Bolnavii români de Covid ar putea fi tratați și în Suedia, care s-a oferit să preia pacienți din țări cu sistemul medical copleșit de pandemie

0
1168
Secțiile de terapie intensivă din Suedia sunt aproape goale

Suedia ar putea să primească o parte dintre bolnavii români de Covid aflați în stare gravă. Statul scandinav, care avea vineri la ATI doar 131 de pacienți, a răspuns apelului Comisiei Europene, ca statele de pe continent mai puțin solicitate să le ajute pe cele aflate în dificultate.

Suedezii au anunțat că sunt gata să primească pacienți de Covid în stare gravă din întreaga Europă. Doctorița Laura Ghibu Ventimiglia, stabilită în Suedia, a explicat pentru Adevărul: „Situația e ținută total sub control în Suedia, iar în secțiile de Terapie Intensivă bate vântul. Au și anunțat că sunt dispuși să primească pacienți în stare gravă din toată Europa, deci ar putea fi trimiși și români ca să fie tratați acolo. Avem doar 129 de bolnavi cu COVID la secțiile de Terapie Intensivă. În primavară am avut peste 1.000“.

Zilele trecute, autoritățile din Suedia au anunțat, totuși, că vor impune unele restricții. Nu se vor mai comercializa băuturi alcoolice seara și e posibil să se intre într-un lockdown parțial începând din 20 noiembrie.

În fața ascensiunii pandemiei, Comisia Europeană a anunțat că va pune la punct un sistem integrat prin care țările care mai au locuri la terapie intensivă să primească pacienți bolnavi de Covid din țările al căror sistem medical a fost copleșit. Franța (4.899 de pacienți vineri), Italia (3.170), Germania (3.127), Spania (3.123), Polonia (2.047), Belgia (1.452) și România (1.149) sunt pe primele 7 locuri în UE la numărul de pacienți în stare gravă. Dintre acestea, Germania se poate descurca în continuare bine, pentru că are un sistem medical foarte eficient. Celelalte state gâfâie, deși unele dintre ele au sisteme medicale bine puse la punct. Francezii au prea multe cazuri, în timp ce italienii și spaniolii sunt și ei sub amenințarea unei ascensiuni necontrolate, așa cum a fost astă-primăvară.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.