vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsIată ce pot face două mâini dibace... cu fonduri UE! Într-o comună...

Iată ce pot face două mâini dibace… cu fonduri UE! Într-o comună din Mureș s-au asfaltat toate străzile, urmează un complex sportiv și modernizarea școlii

-

Balog Elemer, primarul comunei Gănești, din județul Mureș, a atras zeci de milioane de lei din fonduri UE, pe proiecte, bani cu care a asfaltat toate străzile și a tras apă potabilă în cele 3 sate ale localității. Urmează modernizarea școlii și ridicarea unui complex sportiv, scrie Agerpres.

Comuna Gănești, care are în alcătuire satele Gănești, Seuca și Păucișoara, este printre puținele așezări din România cu străzile asfaltate în întregime. Primarul Balog a obținut pe 27 septembrie al treilea mandat, cu peste 90% din voturi. În perioada 2016-2020, a făcut investiții de 19,8 milioane de lei în comună.

Noi proiecte, care sunt deja în derulare sau în faza studiilor de fezabilitate, însumează încă peste 20 milioane lei, spune primarul Balog: “Avem 3.611 locuitori, media de vârstă 48-52 de ani. Nu stăm nici binişor, dar nici rău şi, pentru mine, de când sunt primarul comunei, a fost important să ridic nivelul de trai în mediul rural, să ţin copiii în comună să nu plece în altă parte. În ultimii ani am reuşit, cred că este foarte benefic, să ai apă potabilă în toată comuna, canalizare în două din cele trei sate aparţinătoare, urmează şi Păucişoara, unde este deja introdusă apa potabilă. Suntem printre puţinele comune din ţară în care comunitatea poate circula pe fiecare stradă asfaltată (…) Valoarea totală a investiţiilor în perioada 2016-2020, mă refer la investiţii totale finalizate, este de 19,8 milioane de lei. La acestea se va mai adaugă proiectul de modernizare a şcolii, pentru care contractul de finanţare a fost deja semnat, în valoare de 7,1 milioane lei, şi cel precum şi modernizarea căminelor culturale din Seuca şi Găneşti, în valoare de 2,3 milioane lei plus, proiectele care urmează“.

Același primar a reușit să răscumpere cu 235.000 de euro, de la familia fostului afacerist Culiță Tărâță, Castelul Rhédei-Rothenthal din satul Seuca. Autoritățile locale caută acum căi să acceseze fonduri europene și guvernamentale pentru a restaura monumentul istoric din Secolul al VIII-lea.

- Advertisement -

„Deja vin copii din satele vecine, fiindcă asigurăm absolut toate condițiile la grădiniță. La școală vom avea laboratoare de limbi străine, informatică, biologie, chimie, fizică. Toți copiii vor primi tablete”

Primarul spune că ținta sa este crearea unor condiții atât de bune, încât tinerii să prefere să rămână în comună. De aceea va face o bază sportivă cu bazin de înot, teren de fotbal și de tenis, va dota elevii și profesorii cu laptopuri și tablete și va moderniza clădirea școlii.

Și părinții sunt țintiți de administrația locală, dar nu prin acordarea de asistență socială, găleți și pungi de mălai și făină, ci prin condițiile create copiilor la școală: “Este foarte important ca un primar să facă cu plăcere ceea ce face, în fiecare zi. Preocuparea noastră este pentru a menţine tânara generaţie acasă. Am inaugurat astfel o grădiniţă cu program prelungit, la standarde europene, cu program de la ora 7,00 la 17,00. Până vin părinţii de la muncă, copiii sunt în siguranţă. Până nu am avut această grădiniţă nouă aveam 35-40 de copii, acum avem peste 60 de copii şi deja am discutat cu directorul să construim încă o sală, fiindcă avem tot mai mulţi copii. Deja vin copii şi din satele vecine, fiindcă asigurăm absolut toate condiţiile. Pentru modernizarea şcolii am semnat deja contractual de finanţare de 7,1 milioane de lei pe fonduri europene, chiar înainte de Crăciun. Undeva în mai-iunie vom începe lucrările şi vom avea încă săli de 17 clasă, cu laboratoare de limbi străine, informatică, biologie, chimie şi fizică. Elevii vor beneficia şi de un alt proiect, dotarea cu tablete (240 de bucăţi). Fiecare copil va primi, sper, până la sfârşitul lui februarie. Fiecare profesor şi învăţător va avea câte un laptop. Cu siguranţă nu vom ieşi din pandemie de pe o zi pe alta, dar aşa  vor putea ţine legătura cu copiii online. prin tablete şi laptopuri şi sperăm ca cei mici să aibă posibilitatea să înveţe“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -