sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăNewsCe schimbă intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, decisă marți, odată...

Ce schimbă intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, decisă marți, odată cu acordul Turciei: „armate sofisticate, tehnologie de ultimă oră“, scăderea șanselor Rusiei de a ocupa țările baltice

-

Intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, decisă marți seara, după ce Turcia a anunțat că-și ridică obiecțiile față de aderarea acestora, schimbă masiv situația geostrategică la granițele Rusiei. Putin se trezește astfel, la 4 luni după declanșarea invaziei în Ucraina, cu o graniță suplimentară de 1.200 de kilometri cu NATO și o întărire semnificativă a flancului nordic al alianței.

Amiralul James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor NATO, a salutat cu entuziasm vestea, descriind situația laconic, dar sugestiv: „Bine ați venit, finlandezi și suedezi, în NATO. Vikingii și saunele ne vor îmbunătăți jocul… la fel și trupele lor curajoase, avioanele de înaltă tehnologie și capacitățile cibernetice superbe“.

BBC scrie că înțelegerea la care au ajuns miniștrii de Externe ai celor trei țări cu medierea lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, este prima veste bună pentru Occident de la invadarea Ucrainei încoace. „Pentru NATO, care se străduiește să furnizeze Ucrainei suficiente arme pentru a ține în frâu înaintarea lentă a rușilor, este o evoluție uriașă. Finlanda și Suedia aduc cu ele armate sofisticate, tehnologie de ultimă oră și coaste baltice întinse“.

- Advertisement -

Aceasta înseamnă că flancul nordic al alianței, care le dă insomnii liderilor din țările baltice și generalilor forțelor NATO, va fi mult mai bine apărat. Principala temere, în toți acești ani, a fost că un atac-surpriză al rușilor ar duce la ocuparea rapidă a Letoniei, Lituaniei și Estoniei. Cele trei mici țări care au graniță comună cu Rusia sunt aproape imposibil de apărat, planurile NATO fiind construite mai degrabă în jurul ideii de recucerire a acestui teritoriu într-un interval de 180 de zile de la momentul atacului rusesc.

Actualul summit al NATO, organizat la Madrid, e așteptat să schimbe această concepție. Prezența Finlandei și Suediei printre țările membre ale NATO crește mult capacitatea de ripostă imediată la un atac prin surprindere. În plus, premierul britanic Boris Johnson își va avertiza colegii delegați la summit, scrie BBC, că vor trebui să „sape adânc” pentru a se pregăti pentru un deceniu mai periculos. Se așteaptă ca premierul britanic să anunțe o serie de angajamente față de NATO, inclusiv extinderea bazei britanice din Estonia.
În țările baltice vor fi aduși mai mulți militari aliați, pe lângă cei 3.000 care erau desfășurați până acum.

Nici flancul de la Marea Neagră nu e neglijat. În România vor veni încă 3.000 de militari americani și 2.000 de angajați din personalul de susținere, laolaltă cu echipamentele de luptă aferente. Posibilitatea ca Rusia să încerce o invazie ar trebui să scadă chiar dacă, prin absurd, trupele lui Putin ar reuși să înfrângă Ucraina și s-o cotropească.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propagandistul-șef al lui Putin: „Să ardeți în focurile iadului!” / „Tovarășul Stalin a greșit când a permis existența Germaniei” / „Gorbaciov a greșit când a permis reunificarea Germaniei”

Rușii bombardează din nou Kievul! Trimit rachete de la distanță. O fetiță de 7 ani, scoasă de sub dărâmături. Joe Biden: „Încă o barbarie a lor”

* Rușii l-au reactivat și trimis pe front pe Pavel, un general obez, veteran al războiului din Afganistan. Are 67 de ani, 127 de kilograme și bea o sticlă de vodcă pe zi

VIDEO. O rachetă trimisă de ruși, în Lugansk, s-a întors și a lovit punctul de lansare, provocând o explozie catastrofală!

* Fost combatant în Grupul Wagner: „Mercenarii au pierderi foarte mari în Ucraina. Generalii n-au milă de ei. Disprețul pentru viața umană face parte din istoria Rusiei“

* L-au prins pe „Prince”! Fugarul Paul a fost înșfăcat pe stradă, la Paris. Escrocul se ascundea din 2020 de o condamnare la 3 ani și 4 luni de pușcărie

* Chesnoiu, ministrul pus sub acuzare de DNA pentru corupție, a fost aplaudat furtunos de grupul PSD în Parlament. „Sunt nevinovat!”

VIDEO. PSD-istul pervers care i-a cerut favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la Primărie: „Sunt un familist convins!”

Prins că a trucat un concurs de angajare, ministrul Chesnoiu (PSD) și-a dat demisia de la Agricultură, dar nu și din Parlament. DNA cere ridicarea imunității sale parlamentare

Dulce ca mierea e pușcăria patriei. Cazul Elena Udrea

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -