Ce promite Clotilde Armand într-un an: audit, parcări subterane, artera fără mașini Promenada Verde de la Nord la Sud, reabilitarea școlilor și reforma administrației

0
3340

Câștigătoare a alegerilor pentru primăria Sectorului 1, Clotilde Armand intenționează să demareze imediat un audit, pentru a vedea pe ce s-au cheltuit banii în ultimii 4 ani. Simultan, noua primăriță anunță că va porni investițiile masive în infrastructura sectorului, cu repararea școlilor, construirea de parcări subterane, o arteră verde (fără mașini) care să străbată zona de la Nord la Sud. În acest timp, se va face evaluarea angajaților din Primărie, care vor fi instruiți și stimulați, dintre ei urmând să rămână doar cei competenți și cinstiți. Planurile Clotildei Armand au fost expuse la Digi 24, duminică seara.

Principala problemă e cea a cheltuirii resurselor. Clotilde – care a fost consilier local până anul trecut, când a devenit europarlamentar – spune că la începutul lui 2020 s-a votat un buget echilibrat, de 2 miliarde de lei, cu sume alocate pentru proiecte, investiții. Dar nimic din ce era planificat nu s-a făcut, în schimb banii s-au cheltuit deja și Consiliul Local tocmai a aprobat un împrumut de 200 de milioane de lei, semn că banii s-au terminat!

Noua conducere a Primăriei Sectorului 1 urmărește să implementeze criteriile de performanță din mediul privat în administrația publică: „Vreau să fiu primarul tuturor. Vom reorganiza Primaria. Posturile – care vor fi deschise vor fi atribuite pe criterii transparente, toată lumea va putea să aplice în funcţie de competenţe. În funcţie de experienţă se vor da aceste posturi. Contractele, la fel. Mai întâi vom face un audit. Vom vedea unde s-au dus toţi banii noştri, banii din Sectorul 1. După cum ştiţi, este primăria cea mai bogată, cu cele mai multe resurse. La începutul acestui an s-a votat un buget de 2 miliarde lei şi acum două săptămâni Consiliul Local a votat să facă un împrumut de 200 milioane de lei. Și nu s-au făcut investiţii. Unde s-au dus banii noştri?“.

„Ne ducem către cetățeni. Stop politica! Vom face pentru angajați traininguri, dezvoltare personală. Dar vom fi intransigenți“

Potrivit noului primar, în mandatul lui Daniel Tudorache numărul funcționarilor angajați la Primăria Sectorului 1 s-a dublat, ajungând la peste 3.000 – un număr uriaș. „Stop corupției, stop clientelismului, stop pilelor, stop politicii”, spune Clotilde că este sloganul prin care va reforma administrația.

Oamenilor li se va oferi șansa de a fi profesioniști, iar cei care nu vor face față vor pleca: „Vom explica foarte bine ce înseamnă asta, vom avea multe traininguri, vom face dezvoltare personală, vom dezvolta competenţele oamenilor. Dar vom fi intransigenţi. Când e vorba de angajați, o să avem nevoie de oameni pentru a reconstrui. Regulile n-au fost clare până acum. Acum o să spunem iată, acestea sunt regulile noi şi acum trebuie să vi le însușiți și să performați după aceste noi reguli. Cine le înţelege, bine, va fi un profesionist. Cine nu înțelege va fi dat afară. Noi vom vrea să ne ducem spre cetăţeni. Stop politica! Politica a fost în timpul campaniei. Acum vom acţiona pentru cetăţeni şi va trebui ca angajaţii şi consilierii locali să înţeleagă acest lucru. Am identificat problemele, însă acum va trebui să identificăm soluţiile pentru cetăţeni. Nu trebuie luni de zile pentru a curăţa un trotuar sau a elimina gropile dintr-un trotuar. Va trebui ca într-un timp rezonabil aceste probleme mici să se rezolve. Şi aici vom vedea: cine este cu noi, cine este cu cetățenii şi cine nu este“.

Parcări subterane, consolidarea școlilor, repararea Podului Constanța – totul, într-un an

Într-un an, Clotilde Armand vrea ca schimbarea să fie deja vizibilă în Sectorului 1: să fie consolidate școlile, construite parcări subterane, ridicată o arteră verde de-a lungul sectorului.

Primărița spune că se vor deschide mai multe “fronturi” simultan: „O să încep cu multe lucruri în acelaşi timp. Sunt multe probleme. Fiecare cartier are problemele lui mici şi și are problemele lui mari. Vorbim și de Podul Constanța, și de PUZ-uri, sunt multe aspecte și va trebui să mergem repede. Vestea bună este că sunt deja investiţii votate, cum v-am spus. Va trebui noi să lansăm caietele de sarcini, să lansăm licitaţiile. Sunt un primar care vrea să încurajeze investiţiile şi firmele private competente, competitive să participe alături de noi ca să reconstruim acest sector. Şcolile din Sectorul 1, majoritatea dintre ele, nu au avizul ISU. Sunt nişte clădiri care nu sunt reabilitate seismic. Pot să vă spun o şcoală, unde au fost şi copiii mei, unde scara centrală, în caz de cutremur, se prăbuşeşte. Trebuie urgent să facem această investiţie care deja a fost votată, a fost făcut deja studiul de fezabilitate, dar nu s-a întâmplat nimic. Aproape 90% din şcoli nu au aviz ISU. Copiii noştri nu sunt în siguranţă la şcoală în cel mai bogat sector din Capitală! Noi putem să ne permitem asta. În 4 ani, fostul primar a avut mai mult de 1 miliard de euro la dispoziție. Ce a făcut cu banii?“.
Clotilde afirmă că în Sectorul 1 s-au făcut deja 4 parcări subterane, dar care nu sunt folosite. Acestea vor fi puse urgent în circuit și, în paralel, se vor construi altele. Ea spune că sunt studii care au identificat spații pentru încă 17-19 astfel de parcări, construibile în următorul an.

“Promenada Verde va avea 44 de kilometri cu parcuri, baze sportive. Va traversa tot Sectorul 1. Se ajunge cu bicicleta până la metrou sau la Charles de Gaulle

Marele proiect, despre care primărița spune că va fi o revoluție, este Promenada Verde, o bandă fără mașini care va traversa sectorul de la Nord la Sud. Amenajarea ei poate fi terminată într-un an. Clotilde Armand: „E proiectul meu de suflet. Acolo vor fi parcuri, baze sportive. Promenada Verde de 44 de km va fi şi pentru biciclişti, și pentru oameni care vor dori un spaţiu de recreere. Va fi o bulă de oxigen care va traversa tot Sectorul 1 şi ne va permite să îi dez-enclavăm pe cei care până acum nu aveau acces nici la spații verzi, nici la lac. Le va permite celor care vor locui în apropiere să ajungă la Promenada Verde pe străzi adiacente. Din Promenada Verde vor ajunge la metroul Străulești sau Charles de Gaulle pe biciclete. Ea va fi o revoluţie. Se numeşte transport durabil. Asta va dura un an, pentru că e doar o Promenadă Verde care trebuie amenajată. Cadastrul şi Promenada Verde“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here