Câinii detectează cu precizie de aproape 100% persoanele bolnave de Covid. Ce anume miros patrupedele, care mai sunt folosite și la depistarea cancerului

0
629
Câinele Kossi își face treaba cu profesionalism pe aeroportul din Helsinki. FOTO: Reuters

Câinii detectează cu precizie de aproape 100% persoanele bolnave de Covid-19 încă din primele zile de la infectare, înainte chiar ca testele PCR să se pozitiveze, relevă un articol publicat de revista Nature și preluat de ziare.com. Experimente făcute în diferite țări, de la începutul pandemiei, au relevat același lucru: câinii par să fie niște “detectoare” naturale mult mai rapide, ieftine și eficiente decât testele deja cunoscute, iar acuratețea rezultatelor obținute este superioară.

Animalele antrenate să semnaleze atunci când simt mirosul unui om bolnav de Covid au dat aceleași rezultate pe aeroporturile din Finlanda, Liban și Emiratele Arabe Unite. În cazul persoanelor negative (care nu sunt infectate) a fost de 100%: nici măcar o singură eroare. În cazul persoanelor pozitive (bolnave de Covid), eficiența a fost de 92%.

Eficiența în depistarea oamenilor infectați: mai mare decât a testelor PCR. Câinii sesizează infecția chiar înainte ca analizele de laborator s-o identifice

Uneori, oamenilor indicați de câini ca fiind infectați cu Covid le-a ieșit testul negativ, ceea ce i-a făcut pe cercetători să creadă că prietenii lor cu 4 picioare se înșală. În realitate, s-a demonstrat că, de fapt, câinii avuseseră dreptate: subiecții s-au pozitivat la câteva zile după aceea. Animalele “mirosiseră” boala imediat după ce subiecții se infectaseră, înainte chiar ca virusul să se manifeste și să poată fi depistat la testul anti-Covid.

Rezultatele experimentului nu i-au mirat pe cercetătorii care au făcut studiile. S-a confirmat de multă vreme că mirosul îi ajută pe câini să simtă frica oamenilor, dar și boli precum cancerul și malaria. În organism se produc modificări, în funcție de emoția trăită sau de boala de care suferă, iar mirosul transpirației se schimbă. Câinii sesizează cu precizie acest lucru și, dacă sunt antrenați să semnaleze când percep schimbările, le pot fi de mare ajutor oamenilor.

Explicația acestei “mașini” naturale de depistat boli: nasul câinilor are 300 de milioane de receptori, de 50 de ori mai mulți decât omul

Cheia acestei însușiri extraordinare stă în nasul animalelor. Câinii moștenesc de la strămoșii lor ancestrali, lupii, un simț al mirosului excepțional. În nasul unui câine sunt 300 de milioane de receptori de miros, de 50 de ori mai mulți decât în nasul omului, care are doar 5-6 milioane. Asta îi permite unui câine, de exemplu, să știe cu precizie ce și cine se află, de exemplu, într-o încăpere unde e întuneric sau nu vede nimic.

Rezultatul studiului de pe aeroportul din Beirut este că, prin folosirea câinilor, s-au depistat 158 de cazuri de Covid din 1.680 de pasageri. Acuratețea cu care s-au indicat persoanele bolnave i-a încântat pe cei care fac experimentul.

Cățel pe aeroportul din Helsinki așteptând mușterii gata să se lase testați Covid. FOTO: Reuters

Riad Sarkis, chirurg și cercetător la Universitatea Saint Joseph, din Beirut, a concluzionat: “Această soluție este foarte precisă, fezabilă, ieftină și reproductibilă”.

După succesul de pe aeroport, cercetătorii au fost solicitați să ajute pentru ca sistemul cu utilizarea câinilor în infecțiile de Covid-19 să fie implementat în școli, bănci și închisori, dar și într-un centru comercial unde oamenii “își fac” pe loc testul Covid, venind să fie mirosiți de animale.

Câinii sunt deja folosiți de poliție, mai ales, în aeroporturi, gări și zonele de graniță pentru a găsi droguri sau alte substanțe interzise ori periculoase. Acum, Echipa Internațională K9, care lucrează în acest experiment, a organizat o întrunire online pentru a anunța rezultatele preliminare și pentru a vedea dacă nu se poate merge către o soluție pe scară largă, la nivel internațional.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.