Ce vrea să afle Trump de la președintele Ucrainei. Miza: 600.000 de dolari anual pentru fiul lui Joe Biden, de la un infractor fugar

13
2833
Volodimir Zelenski (Ucraina) - Donald Trump (SUA)

Miza discuției riscante dintre președintele SUA, Donald Trump, și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, o reprezintă o posibilă vulnerabilitate a unuia dintre rivalii lui Trump: fostul vicepreședinte american Joe Biden. Toate firele duc la banii lui Mikola Zlocevski, un infractor îmbogățit din bani publici și apoi fugit din Ucraina.

Între timp, afacerea Ucraina-gate a devenit o vulnerabilitate pentru Trump, căruia democrații îi cer demisia, pentru abuz de putere.

S-au făcut numeroase comentarii în presa națională și internațională pe seama stenogramei convorbirii telefonice dintre Donald Trump, președintele SUA, și Volodimir Zelenski, noul președinte al Ucrainei. Durata ei: 30 de minute. Data: 25 iulie 2019.

Primează un singur subiect: interesul șefului de la Casa Albă de a-l compromite pe fostul vicepreședinte Joe Biden, prin intermediul fiului său, Hunter, care s-a înhăitat în niște afaceri dubioase în patria lui Taras Șevcenko. De ce? Pentru ca seniorul Biden să nu-i mai fie un adversar puternic, din partea democraților, la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Mânjit până-n gât cu bani proveniți din infracțiuni economice

Tema este una deosebit de gravă: Hunter Biden, fost angajat la compania mogulului Mikola Zlocevski, Burisma Holdings, ar fi primit, în calitate de consultant și membru al Consiliului de Administrație, 50.000 de dolari pe lună în perioada 2014-2019. În total, suma s-ar ridica la 3 milioane de dolari.

Când Biden-junior a fost cooptat în staff-ul Burisma Holdings (companie ce se ocupă cu extracția și transportul de gaz în Ucraina), tatăl lui, Joe, era deja al doilea om în stat, după Barack Obama. Mikola Zlocevski, patronul lui Hunter Biden, intrase chiar în 2014 în vizorul procurorilor anticorupție din Ucraina, fiind acuzat de spălare de bani. Drept urmare, el a fugit din țara sa într-o locație necunoscută. A stat acolo până în 2018. A revenit în patria natală de-abia la finalizarea anchetei, când, paradoxal, a primit un NUP (neînceperea urmăririi penale), din lipsă de probe.

Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Simplu. Viktor Șokin, procurorul general al Ucrainei, care l-a anchetat inițial, ar fi fost înlocuit tocmai la ordinul lui Joe Biden, fiindcă n-ar fi efectuat cercetarea așa cum trebuie. S-a ajuns la un adevărat absurd specific fostelor republici sovietice, unde corupția e în floare: Curtea districtului Solomiansk din Kiev a anulat hotărârea Parchetului Specializat Anticorupție (SAP) de a închide o procedură penală împotriva lui Zlocevski!

Povestea e foarte complicată. Ca să o deslușim, o vom lua cu începutul. De la rădăcini.

Licitații din pix de la ministru către firmele sale

2002. Viktor Ianukovici obține primul mandat de premier al Ucrainei. Tot în acel an, Mikola Zlocevski, cu studii de avocatură la bază, fondează Burisma Holdings.

2003. Folosindu-se de această funcție, Ianukovici îl numește pe Zlocevski șef al Comitetului de Stat pentru Resurse Naturale, care a emis autorizații speciale (licențe) pentru dreptul de utilizare a resurselor naturale. Ce face Zlocevski? Își acordă contracte din pix, fără a fi tras la răspundere.

2010. Viktor Ianukovici e ales președinte al Ucrainei, după ce a ocupat, în trei rânduri, funcția de premier, ultima oară în 2006-2007. „Arhitectul victoriei sale la acele alegeri a fost Paul Manafort, unul dintre principalii consultanți ai Partidului Regiunilor, din care făcea parte Ianukovici”, titrau jurnaliștii de la „Ukrainskaia Pravda”. Șase ani mai târziu, Manafort urma să ajungă chiar șeful de campanie al republicanilor la alegerile din 2016, când Donald Trump a fost înscăunat președinte la Casa Albă. În prezent, Manafort e încarcerat la Metropolitan Correctional Center. În afară de sprijinul lui Manafort, Ianukovici a beneficiat și de cel financiar, oferit cu mare generozitate de Mikola Zlocevski, transformat dintr-un simplu avocat în multimilionar. Și asta grație acelor licențe pe care și le-a făcut cadou în 2003.

2010. Ianukovici îi oferă lui Zlocevski postul de ministru al Protecției Mediului și Resurselor Naturale. Răspunde de Studiul Geologic de Stat. El dă autorizații speciale pentru utilizarea resurselor în Ucraina. „În anii activității sale ca ministru, companiile de petrol și gaze controlate de el și-au mărit producția de mai multe ori. De exemplu, Esco North, care ulterior s-a alăturat Burisma Holdings, a fost cotată printre cele mai mari cinci companii private de petrol și gaze în 2011. O altă companie, Pari, și-a crescut producția de peste două ori în prima jumătate a anului 2012 comparativ cu aceeași perioadă din 2011. Această dinamică a devenit posibilă datorită eliberării de noi licențe de utilizare a resurselor naturale, care erau doar în competența ministrului Zlocevski”, dezvăluiau cei de la „Ukrainskaia Pravda”.

Fuga din Ucraina și cooptarea lui Hunter

2012. Zlocevski renunță la minister și se ocupă de afacerile sale prospere. A achiziționat mai multe companii de petrol și gaze:. Printre ele: LLC – ce mai mare companie ucraineană de petrol și gaze, și LLC NaftogazGarant.

2013. Cumpără și compania de stat care se ocupă de serviciile de sondă.

2014. Primește statutul de suspect într-un caz anchetat de Parchetul General privind îmbogățirea sa pe criterii ilegale. Sunt inițiate cinci proceduri penale împotriva sa în Ucraina. Fuge din țară într-o direcție necunoscută.

2014. Ca să redea companiilor sale reputația de odinioară, Zlocevski comunică din exil cu subalternii săi și decide să apeleze la sprijinul unor experți străini de renume: Hunter Biden, fiul vicepreședintelui SUA (Joe Biden), fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski și bancherul de investiții Alan Apter.

2014. Fug din Ucraina alți penali ca Zlocevski. Toți oamenii de încredere ai fostului președinte Viktor Ianukovici, înlocuit cu interimarul Oleksandr Turcinov. Unde s-au ascuns? Conform anchetei realizate la acea vreme de siteul izdato.net, echipa de infractori în frunte cu președintele Ianukovici, compusă din premier, vicepremieri și miniștri, s-a împrăștiat prin țări ca Rusia, Spania, Belarus sau Israel. De unii nu s-a știut nimic. Alții s-au ascuns chiar în estul Ucrainei, controlat de forțele ruse.

Joe Biden și fiul său, Hunter

Poroșenko îl demite pe procurorul general la ordinul lui Biden

2016. Curtea Penală Centrală din Londra decide să deblocheze conturile lui Zlocevski din Anglia – 23 de milioane de dolari. Motivul: lipsa dovezilor care să ateste o posibilă spălare de bani.

2018. Compania Burisma anunță că ancheta împotriva lui Zlocevski s-a finalizat. Zlocevski primește NUP și revine în Ucraina. Asta după ce procurorul general Viktor Șokin a fost destituit de președintele Petro Poroșenko la ordinul lui Joe Biden.

„Ukrainskaia Pravda”: „Biden senior a devenit eroul poveștii la care apelează acum concurenții săi. Adversarii lui Trump n-au fost trecuți cu vederea de acuzațiile de presiune asupra Ucrainei și de lobby pentru interese personale. Biden a cerut eliberarea din funcție a procurorului general Șokin, în urma unei conversații purtate cu președintele Poroșenko. «Plec în șase ore din Ucraina. Dacă în acest timp nu-l demiteți pe Șokin, nu mai primiți banii», l-ar fi avertizat Biden pe Poroșenko. Dar Poroșenko i-a spus că nu e pregătit încă să-l demită pe Șokin. Cu toate astea, la două luni după vizita lui Joe Biden în Ucraina, Poroșenko i-a cerut public lui Șokin să-și dea demisia, fiindcă n-a reușit să câștige încrederea oamenilor. Creditul de un miliard de dolari promis de Biden pentru Ucraina a fost însă anulat”.

2018. Zlocevski a fost acuzat din nou: ar fi emis ilegal licențe de petrol și gaze pentru companiile sale, în mandatul său de ministru al Protecției Mediului și Resurselor Naturale.

2019. Hunter Biden încheie socotelile cu Burisma Holdings. Potrivit „The New Yorker”, citat de currenttime.tv, el ar fi câștigat suma de 50.000 de dolari pe lună, adică 600.000 de dolari anual.

2019. În convorbirea telefonică din iulie, Trump îi sugerează lui Zelenski că trebuie să facă lumină în privința demiterii procurorului general al Ucrainei, Viktor Șokin: „Am auzit că ai un procuror care era foarte bun. A fost demis în mod nedrept”.

Dialogul Trump – Zelenski

Donald Trump: „Sunt multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden a oprit o acţiune de investigare, şi multă lume vrea să afle despre acest lucru. Deci, orice puteţi face împreună cu procurorul general, ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit ancheta, deci, dacă aţi putea să verificaţi… Mie mi se pare oribil”.

Volodimir Zelenski: „Chiar voiam să vă spun despre procuror. În primul rând, înţeleg şi cunosc foarte bine situaţia. Dat fiind că avem majoritate absolută în Parlament, viitorul procuror general va fi sută la sută omul meu, candidatul meu, va fi aprobat de Parlament şi vom începe cu un nou procuror în septembrie. Va verifica situaţia, mai ales pe cea a companiei pe care aţi menţionat-o” (conform Mediafax).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Adio, Radu Moraru! Să fii iubit… de medici, că ai mare nevoie! Gânduri la despărțirea de Nașul TV

VIDEO. Butaforie macabră la RTV: Ciutacu în butoi. Le-a batjocorit pe fetele arse de Dincă. L-a depășit în grobianism pe Tolea Ciumac

Averea colosală a escrocului Cumpănașu. Anul trecut a câștigat 30.000 de euro pe lună, dintre care 84% din bani publici. Și-a cumpărat 6 case în 4 ani!

Cumpănașu a făcut un șmen și cu alocațiile copiilor! A luat 300 de lei pe lună când toți copiii primeau 85 sau 200 de lei

Cumpănașu, escroc pe toate fronturile. Nu are facultate, dar predă la universități de stat, e masterand și își face doctoratul!

VIDEO. Cumpănașu a mințit: n-a făcut niciun preinfarct, ci a simulat la RTV! Jandarmul care-l păzește a sunat la 112 și tot el l-a dus la spital

VIDEO. Cumpănașu, furios că nu e păzită de jandarmi și mama sa, când strânge semnături! Se simte spionat, zice că renunță la protecția Jandarmeriei. Urlă că e datoria noastră să-i asigurăm paza, pentru că el luptă pentru popor!

Planul secret prin care Gino Iorgulescu și-a scos fiul din țară. A avut complici în conducerea Spitalului Elias. Procurorii au fost anunțați abia după ce beizadeaua ucigașă părăsise România

Videoclip murdar al Antenei 3 împotriva Opoziției anti-PSD. Minciuni, diversiuni și intoxicări despre așa-zisul „guvern din umbră al lui Orban”

13 COMENTARII

 1. In S.U.A., DEMOCRATII sunt, in mod traditional (!!!), (MULT !) MAI… CORUPTI decat republicanii !!!

  Altfel spus…, ca sa vorbim in… simbolistica-electorala de-acolo, „magarul” e mai corupt decat… „elefantul” !

  • Aiurea, domunule Parvu. Ia uitati-va dvs cate persoane din adminstratia Trump sunt in puscarie, cate persoane din administratiile Nixon, Readan si Bush au facut puscarie, dupa care veniti si-mi spuneti cati din administratia Obama au fost sau sunt in puscarie. La ultima intrebare va pot raspunde eu, ZERO persoane din administratia Obama au facut puscarie.

   • Baiii… „TROLL” IMPUTIT, PESEDISTO-PUTINIST, care semnezi „costel atanasiu”, NU NE MAI MACULA comentariile cu parerile tale de CRETIN, NU te mai tine-SCAI de noi, scuteste-ne de parerile tale de IDIOT !

    E democratie, e dreptul tau la opinie, scrie ce vrei, dar… posteaza SEPARAT (!), NU ca raspuns la postarea noastra, peste comentariul nostru, caaaa… NU NE INTERESEAZA parerea unui NESPALAT IMBECIL ca tine !

    Ramane cum am stabilit: MUIE tuturor PESEDISTILOR (membri sau „doar” – Sic ! – votanti), daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!

    • DEMOCRATII au pierdut ALEGERILE prezidentiale anterioare… TOCMAI datorita scandalurilor de CORUPTIE-LA-NIVEL-INALT, din timpul celor opt ani de presedintie Barak Obama, in frunte cu cele legate de FAMILIA (Hillary si Bill) CLINTON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Wow. Ce raspuns grosolan la un simplu comentariu. Apropo, „domnule” Parvu cand scrii pe un forum public trebuie sa te astepti ca altii sa comenteze la comentariile tale. Nu vrei ca necunoscuti sa comenteze la postarile dvs, atunci nu va mai exprimati parerea pe un forum public.

     • Bun…, poate ca am EXAGERAT cu raspunsul …PREA AGRESIV, uite… ne cerem si scuze, pentru reactia probabil SUPRADIMENSIONATA !

      Dar…, NU intelegem de ce trebuie sa-i tot numiti… „TOVARASI” (ceea ce, trebuie sa recunoasteti: este o… MARE JIGNIRE !) pe cei care „tin” (Sic !) cu Trump (pe care, repetam, nici noi nu-l simpatizam cine-stie-ce – ! –, desi suntem MARI SUPORTERI AI „REPUBLICANILOR” din U.S.A. !!!)…

 2. Daca nici dupa 3 ani nu v-ati convins cine este Donald Trump nu va meritati numele de jurnalisti. Sub Trump ma simt ca pe timpul lui Ceausescu, minciuni una mai gogonata decat alta, propaganda desantata in favoarea „geniului din Carpati”, pardon, am vrut sa spun „geniului stabil”, nepotism nemaintalnit in America (copiii, ginerele si nora au functii in administratia prezidentiala), infiintarea „ministerului adevarului”, o retea propagandisca care stabileste ce este adevarat si ce este „fake news” (binenteles ca „fake news” este intotdeauna ceea ce este impotriva lui Trump). Asta ca sa nu mai spun ca de 3 anii a inceput „Epoca de Aur”, totul este perfect, totul este nemaintalnit si nemaiauzit in istoria Americii. Dar ce ma face sa cred ca Trump este la fel de paranoic ca Ceausescu nu sunt chestiile astea mari ci tocmai faptul ca individul minte si in cazuri banale in care nu are nimic de castigat doar de dragul de aminti, doar de dragul de a-si peria propriul ego fragil, l-a obligat pe medicul personal sa spuna ca Trump este cel mai sanatos presedinte din istoria Americii, i-a adaugat un inch la inaltime si i-a scazut vreo 80 de libre astfel incat sa ajunga la concluzia ca are un corp in limitele normalului cand se vede de la o poasta ca este obez. E trist, e foarte trist ca sustineti un asemenea individ care pune in pericol insasi democratia americana.

 3. Presiunile pe care Biden le-a pus pentru indepartarea procurorului ucrainian corupt au fost facute PUBLIC si au fost facute pentru ca Obama i-a cerut asa ceva. Presiunile pe care Trump le-a facut asupra ucrainienilor au fost tinute intr-un mare secret, persoane apropiate lui Trump au fost atat de ingrijorate de continutul convorbirii Trump-Zelenski incat au mutat transcriptul in mod nejustificat pe un server secret unde sunt puse convorbiri cu grad mare de confitendialitate. Oare de ce? Nu numai atat, dar administratia Trump a facut eforturi deosebite pentru a musamaliza totul. Iarasi, DE CE?

 4. Diferenta dintre mine si dvs dle Hubali este ca eu l-as fi destestat pe Dragnea si daca ar fi fost tata, dvs insa i-ati cadea la picioare daca ar fost PNL-ist. Daca pretindeti ca il urati pe Dragnea si il iubiti pe Trump nu sunteti altceva decat un mare ipocrit, pentru ca ambii sunt identici in mentalitate si in modul de a actiona. Ce-a facut Dragnea cu justitia romaneasca face Trump acum cu justitia americana. Catelusul de Barr este exact catelusul de Toader. Singura diferenta este ca Barr nu are negi pe fata.

 5. Feriti-Va sa-l (mai) bagati in seama pe acest „TROLL” PESEDIST-PUTINIST care semneaza „costel atanasiu” !

  Face parte dpn ceata incropita, LA DISPERARE, de catre P.S.D., pentru IMBARLIGAREA PERVERSA a cititorilor „Ziaristii.com” !!!

  Pe „Facebook”, aceasta femeie (!), care semneaza aici „costel atanasiu”, si-a creat un cont… FALS (in sensul ca a luat datele si fotografiile de pe contul unei alte persoane, o româncă originara din Timisoara, stabilita in Miami/Florida/U.S.A.), contul FRAUDULOS fiind: „Daniela Desjardins (Patratelu)”, cu adresa in Hollywood/Florida/U.S.A. si are aceeasi propaganda PESEDISTA si PUTINISTA ! Si acolo, pe „F.B.” ne DISPERASEEEEEEE…, cu PESEDISME TAMPITE si PUTINISME IMBECILE, de a trebuit sa o BLOCAM (ceea ce Va recomandam si Dumneavoastra !) !!!!!

  • Nu mă cobor la nivelul tău de bădăran, dar țin să fac niște precizări pentru că văd că minți de îngheață apele, tovarășu. Nu știu cu cine mă confuzi tu și nici nu mă interesează, dar nu am furat identitatea nimănui și n-am fost PSD-ist în viată mea, dimpotrivă am fost sisunt total și fără menajamente împotriva lor. Cât despre „putinist” chiar aveți tupeu tovarăși, voi care îl pupăți în fund pe tovarasu’ Trump care la rândul lui îl pupa in fund pe Putin cu orice ocazie îndrăzniți să-mi spuneți mie că sunt putinist?

   Poate o să găseșți alți fraieri care să-ti creadă inepțiile pe care le debitezi față de persoană mea, din păcate pentru tine îl cunosc personal pe Grigore Cartianu și poate confirmă oricând că sunt o persoană cât se poate de reală și de anti-comunistă.

   • Daca-i o confuzie…, uitati…, ne cerem scuze !

    Dar…, de ce nu spuneti… TOTUL: dumneavoastra ati inceput, BRUSC (!), FARA NICIO PROVOCARE (!), pe… „Facebook” in prima instanta…, cu LIMBAJUL AGRESIV, cu chestiile astea (PROFUND JIGNITOARE !) cuuu… „tovarasu’ „s.a.m.d., pe care nu ni le adresati NUMAI noua, ci si altora (va citam, chiar din comentariile dumneavoastra de mai sus: „Daca nici dupa 3 ani nu v-ati convins cine este Donald Trump nu va meritati numele de jurnalisti.”, cu referire la… autorul articolului – ! –, sau „Diferenta dintre mine si dvs dle Hubali este ca eu l-as fi destestat pe Dragnea si daca ar fi fost tata, dvs insa i-ati cadea la picioare daca ar fost PNL-ist. Daca pretindeti ca il urati pe Dragnea si il iubiti pe Trump nu sunteti altceva decat un mare ipocrit…”) !!!

    Asadar…, cine a inceput cu AGRESIVITATEA, cu JIGNIRILE ?!!!

    Si-nca ceva: se cam inmultesc, vedem…,… PARACIUNILE (Sic !) la patronatul ziarului !
    O.K., haideti sa ne lamurim, CU TOTII: daca comentariile noastre NU sunt dorite de catre patroni, NU-I… (CHIAR !) NICIO NENOROCIRE (ESTE DREPTUL LOR, fiind publicatia lor 100%), nici pentru noi, nici pentru ziar !
    RENUNTAM sa mai postam si GATA: problema este REZOLVATA, faraaa… raniti (Sic !), daaaaaaaaaaaaaa ?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here