Caz unic: un consilier județean a demisionat, jenat să ia 6.500 de lei lunar fără să facă nimic. El a descris „activitatea“ din aparatul bugetar: „Râsete, țipete, atmosferă de clacă și stand-up comedy”

3
808
Inginerul Ciprian Tișea a rezistat 5 luni în „aparatul de stat“ din România. A demisionat, sătul să se plafoneze într-un loc unde era plătit cu 6.500 de lei pe lună doar ca să bea cafele și să facă glume

Un caz de necrezut a fost descoperit de jurnaliștii de la G4Media la Satu Mare, unde un consilier județean a demisionat din demnitate, jenat să vadă că e plătit lună de lună cu 6.500 de lei net (1.300 de euro) ca să nu facă literalmente nimic. Remarcabila persoană este Ciprian Lucian Tișea, care a fost până la 1 februarie consilierul unuia dintre vicepreședinții PSD ai Consiliului Județean Satu Mare. Omul a considerat că e sub demnitatea sa să vină zi de zi la serviciu doar ca să bea cafele și să se hăhăiască împreună cu ceilalți angajați ai instituției, fără să presteze nicio muncă în schimbul banilor publici încasați.

Cererea de demisie văzută de G4Media este un caz unicat în România, deși numărul funcționarilor din administrația de stat care nu fac nimic se ridică la sute de mii. Tișea a menționat: „Motivele pentru care formulez prezenta demisie constau în aceea că de la data angajării și până la data formulării demisiei (5 luni – n. red.) nu mi s-a solicitat să exercit atribuții efective de serviciu, astfel că nu am avut nici o activitate profesională conform fișei postului, fără a mi se respecta dreptul la muncă“.

Ceea ce ni s-a solicitat a fost prezența și nu munca efectivă, ceea ce este sub demnitatea oricărei persoane responsabile față de modul în care se cheltuie banul public

El povestește cum a fost angajat, pe 19 august 2022, într-un post de consilier al unui vicepreședinte de la Consiliul Județean Satu Mare, că a venit în administrație cu entuziasm și dorință de muncă, gândindu-se că va aduce în slujba comunității o experiență de peste 20 de ani în domeniul privat. Tișea subliniază că acesta a fost primul loc de muncă „la stat“.

Dar a avut surpriza să constate că, timp de 5 luni, nimeni nu i-a solicitat să facă absolut nimic. Acesta n-a fost doar cazul său, ci și al tuturor celorlalți consilieri. „Activitatea noastră a constat exclusiv în prezența la locul de muncă. Ceea ce ni s-a solicitat a fost prezența și nu munca efectivă, ceea ce este sub demnitatea oricărei persoane responsabile față de modul în care se cheltuie banul public. În fiecare dimineață, la ora 8.00, eu îl întrebam pe domnul vicepreședinte ce avem azi pe ordinea de zi/lucru, iar acesta îmi răspundea că «trebuie să stăm cu toții pe aici»“.

Tișea, care este de profesie inginer și absolventul a două facultăți, spune că „demisia mea este în primul rând un act de onoare, este sub demnitatea mea să accept să fiu plătit din bani publici pentru a nu face nimic, decât act de prezență. Nu vreau să dau acest exemplu copiilor mei, în condițiile în care fac parte dintr-o familie de antreprenori, fiind educat în spiritul muncii încă din copilărie“.

„Din lipsa de activitate în cadrul biroului, s-a ajuns să se autosesizeze și administratorul public cu privire la atmosfera repetată din antecamera vicepreședinților CJ, caracterizată de râsete, țipete, atmosferă de clacă“

Omului i-a fost pur și simplu rușine să trăiască exact ca un parazit. Demisionarul a relatat că „din lipsa de activitate în cadrul biroului, s-a ajuns să se autosesizeze și administratorul public cu privire la atmosfera repetată din antecamera vicepreședinților CJ, caracterizată de râsete, țipete, atmosferă de clacă, stand-up comedy. Inclusiv domnul vicepreședinte Oliviu Buzgău le-a atras atenția doamnelor din birou de nenumărate ori asupra acestui aspect. Eu nu am participat la astfel de comportamente și nici nu doresc să ajung să fiu asociat cu o astfel de conduită într-o instituție publică“.

Tot ridicolul aparatului bugetar umflat peste măsură ca să primească toate pilele de partid și rudele șefilor este înghesuit în rândurile prin care demisionarul descrie situația: „Tot din lipsă de activitate s-a ajuns să ni se solicite de doamna vicepreședinte ca, atunci când intră în birou, să ne audă pe fiecare salutând individual, pe rând, sau atunci când bate la ușă, unul dintre consilieri să sară să-i deschidă ușa. Am atras atenția de nenumărate ori colegilor de la cabinet să nu se fumeze în biroul consilierilor, însă mi-am atras doar reproșuri și intrigile acestora, fără a-mi respecta solicitarea și implicit legea care interzice acest lucru“.

Decizia de a demisiona a survenit, spune Tișea, după ce la data de 4 ianuarie, într-o ședință, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean au recunoscut că n-au ce să le dea de lucru consilierilor pentru că nici ei n-au primit nicio atribuție: „Poate că alți colegi sunt nevoiți financiar și se complac într-o astfel de situație, dar eu nu pot accepta să stau la prezență la locul de muncă, dar fără a presta activitate. (…) E inadmisibil să fie plătiți oameni din bugetul public fără a presta muncă, ci numai pentru prezența fizică. Mai mult, dacă la început am fost 4 consilieri în cadrul biroului, ulterior au mai apărut doi angajați de la alte departamente mutați în antecamera vicepreședinților, deși nu se justifica pentru că nu aveam nicio activitate. Eu am atras atenția asupra acestor aspecte domnului vicepreședinte, care, în cadrul unei discuții pe tema lipsei de activitate, mi-a răspuns că, la cât avem de lucru, ar ajunge o singură secretară“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Emil Constantinescu, odă penibilă adusă celui care, prin diversiunile sale, a trimis minerii să-i devasteze facultatea! „Răzvan Theodorescu i-a inspirat pe alții în momente grele, a rămas o lumină”. Explicația: sinecura numită Institutul Levantului!

* EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* Avertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la un cutremur. De când rușii ne-au jefuit industria siderurgică, în construcții se folosește oțel casant rusesc de proastă calitate, exact ca-n Turcia

* Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

* Dezastru: România, în pericol iminent să piardă miliarde din PNRR pentru căile ferate, după ce Grindeanu a anulat licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen! Bătaia de joc a PSD a făcut ca nicio firmă să nu depună oferte

* De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* „Taxa de solidaritate” a PSD va băga pe pierdere marile companii ale României, inclusiv Dacia și Ford, care au zeci de mii de angajați și aproape jumătate din exporturile țării! Demonstrația economistului Cristian Păun

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

3 COMENTARII

  1. Lucrurile acesta sunt stiute de noi toti. Toatā lumea stie. Toti stim. Trântorii freacā menta pe bani multi în timp ce România se scufundā încet în mocirla disperārii. Mai aveam ceva sperantā pânā ce pnl-ul a fācut blatul cu psd-ul deranjati de faptul cā usr-ul nu ,,punea botul” la jefuirea banului public, acum nu mai sper nimic.

  2. Absolut halucinant.Salarii enorme (și pentru tari cu economii consolidate ) plus un aparat bugetar supradimensionat total nejustificate. Cata ticalosie și nesimtire.. Cum mai rabda restul populatiei?
    Nu in ultimul rand felicitari pentru tanarul inginer pentru spiritul civic atat de dezvoltat cât sa ajunga pentru milioane de romani !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.