Mare parte din populația unei comune, prinsă că a decontat 2.000.000 de euro pentru cazarea fictivă de refugiați ucraineni. În acte figurau 3.000, în realitate n-a fost cazat niciunul

2
558
Duba poliției la sediul Primăriei Petrova, centru rețelei infracționale care deconta bani de la stat pentru refugiați fictivi. FOTO: vasiledale.ro

Peste 100 de persoane din comuna maramureșeană Petrova sunt implicate într-o escrocherie de proporții, fiind depistate că au decontat în ultimul an mai bine de 2.000.000 de euro raportând cazarea fictivă a 3.000 de refugiați ucraineni. În realitate, românii nu cazaseră în tot acest timp nici măcar un singur refugiat!

Rețeaua era coordonată chiar de la nivelul Primăriei de către funcționari implicați în escrocherie. Jurnalistul local Vasile Dale, cel care a dat știrea, scrie că polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Maramureș au efectuat, sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, nu mai puțin de 117 percheziții domiciliare. Acuzațiile sunt de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

E vorba de 102 persoane care, de la începutul războiului, au primit deja 2.657.650 de lei (peste 500.000 de euro), bani reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților ucraineni. Aceleași persoane au depus, în cursul lunii trecut, documente pentru decontarea altor 9.765.070 lei (aproape 2.000.000 de euro) invocând același motiv.

Doar că, în realitate, localnicii din Petrova n-au cazat niciodată niciun refugiat ucrainean! Totul s-a făcut organizat, sătenii constituindu-se într-o vastă rețea de infractori. Cei peste 100 de oameni prinși reprezintă cam 5% din populația comunei!

Nimic nu s-ar fi putut petrece fără cooperarea și acoperirea oferite de primarul Ion Petrovai (PNL) și de funcționarii Primăriei. Petrovai e primar din 2008, aflându-se la al patrulea mandat consecutiv.

Ion Petrovai, primarul din Petrova

Dată fiind anvergura grupării mafiote, la acțiune au fost solicitați să intervină și marcații de la IPJ Maramureș, dar și jandarmi și polițiști de frontieră.

Conform surselor judiciare citate de jurnalistul Vasile Dale, localnicii care decontau bani pentru cazarea fictivă a refugiaților și-au cumpărat cu aceste sume apartamente în Baia Mare și Cluj-Napoca.

Comuna Petrova se află în nord-estul județului Maramureș, pe Valea Vișeului, aproape de granița cu Ucraina. Are un relief extraordinar de frumos, în zona muntoasă a Maramureșului.

Caz rarisim: comuna Petrova e formată dintr-un singur sat, cel ce poartă același nume. Are circa 2.500 de locuitori, dintre care peste 95% etnici români și 94% creștini ortodocși.

În prezent, Consiliul Local al comunei Petrova e format din 11 consilieri: 5 de la PNL, 3 de la PMP, doi de la Coaliția pentru Maramureș și unul de la Pro România. Peste ei „jupânește” primarul Ion Petrovai (PNL), aflat în funcție de aproape 15 ani fără întrerupere.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Emil Constantinescu, odă penibilă adusă celui care, prin diversiunile sale, a trimis minerii să-i devasteze facultatea! „Răzvan Theodorescu i-a inspirat pe alții în momente grele, a rămas o lumină”. Explicația: sinecura numită Institutul Levantului!

* EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

* Avertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la un cutremur. De când rușii ne-au jefuit industria siderurgică, în construcții se folosește oțel casant rusesc de proastă calitate, exact ca-n Turcia

* Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

* Dezastru: România, în pericol iminent să piardă miliarde din PNRR pentru căile ferate, după ce Grindeanu a anulat licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen! Bătaia de joc a PSD a făcut ca nicio firmă să nu depună oferte

* De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* „Taxa de solidaritate” a PSD va băga pe pierdere marile companii ale României, inclusiv Dacia și Ford, care au zeci de mii de angajați și aproape jumătate din exporturile țării! Demonstrația economistului Cristian Păun

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

2 COMENTARII

  1. Pestele numit Romania e de mult imputit de la cap, asa ca stirea asta nu surprinde deloc…

    De ex chiar guvernantii incalca legea finantarii educatiei, nu putem deci avea asteptari ca legea sa fie respectata in Romania.

    Stat esuat, proces la care regimul Tandala a pus umarul din greu…

  2. Bun primar. Merita nu una, nu doua, ci chiar trei pensii speciale! Iar satenii, vasnici cetateni romani, iubitori de tara si patrioti. Romani adevarati, ce sa mai zici! Se le dea statul, ca doar pana acum statul asta a dovedit ca este sac fara fund. Pentru unii. Iar ei chiar sunt „unii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here