marți, aprilie 16, 2024
AcasăNewsCe se întâmpla la "Matei Balș": fuseseră cumpărate centrale termice, dar n-au...

Ce se întâmpla la „Matei Balș”: fuseseră cumpărate centrale termice, dar n-au fost montate, iar pacienții stăteau în frig

-

Centralele termice fuseseră, într-adevăr, cumpărate și existau pe stoc la Institutul “Matei Balș”, dar n-au fost montate, iar pacienții stăteau în frig, scrie Digi FM, care citează o declarație făcută luni de medicul Adrian Marinescu, de la acest spital.

Un incendiu izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute într-un pavilion din Institutul “Matei Balș” s-a soldat, până acum, cu moartea a 8 persoane. Cauzele incendiului sunt încă neclare, dar o ipoteză este că totul a pornit de la aerotermele aduse de pacienți în saloane pentru a se încălzi. Autoritățile au negat vehement că ar fi fost probleme cu căldura.

Însă, în același timp, pacienții și aparținătorii acestora au susținut contrariul: era frig, iar aerotermele erau aduse cu acordul personalului medical, pentru că bolnavii de Covid nu puteau sta să înghețe. Ancheta nu este încă finalizată, dar există indicii că aerul suprasaturat (pacienții, afectați de Covid, respirau conectați la oxigen) s-a aprins de la scânteia unui scurtcircuit, probabil la o priză, provocând și explozia unor tuburi cu oxigen.

Acum, declarația medicului Adrian Marinescu, făcută la Matinalii Digi FM, vine să risipească o parte din confuzie. „Nu era o temperatură de confort. Acum, noțiunea de frig sau de suportabil cred că este relativă, depinde de percepție… Noi am încercat în nenumărate rânduri să punem problema în ceea ce privește termoficarea centralizată și, mai mult decât atât, ne-am străduit și chiar cred că vom reuși în această săptămână să avem un sistem independent cu centrale termice. Lucru care nu a fost deloc ușor, pentru că, fiind un sistem pavilionar, e destul de greu de realizat. Dar aceste centrale sunt deja luate. Urmează ca, în săptămâna aceasta, poate până săptămâna viitoare, să fim independenți“.

- Advertisement -

Medicul a explicat că secțiile ATI sunt în mod special supuse riscului de a se petrece incidente de acest fel din cauza nivelului mare de oxigen prezent. “La spitalele din circuitul Covid există acest risc, totdeauna a existat. Pentru că, în momentul în care ai multe surse de oxigen în aceeași încăpere și e o încăpere mică, e clar că e o concentrație scurtă. Fiind frig, fiind iarnă, mai ales că nu era o temperatură de confort în cameră, vă dați seama că, dacă ar fi fost perioade lungi de timp când geamul era deschis, lucrurile se complicau și mai tare și temperatura ar fi fost mult mai mică. Clar că această aerisire s-a făcut, doar că nu poți să o faci atât de des cum se întâmplă vara, când geamul e mai mult deschis“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -