Regimul comunist din China se află în centrul unui nou episod din seria evenimentelor penibile care stârnesc ironii și critici chiar și pe plan intern: spectatorii au descoperit că cenzura a modificat finalul recentului film de animație „Minions: The Rise of Gru” („Minionii 2: Ascensiunea lui Gru”) pentru lansarea sa internă în China. Pe parcursul weekendului trecut, utilizatorii rețelelor sociale din întreaga țară au sesizat anomalia, tonul comentariilor fiind de la critic până la ironic.
Autoritățile chineze modifică în mod frecvent scenariile filmelor originale făcute la Hollywood, pentru a corespunde liniei directoare date de Partidul Comunist, scrie CNN.
Potrivit postărilor și capturilor din film împărtășite pe Weibo (o platformă similară cu Twitter), cenzorii au adăugat un addendum în care Wild Knuckles, un personaj principal al peliculei de animație, e prins la final de poliție și face 20 de ani de închisoare. De modificarea poveștii inițiale n-a scăpat nici micul Gru, un complice al lui Wild Knuckles. Acesta „s-a întors la familia sa” și „cea mai mare realizare a sa este aceea de a fi tatăl celor trei fete ale sale”, se arată în capturi de ecran din film.
În versiunea originală, care a putut fi văzută și la cinematografele din România, filmul se încheie cu Gru și Wild Knuckles, cei doi hoți antieroi ai poveștii, care pleacă împreună, după ce Wild Knuckles și-a înscenat propria moarte pentru a scăpa neprins de către autorități.
Numeroși comentatori online au ridiculizat modificarea făcută de cenzura chineză, spunând că seamănă cu o prezentare PowerPoint. DuSir, un editor de recenzii de filme online cu 14,4 milioane de urmăritori pe Weibo, a remarcat că versiunea chineză a filmului durează cu un minut mai mult decât versiunea internațională și s-a întrebat de ce a fost nevoie de acest minut în plus. „Doar noi (chinezii – n. red.) avem nevoie de îndrumare și îngrijire specială, de teamă că un desen animat ne va «corupe»”, a constatat DuSir într-un articol publicat sâmbătă.
Multe filme venite din străinătate au anumite scene omise sau modificate atunci când sunt difuzate în China. Uneori, finalurile alternative ale filmelor se îndepărtează foarte mult de cele originale.
A devenit celebru cazul de anul trecut, când telespectatorii chinezi ai filmului clasic „Fight Club”, din 1999, au observat că finalul original, în care protagonistul și alter ego-ul său detonează niște zgârie-nori, nu se mai regăsea în versiunea difuzată pe site-ul național de streaming Tencent Video. În schimb, un text postat pe ecranul negru spunea că poliția „și-a dat seama rapid de întregul plan și i-a arestat pe toți criminalii, reușind să împiedice cu succes explozia bombei”.
Modificările au fost luate în derâdere pe scară largă de fanii chinezi ai filmului original și au stârnit chiar reacții din partea regizorului filmului și a autorului romanului pe care se bazează. Tencent a fost silită, până la urmă, să restabilească finalul original.