VIDEO. „Mingea de foc și fum” care a zguduit Orientul Mijlociu. Cel puțin 100 de morți și 4.000 de răniți

0
2415

Două explozii infernale, succesive, au zguduit marți Beirutul, capitala Libanului. În urma lor, potrivit unor bilanțuri provizorii, cel puțin 100 de persoane au murit și 4.000 au fost rănite, transmite Agenția France Presse (AFP). ​Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut.

„Am văzut o minge de foc și fum ridicându-se deasupra Beirutului. Oamenii țipau și alergau, mulți dintre ei sângerând. Balcoanele au căzut de pe clădiri. Geamurile din clădiri înalte s-au distrus și au căzut pe stradă”, a declarat un martor pentru Reuters.

Teribilele explozii, care au avut loc în zona portului, au fost auzite în mai multe sectoare ale orașului. Geamurile a numeroase clădiri au fost sparte. Nori de fum se ridicau deasupra orașului.

Presa locală a difuzat imagini cu persoane prinse sub dărâmături, unele pline de sânge. În fața centrului medical Clémenceau, zeci de răniți, printre care și copii, așteptau să fie primiți de doctori.

Aproape toate vitrinele magazinelor din cartierele Hamra, Badaro și Hazmieh au fost sparte, la fel ca și geamurile mașinilor. Un vapor a fost cuprins de flăcări în fața portului.

Bubuitura exploziei a fost auzită chiar și la sute de kilometri, inclusiv în Cipru, în largul Mării Mediterane.

A fost distrusă și rezerva de grâu

Prima voce oficială a Guvernului libanez vorbea doar de răniți. „Sute de persoane au fost rănite într-o explozie uriașă care a izbucnit în Beirut”, a declarat pentru Al Jazeera ministrul Sănătății, Hamad Hassan. „Este o catastrofă în toate sensurile termenului”, a spus demnitarul, în fața ziariștilor, în timp ce vizita un spital din Capitală.

Președintele Libanului, Michel Aoun, a convocat marți o „ședință urgentă” a Consiliului Suprem de Apărare. Prim-ministrul Hassan Diab a declarat că miercuri va fi o zi de doliu național „pentru victimele exploziei din portul Beirut”.

Șeful securității interne, Ibrahim Abbas, a afirmat că exploziile au avut loc într-o zonă a portului unde erau depozitată mare de materiale puternic explozive, în special azotat de amoniu. Substanțele fuseseră confiscate în urmă cu mai mulți ani și erau stocate într-un depozit din port.

În jurul orei 21.30, televiziunile din Liban, citând surse din serviciile sanitare, anunțau că au fost rănite între 400 și 500 de persoane, iar spitalele din Beirut sunt copleșite de oamenii care vin să ceară ajutor.

Un sfert de oră mai târziu, se numărau deja persoanele decedate în urma exploziei. Bilanțul provizoriu, comunicat de Ministerul Sănătății: 27 de morți și 2.500 de răniți. Bilanțurile ulterioare au crescut dramatic la cel puțin 100 de morți și 4.000 de răniți, a anunțat Crucea Roșie libaneză.

Crucea Roșie Beirut solicită cetățenii să meargă să doneze de urgență sânge. E nevoie de donații de sânge, spitalele își supra-solicită generatoarele pentru a putea face față intervențiilor chirurgicale, iar medicii au cerut pacienților non-urgenți să se externeze pentru a lăsa loc urgențelor.

Ministrul Economiei din Liban, Raoul Nehme, a declarat presei locale că grâul stocat în apropierea locului unde au izbucnit exploziile nu poate fi utilizat și că Libanul va importa grâu.

Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, marcată de o depreciere monetară inedită, o hiperinflație, concedieri masive și restricții bancare drastice, care alimentează de mai multe luni furia socială.

 

Condoleanțe de la Iohannis. Unde pot suna românii din Liban

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți seară, prin intermediul Twitter, un mesaj de condoleanțe în urma puternicelor explozii care au zguduit capitala Libanului.

În mesajul postat pe Twitter, în limba engleză, șeful statului transmite „condoleanțe familiilor victimelor exploziilor îngrozitoare din Beirut”.

„Suntem alături de Liban și de poporul libanez în aceste vremuri dificile”, a mai scris Iohannis în mesaj.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București informează pe cetăţenii români afectaţi că pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: 00961 5 924 849, 00961 5 920 432, 00961 5 920 452. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de urgenţă.

Poate fi apelat și numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice: 00961 76 775 503.

Sediul Ambasadei României din Liban are avarii minore, iar personalul misiunii diplomatice române este în afara oricărui pericol, informează MAE.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Finul Negoiță o pulverizează pe nașa Firea: “E foarte periculoasă. Minte cu o lejeritate dezarmantă. Îmi spunea să ne facem partid și să plecăm împreună din PSD”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here