Cele 2.700 de tone de nitrat de amoniu care au aruncat în aer portul Beirut și o parte din oraș fuseseră aduse acum 6 ani de un rus cu o navă sub pavilionul Moldovei

0
5936
Momentul giganticei explozii care a pulverizat circa 16 kilometri pătrați din Beirut

Incredibila catastrofă care a lovit Beirutul marți seara, când 2.700 de tone de nitrat de amoniu au explodat, pulverizând portul și o parte din capitala Libanului, a fost posibilă din cauza unui afacerist rus.

Acum 6 ani, în 2014, cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar aparținându-i rusului Igor Greciușkin – rezident în Cipru –, a intrat în portul Beirut având la bord 2.700 de tone de nitrat de amoniu.

Nava mergea din Georgia către Mozambic. Dar autoritățile libaneze au constatat starea foarte precară a navei, care nu mai putea naviga în siguranță, și au sechestrat-o în port. Echipajul, compus din ucraineni și ruși, a fost repatriat în același an, iar în 2015, văzând că patronul rus a dispărut în ceață, libanezii au confiscat epava.

Mold-street.com scrie că, în perioada 2012-2018, nu mai puțin de 100 de nave sub pavilion moldovenesc (Moldova n-are ieșire la mare) au ajuns la fier vechi în diverse țări, fiind sechestrate din cauză că erau un pericol pentru navigație.

Cele 2.700 de tone de îngrășăminte chimice au fost depozitate în port. Până marți, 4 august 2020, când au explodat din cauze deocamdată necunoscute, provocând o tragedie inimaginabilă. Cel puțin 100 de persoane au murit și alte 4.000 au fost rănite în gigantica explozie. Clădirile au fost avariate și la 4 kilometri distanță de epicentrul catastrofei, iar deflagrația a fost simțită la sute de kilometri depărtare, până în Cipru, sub forma unui cutremur.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.