Garda de Mediu Bihor a amendat cu 100.000 de lei primăria comunei Batăr, unde s-au descoperit nu mai puțin de 3 gropi de gunoi ilegale, pe care administrația încercase să le ascundă îngropându-le parțial în pământ, scrie publicația locală Ebihoreanul.ro.
Amenda a fost atât de mare din mai multe motive: administrația locală este recidivistă, prin încercarea de a îngropa deșeurile s-a arătat și premeditare, iar în plus gunoaiele erau depozitate în albia Crișului Negru, poluând apa.
Sute de metri cubi de gunoaie înalt poluante împinse în albia râului
O groapă de gunoi a fost găsită în satul Batăr, în zona digului de protecție al râului Crișul Negru. Circa 100 de metri cubi de mizerie erau aruncați pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, gunoaiele fiind acoperite cu pământ și împinse în albia râului.
O altă groapă s-a găsit în satul Talpoș, pe pășune, pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, unde erau împrăștiate circa 250 metri cubi de gunoaie, de asemenea parțial acoperite cu pământ.
Cea de-a treia groapă a fost depistată în satul Tăut, tot în zona digului de protecție al râului. Pe 10.000 de metri pătrați se găseau circa 100 metri cubi de gunoi, și aici fiind constatată tentativa de a ascunde mizeria prin îngroparea ei în pământ.
Mizeriile găsite erau, în mare parte, înalt poluante: textile, anvelope, resturi de la materialele de construcții, plastic etc.
Pe lângă amenda de 100.000 de lei, edililor li s-a pus în vedere ca, până la 31 martie, să curețe toate locurile.
Primarul PSD al comunei Batăr e recidivist. Anul trecut a fost amendat cu 30.000 de lei pentru același motiv: încercase să îngroape gunoaiele
Administrația PSD a comunei Batăr nu e la prima faptă de acest gen. Primăria condusă de Ioan Mughiuruș (PSD) a mai fost amendată și anul trecut pentru exact aceleași motive. Atunci, amenda a fost de 30.000 de lei pentru că îngropase gunoaiele pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați.
O circumstanță agravantă este că gropile de gunoi au fost făcute într-o arie protejată.
Garda de Mediu spune că va urmări cu atenție zona, având în vedere frecvența problemelor pe care le pun autoritățile din această comună.
Nu e prima localitate din Bihor unde inspecțiile găsesc mari nereguli. Într-o comună s-au descoperit instalații de producere a pălincii în mijlocul gropilor de gunoi. Băutura, produsă în cantități masive, era apoi comercializată.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat de mai multe ori, după venirea în funcție, că intenționează să igienizeze județul. De curând s-a semnat un acord între mai multe instituții abilitate și CJ Bihor, pentru a se demara controale în forță prin localități, ca să se verifice cum se respectă legile privind gunoiul.
Tot Ilie Bolojan a dat ordin ca asistații social apți de muncă să fie scoși pretutindeni la igienizarea spațiilor publice. Șeful CJ Bihor i-a avertizat pe primari să nu-i ascundă și să nu-i protejeze pe asistații sociali, pe care oricum a anunțat că-i va verifica dacă sunt într-adevăr inapți de muncă.
Dacă toți președinții de Consilii Județene ai coaliției de centru-dreapta ar fi la fel de HOTĂRȚI (și, implicit: RAPID-ACTIVI!) precum Ilie Bolojan, de la Bihor, sau Mihai Lupu, de la noi, de la Constanța (ambii: P.N.L.), cu-totul-și-cu-totul ALTFEEEEEL (!) – în sens POZITIV, desigur! – ar arăta, în curând chiar, județele țării!!!
Bolojan ar trebui avansat in politica centrala la Bucuresti. Face mult bine judetului Bihor, insa ar face mai multe la Bucuresti pt intreaga tara.