În incendiul tragic de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, ancheta pentru ucidere din culpă continuă pe mai multe planuri. Medicii legiști au făcut sâmbătă dimineață necropsiile în cazul celor 4 victime carbonizate.
A fost identificată prima victimă: o călugăriță de la Mănăstirea Christiana din București. Mai sunt de indentificat trei victime. Cea de-a cincea, femeia care a murit la câteva ore după incendiu, în urma arsurilor, nu a fost adusă la INML (oricum, identitatea ei a fost cunoscută tot timpul, nefiind carbonizată).
Patru dintre cele 5 victime care și-au pierdut viața în incendiul de la „Matei Balș” au fost aduse la INML, unde familiile lor au fost chemate sâmbătă pentru identificare.
Una dintre victime, o femeie, a fost deja identificată de către fratele ei. Este călugăriță și a fost internată în urmă cu o săptămână de către reprezentanți ai Mănăstirii ortodoxe Christiana din București, la care se afla femeia, îngrijită într-un cămin de bătrâni al instiuției de cult.
Călugărița a a fost identificată de fratele ei după o cruciuliță pe care o purta la gât. Cruciulița era arsă, afumată, dar a fostl indiciul care a făcut posibilă identificarea. Trupul neînsuflețit era carbonizat, iar figura era de nerecunoscut.
Călugărița n-a avut nicio șansă să scape din foc, pentru că nu se putea ridica singură din pat. Practic, era nedeplasabilă, mai ales în condiții critice, de contratimp. Ea a ars pe patul de spital, în vreme ce alți colegi de salon se înghesuiau spre balcon, pentru a ieși afară. „Salonul groazei” se afla la parter.
Reprezentanți ai Institutului Național Medicină Legală (INML) din București le-au transmis celor de la Mănăstirea Christiana că pot lua cadavrul luni, pentru că în weekend nu se lucrează la morga INML.
7 pacienți la Terapia Intensivă a altor spitale
Ministerul Sănătății a anunțat sâmbătă care este starea de sănătate a celor 54 de pacienți transferați din pavilionul incendiat de la „Matei Balș” în 11 spitale bucureștene (ceilalți aproape 50 au fost mutați în alte pavilioane de la „Matei Balș).
Dintre aceștia, 7 pacienți sunt internați în secțiile de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) ale diferitelor spitale din Capitală; 4 sunt în stare gravă sau foarte gravă. Starea celorlalți este stabilă, iar 5 dintre ei urmează să fie externați.
Starea pacienților transferați de la „Matei Balș”, comunicată de Ministerul Sănătății:
- Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București: 11 pacienți în stare stabilă.
- Spitalul Universitar de Urgență din București: 4 pacienți în stare stabilă, 1 pacient intubat.
- Spitalul Universitar de Urgență „Elias”: 6 pacienți în stare stabilă.
- Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”: 5 pacienți în stare stabilă, 1 pacient în stare gravă (ATI).
- Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”: 3 pacienți în stare stabilă (ATI).
- Spitalul Militar Central: 1 pacient în stare stabilă (în secția ATI), 1 pacient intubat, instabil (la ATI), 2 pacienți urmează să fie externați.
- Spitalul „Witting”: 3 pacienți în stare stabilă.
- Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: 6 pacienți în stare stabilă (2 în secția ATI).
- Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”: un pacient intubat (ATI).
- Spitalul de Urgență Floreasca: 3 pacienți în stare stabilă, alți 3 urmează să fie externați.
- Spitalul Monza: 3 pacienți în stare stabilă.