a pensiei de serviciu pentru magistraţi: media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Potrivit Casei de pensii, nici textul iniţial al Legii 303/2004, nici cel al Legii 247/2005 nu menţiona care sunt drepturile de natură salarială ce intrau în venitul brut care constituia baza de calcul a pensiei de serviciu. Abia normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin Hotărârea de Guvern 1275/2005, au clarificat ce drepturi salariale se includ în venitul brut.

 I s-au calculate şi sporurile primite în ultimele 12 luni

HG 1275/2005 a specificat că pensia de serviciu se calculează astfel: 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror. În plus, în Hotărârea de Guvern s-a specificat că sporurile salariale se includ în calculul pensiei de serviciu.

“În veniturile brute realizate se includ, pe lânga indemnizaţia de încadrare brută lunară, sporurile cu caracter permanent sau nepermanent. În veniturile brute nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi aferente altei perioade”.

Cât a fost director la Penitenciarul Colibaşi, timp de 7 ani, Bălăşoiu a fost considerat detaşat, însă şi-a păstrat funcţia de magistrat. Prin urmare, lui Gheorghe Bălăşoiu i s-a recalculat pensia de serviciu conform veniturilor realizate pe ultimele 12 luni de activitate, ca fost procuror şi comandant de penitenciar, şi i s-au adăugat sporurile permanente şi nepermanente.

Potrivit Legii 293 din iunie 2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, aceste sporuri sunt pentru misiune permanentă, port armă, condiţii deosebite, indemnizaţie de conducere şi salariu de merit, alocaţii pentru hrană, indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau detaşare.

1,8 milioane de euro – prin legi și calcule abuzive

În cei 16 ani ca pensionar, Gheorghe Bălășoiu a încasat o pensie medie de peste 10.000 de euro, adică peste 120.000 de euro pe an. Asta înseamnă peste 1.920.000 de euro pe întreaga perioadă a celor 16 ani!

Din acești bani, aplicând procentele de 6,6% și respectiv 93,4%, rezultă că Bălășoiu a primit:

 • 126.720 de euro din contributivitate;
 • peste 1.793.280 de euro din criterii favorizante obținute din mai multe legi.

Așadar, românii i-au plătit lui Bălășoiu 1,8 milioane de euro în mod nemeitat, abuziv, scandalos!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bărbatul de 41 de ani de la Corbu a murit eroic, încercând să-și apere de viol fiica de 20 de ani. Criminalul își ascuțise maceta înainte de atac

* Șoșoacă, prin ieșirile ei grotești, schimbă Regulamentul Parlamentului! Orban: „Acest personaj sinistru nu înțelege unde se află”

* Interceptări DNA: „Alea au luat-o razna! Nu putem lăsa două pițicancă să facă pițicancăle!”. Omul lui Dragnea a blocat controlul Curții de Conturi în afacerea navelor cumpărate la suprapreț de statul român

* „Trezorierul lui Dragnea”, 5 ani de pușcărie – definitiv! Și-a cumpărat vilă din subvenția primită de PSD de la stat

* Mesaj bizar al premierului Cîțu: promite că, dacă iese președinte, PNL nu va mai face alianțe la alegeri în București. Violeta Alexandru: „Ne facem de râs!”

* Guvernul a înființat Garda Forestieră Națională, prin OUG, pentru a lupta cu mafia defrișărilor ilegale

* Patru companii municipale înființate de Firea au fost desființate. Salarii medii: 9.000 – 13.000 de lei pe lună

* Actorul George Mihăiță a urcat beat la volan și a făcut accident. Avea alcoolemie de 1,05‰. Acum are dosar penal

* “Virusul e armă biologică scăpată de sub control. Armata o testa în piața din Wuhan”, afirmă doctorița chineză care a investigat originile pandemiei. Li Meng Yan a fugit din țară după ce s-a încercat asasinarea ei

* EURO 2020. Prima semifinală, ca o finală: Italia – Spania. Elveția a avut două șanse uriașe de a-i elimina și pe iberici la penalty-uri

9 COMENTARII

 1. Cum e posibil sa primesti o pensie de 14 ori mai mare decat ti se cuvine? Cand vom corecta aceste legi strambe de care profita niste ghertoi? Apoi ma intreb: oare in perioada 2016 – 2020 au crescut pensiile cu peste 75% asa cum i s-a umflat pensia acestui raposat (de la 9000 la 16000 de euro)? Daca PSD ar fi ramas la putere i-o mai marea cu inca 40%? Daca vrem sa-i ajutam pe cei saraci cu pensii mai mici de 2000 de lei marindu-le sa spunem cu 10%, pentru ce trebuie sa marim cu acelasi procent si pensiile care sunt de 10 ori mai mari?

 2. DE ce nu abroga PNL ul legilea astea PSD-iste? Pentru ca nu vor. Cind e PSD-ul la butoane in citeva luni fac tot ce vor, schimba tot, dau legi cu dedicatie isi maresc pensiile dupa bunul plac. Si-au pus coruptii lor la CCR, la CNA, la TVR peste tot pina la femeia de servici. Cind e PNL la butoane… Vai ca nu se poate , ca nu merge, ca sa vedeti, ca altii sint de vina, se cearta tot timpul intere ei etc etc.

 3. Faptul ca cineva s-a putut gandi sa introduca aceste pensii nesimtite, faptul ca a putut sa o faca si, in al treilea rand, faptul ca o tara de blegi inca mai suporta aceasta anomalie nerusinata, spune mult despre realitatea jalnica si rusinoasa in care traim, despre ce politicieni nerusinati avem, despre ce popor adormit…

 4. In timp ce pesonaje ca acesta sunt rasplatite cu pensii atat de uriase, victimele acestei categorii, marcate de tratamentul criminal care li s-a aplicat, traiesc in mizerie crunta.
  Cititi despre acest caz cutremurator, al unui tanar si stralucit fizician, care nu a fost pe placul curitatii:
  https://www.aktual24.ro/crima-perfecta-cum-a-distrus-securitatea-viata-unui-tanar-roman-de-geniu-doctor-in-fizica-atomica-pentru-ca-a-refuzat-sa-fure-documente/?fbclid=IwAR0uxHvqd9UTIBk1oGaH6Wo0KEhBlQPTMWfGI3idc-vp7nBuIZek4LSqFis

  PS Asta noapte, despre acest caz care mi-a produs insomnie, am scris un comentariu la un articol al lui P Peiu, care trata tema persecutiei oamenilor in societatea actuala. A aparut, dar dimineata comentariul fusese sters.

 5. Rog redactia sa fie ingaduitoare, sa-mi permita sa reproduc comentariul care mi-a fost sters, pentru a avea o imagine mai precisa a realitatii in care traim:

  „Este cutremuratoare realitetea pe care o deplange dl Petrisor Peiu in acest articol, dar nu surprinzatoare. Romania a fost distrusa sistematic, dar cea mai grava si cea mai dureroasa este distrugerea calitatii umanne. Va rog sa cititi acest articol, despre o crima impotriva unei minti sclipitoare – un caz extrem, dar care explica fenomenul la scara nationala.
  E clar, crima, adaptata, deghizata a continuat si continua…
  https://www.aktual24.ro/crima-perfecta-cum-a-distrus…/? „

 6. Ce-ai facut Orbane cat ai fost PM si ce face dl Catu, actualul PM ca sa fixeze problema, NIMIC, ca ei trebuie sa se bata pt sefia aprtidului, RUSINE!!!!
  SA VA FIE RUSINE, ACTUALA COALITIE DE GUVERNARE pt ca va doare exact in popou de problemele tarii, HUO PNL, USR SI UDMR!!!!!! Si nu sunt votantul /simpatizantul spurcatilor din PSD!!!

 7. De aceia nu a ieșit la vot, Populația. Nu mai vrea firmituri din milă.
  Nedreptatea socială și lipsa legilor care să le apere drepturile, i-a făcut pe milioane de români să plece din țară pe timp de pace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.