marți, mai 28, 2024
AcasăMain"Fac plângere penală!" Firea, furioasă după ce Nicușor Dan a semnat contractul...

„Fac plângere penală!” Firea, furioasă după ce Nicușor Dan a semnat contractul de reabilitare termică a Capitalei cu fonduri UE

-

Gabriela Firea, fostul primar al Bucureștiului, a luat foc când a văzut, marți, că noul edil Nicușor Dan a semnat contractul de reabilitare termică a orașului pe bani europeni. Fosta primăriță a dat buluc la postul de casă Antena 3 și a făcut o criză în direct. Ea a acuzat, din nou, o conspirație, așa cum a făcut tot mandatul, și a anunțat că va face plângeri penale.

Candidată acum la Senat de pe prima poziție a listei PSD București, Gabriela Firea spune că i-a fost furată munca, și că Guvernul n-a lăsat-o să semneze contractul în ultimul an. Nu e o noutate, Firea acuzând mereu pe cineva – inclusiv propriul partid, PSD – de lipsa de rezultate a mandatului său.

În urmă cu doi ani, ea l-a acuzat chiar și pe Liviu Dragnea că o sabotează și că de aceea nu se mișcă nimic în București. În 2018, oamenii aduși de Firea la compania de gestionare a traficului n-au știut să umble cu echipamentul și orașul a fost în haos o zi. Primărița a acuzat o mână criminală, a venit DIICOT, pentru ca ancheta să releve că pilele angajate de primăriță trăseseră de niște cabluri aiurea. Anul trecut, când un troleibuz a luat foc în centrul Bucureștiului, Firea a acuzat iar sabotaj, insinuând pe Nicușor Dan că ar fi umblat la circuitele electrice. Ancheta a descoperit că vehiculul era prost întreținut din cauza lipsei cronice a pieselor de schimb la STB.

Semnarea contractului de către Nicușor Dan i-a întunecat mințile fostei primărițe: Hoție pe față! Furt la drumul mare! Sabotaj al bucureștenilor!“

Acum, ținta este Guvernul PNL, arătat cu degetul pentru că acest contract de reabilitare termică s-a semnat după venirea lui Nicușor Dan: „Hoție pe față! Furt la drumul mare! Sabotaj al bucureștenilor! Orban a blocat jumătate de an intenționat contractul de finanțare cu fonduri europene pentru reabilitarea rețelei de termoficare, în valoare de 330 de milioane de euro, la care am muncit, împreună cu echipa mea, timp de 4 ani! Voi face plângere împotriva premierului și împotriva ministrului Fondurilor Europene! Era un contract care era gata acum un an de zile, noi am realizat strategia energetică a Capitalei, de asemenea studiul de fezabilitate și am îndeplinit toate condiționalitățile solicitate de la Bruxelles”.

- Advertisement -

Tirada Gabrielei Firea a continuat: “De când a venit acest guvern ni s-a spus că nu putem să semnăm, de aproape un an de zile, pentru că nu avem toate acordurile în scris ale proprietarilor sub ale căror terenuri tranzitează rețeaua de termoficare. Aveam în jur de 30% din acele acorduri. Nici în această clipă nu există acele acorduri, dar ce să vezi, fix în campanie electorală, ca domnul Orban cu ministrul fondurilor și cu noul primar să se împăuneze în fața populației, și în fața bucureștenilor, au confiscat întreaga muncă a echipei mele, dar ăsta este un furt”.

Delir Firea în direct: “Peneliștii, frânari și hoți prin definiție, vin să confiște munca noastră de 4 ani! Rebuturi ale politicii!

Pe măsură ce vorbea, fosta primăriță derapa tot mai mult într-un discurs delirant, plin de jigniri și tot mai apropiat de adevărata sa față, pe care și-a ascuns-o sub masca de femeie cumsecade în ultimii ani: “La Orban și Boloș nu aveam pretenții – niște urmași jalnici ai brătienilor, care fac de râs acest nume imens în istorie! Dar la «marele om de caracter», cum se prezintă – nu mă așteptam să fie de acord cu această asumare a unui contract pentru care nu a depus niciun efort! Sigur a aflat că a fost blocat intenționat la ministerul Fondurilor! Sau de când e frate cu interlopii lui Câine a deprins și el astfel de apucături? Un moment rușinos pe care sigur îl vor deconta toți! Mai devreme sau mai târziu! (…) Și-acum tot peneliștii – frânari și hoți prin definiție – vin să confiște munca noastră de 4 ani! Rebuturi ale politicii! Cu astfel de specimene corupte nu se poate construi nimic durabil în țară!“.

Dincolo de crizele de isterie deja obișnuite la Firea în ultimele luni, adevărul e la mijloc în acest caz, pentru că, într-adevăr, banii fuseseră alocați în perioada Gabrielei Firea ca primar, dar nu pe baza eforturilor administrației sale, ci pentru că 280 de milioane de euro erau rezervați Bucureștiului în exercițiul financiar 2014-2020 al UE, iar banii puteau fi folosiți până în 2023.

- Advertisement -

În același timp, trebuie observat, dincolo de scandalul făcut de fosta primăriță acum, când s-a semnat contractul de reabilitare a rețelei termice, că administrația Firea n-a reușit să atragă bani europeni în niciun domeniu. Bucureștiul a fost surclasat de Cluj și Oradea la absolut toate capitolele: finanțare UE pentru transportul în comun, reducerea poluării, educație, sănătate etc.

S-a semnat contract de 300 de milioane de euro, mai e nevoie de încă 1,2 miliarde. I-am putea primi de la UE în exercițiul bugetar 2021-2027

Ziaristii.com a scris încă de astă-iarnă, din februarie, că în 3 ani de mandat Firea “reușise” să atragă 2.283 de euro bani europeni pentru transportul în comun, iar Boc, la Cluj – 25,66 milioane de euro! Iar exemplele pot continua.

Contractul semnat marți de Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, și Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, în prezența premierului Ludovic Orban, prevede reabilitarea a 210 kilometri de conducte, lucrare care va costa 1,6 miliarde de lei (circa 300 de milioane de euro): 1,3 miliarde de lei de la UE și 300 de milioane de lei de la bugetul public.

Acești bani nu sunt însă suficienți decât pentru 20% din rețea. În total, reabilitarea termică a întregului sistem de termoficare va costa, se estimează, circa 1,5 miliarde de euro. Din cei 1,2 miliarde de euro rămași, Nicușor Dan și Guvernul speră să acopere circa 80% cu fonduri nerambursabile din exercițiul financiar al UE pe 2021-2027.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Bani de la primarul Tudorache (Sectorul 1) pentru clipul mincinos „Spitalul de Urgență”: Savaliuc – 50.000 €, Lazarus – 30.000 €. Lista profitorilor

Nervi și sânge în sediul PSD. O angajată s-a dezbrăcat, a distrus documente, a spart geamuri și s-a mutilat. „Era în depresie, s-a despărțit de iubit”, zice Ciolacu

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Acum ar trebui să-i ia DNA pe toti primarii după ’90 !!..n-au facut nimic pentru sistemul de termoficare al orașului, ba din contră au furat cat au putut…acum s-a ales praful de acest sistem si trebuie înlocuit complet…!!!..uite unde duce nesabuinta unor infractori…Să lași în frig 2 milioane de locuitori!!…

  2. Pen’că FIEREA e proastă de vină e PNL. Crapă rânza în ea când vede că alți stiu și pot, în timp ce ea vreme de 4 ani doar a patronat JAFUL de bani publici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -