joi, martie 28, 2024
AcasăNewsCazul troleibuzului ars în București: cum funcționează aparatul de propagandă al grupării...

Cazul troleibuzului ars în București: cum funcționează aparatul de propagandă al grupării Firea. Trei fake news prin care s-a deturnat subiectul

-

Cazul troleibuzului care a luat foc de la un scurtcircuit al instalației electrice și a ars ca o torță în mijlocul Bucureștiului a fost gestionat strălucit de aparatul de propagandă al primăriței Gabriela Firea. Un astfel de incident – din fericire, lipsit de victime – putea fi o piatră de moară pentru primărița PSD, dar, cu ajutorul unor televiziuni recunoscătoare și al unor diversiuni profesioniste, hopul a fost trecut cu bine.

Firea a scăpat fără să fie luată la rost pentru proasta gestionare a parcului de vehicule pentru transportul în comun, i s-a dat tribună în prime-time, la toate posturile TV de știri, să bată câmpii despre presupuse sabotaje și comploturi. Politiciana PSD s-a folosit de prilej și de absența întrebărilor incomode pentru a pretinde că de vină ar fi opoziția, care s-ar opune achiziției unor noi troleibuze, autobuze și tramvaie.

Cum funcționează aparatul de propagandă al grupării Firea. Studiu de caz: manipularea opiniei publice pe subiectul troleibuzului ars în București

Lucrurile sunt mai simple față de cum sunt prezentate de primărița Firea și coaliția grupurilor de interese care o susțin, cu scopul de a păstra controlul asupra resurselor Bucureștiului.

Vehiculele de transport în comun din București iau foc, deraiază sau se defectează pe traseu (cazuri foarte des întâlnite în ultimii ani) în primul rând pentru că nu sunt întreținute.

- Advertisement -

Banii pentru reparații și piese noi lipsesc pentru că prioritare sunt plățile salariilor către angajații Partidului băgați în noua societate înființată special de Firea. La fel ca și în cazul semafoarelor din 2018, care s-au defazat și erau să producă un dezastru rutier în București, angajarea cu prioritate a pilelor și a clienților politici a lăsat societatea fără specialiști.

Chiar dacă ar exista bunăvoință și interes (sindicatul șoferilor STB spune că așa ceva nu există), pilele angajate în conducere n-ar ști ce să facă.

Licitațiile pentru autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București merg prost și sunt contestate deoarece sunt făcute cu dedicație, și nu pentru că ar fi firmele pierzătoare “pe mână” cu opoziția.

- Advertisement -

Firea a atribuit licitația pentru 100 de troleibuze unui consorțiu de firme turcești care a depus la dosar certificatul RAR al unui autobuz! În cazul autobuzelor Otokar cumpărate tot de la turci, șoferii care le conduc reclamă că sunt proaste, iar acelea din primele loturi erau vechi și revopsite, nici vorbă să fie noi.

Bucureștenii știu că aceste vehicule, cu motoare Diesel, nu au cum să îndeplinească normele Euro 6 din simplul motiv că țevile lor de eșapament scot fum ca niște locomotive pe cărbuni. Exemplele pot continua.

Manipulare în 3 pași: cum să deturnezi discuția de la subiectul real

Asociația Metrou Ușor, un ONG lansat în 2009, a publicat marți o analiză a cauzelor pentru care troleibuzul a luat foc duminică, pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Sunt prezentate și trei dezinformări pe care aparatul de propagandă al Gabrielei Firea le-au diseminat în public cu ajutorul unor publicații de casă și al unor televiziuni partenere.

„Trei fake news propagate în presă în urma troleibuzului ars

1. Troleibuzul era vechi, fabricat în 2004-2006

FALS. Troleibuzul Irisbus Citelis a fost construit de Astra Arad în 2007, aflându-se încă în perioada normală de exploatare pentru un troleibuz. Acesta avea toate dotările moderne, precum podea coborâtă, aer condiționat, rampă pentru persoanele cu dizabilități, afișaj interior şi anunțuri vocale. Învechind vehiculul “din pix” în comunicate oficiale care oferă informații clar eronate, se mută discuția de la întreținerea precară și lipsa acută de piese, la vechimea vehiculului.

2. Troleibuzul trebuia să fie înlocuit de noile achiziții de la producătorul germano-turc, însă licitația a trenat

FALS. Noile achiziții vor înlocui troleibuzele cu podea ridicată Ikarus, fabricate începând cu 1997. Cel care a ars este model Irisbus Citelis, model ce va mai circula câțiva ani și după sosirea noilor troleibuze, cu atât mai mult cu cât noile achiziții vor înlocui doar aproximativ o treime din parcul circulant curent.

3. Licitațiile pentru vehicule sunt îngreunate intenționat.

FALS. Licitațiile sunt îngreunate de incompetență. Caietele de sarcini au fost scrise într-un mod deficitar, uneori având la bază cerințe discutabile, făcând uşoară contestarea acestora și împiedicând marii producătorii să se înscrie. Îngrijorător este faptul că la Bucureşti nu a fost respectat caietul de sarcini în cazul licitației pentru troleibuze noi (a fost specificat explicit că nu sunt admise prototipuri), întrucât producătorul germano-turc selectat câştigător nu a produs niciodată troleibuzul ofertat şi nu a exportat niciun troleibuz în afara Turciei până la această oră. Acelaşi vehicul a fost respins în restul țării pe același motiv, fiind prototip, când producătorul a prezentat certificatul de omologare al unui autobuz electric, nu al unui troleibuz.

Drept dovezi prezentăm:
– istoricul RAR a trei troleibuze RATB / STB tip ASTRA Irisbus Citelis (#5301, #5378, #5393)
– un studiu realizat pentru autoritatea de transport din Leipzig în care vedem că durata de viață a unui troleibuz este de 15 ani“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Moștenirea Epocii Firea: „O bag în p…da mă-sii pe Ana Ciceală” și dulapul cărat în brațe de „operatul” Bădulescu

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -