Într-un demers fără precedent, la nivelul Patriarhiei Române s-a declanșat o anchetă internă, care a intrat în atenția Sinodului BOR, despre implicarea preotului Constantin Necula, cunoscut „influencer” al Bisericii Ortodoxe Române, într-o activitate discutabilă, dar profitabilă financiar, sub pretextul propovăduirii învățăturii creștine.
Fără a insista prea mult asupra detaliilor scandalului, amintim că IPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în urmă cu aproximativ o lună, a primit din partea Patriarhiei Române o adresă prin care este înștiințat că „la nivelul Cancelariei Sfântului Sinod s-au primit mai multe sesizări și plângeri, prin care se semnala ca total nepotrivită participarea pr. prof. univ. dr. CONSTANTIN NECULA, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, la Surnmitul anual de Spiritualitate organizat de Life University în perioada 15-31 mai 2023, care promovează o formă de spiritualitate necreștină bazată pe sincretism religios și concretizată în vânzarea online a cursurilor unor «experți de top»”.
Conform adresei Cancelariei Sfântului Sinod, „pr. prof. univ. dr. CONSTANTIN NECULA este inclus în programul de cursuri al Life University cu un Masterclass intitulat «Învățăturile Părintelui Necula», pentru care fiecare cursant trebuie să plăteasca suma de 687 de lei, care a fost diminuată recent printr-un bonus de tip BlackFriday de primăvară cu 67%, rămânând de plată suma de 196 de lei”.
La finalul documentului, IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, este somat ca „până în ziua de joi, 1 iunie 2023, să comunice, prin e-mail (cancelaria@patriarhia.ro), la Cancelaria Sfântului Sinod, punctul de vedere referitor la situația pr. prof. univ. dr. CONSTANTIN NECULA, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în ceea ce privește prezența sa ca «expert de top» la Summitul de Spiritualitate 2023, pentru a preda cursuri online pe platforma Life University, precizând dacă a avut binecuvantarea (acordul scris al) Chiriarhului, precum și măsurile întreprinse pentru a corecta această situație neconcordantă cu învățătura de credință și cu disciplina canonică a Bisericii Ortodoxe”.
Inevitabil, scandalul a răbufnit, iar taberele – apărătorii lui Necula și criticii acestuia – au început să dezbată, pe tonuri stridente, vinovăția sau nevinovăția acestuia.
„Follow the money!” – arginții încasați de preotul „influencer” Constantin Necula
Dacă asculți predicile, conferințele, poziționările publice ale preotului „influencer” Constantin Valer Necula, te vei emoționa negreșit. Preotul vorbește cu lacrimi în glas despre suferința celor săraci, despre problemele năpăstuiților acestei țări, despre viitorul copiilor noștri, despre Hristos și Patimile Sale, despre aspectele morale ale feluritelor probleme și provocări cu care se confruntă societatea contemporană.
Măiestria cu care „dansează” cu cuvintele te face să crezi că preotul „influencer” se află, aproape toată ziua, printre cei săraci, bolnavi, orfani și nefericiți, că le cunoaște suferința, că participă cu toată ființa la chinurile lor, jertfindu-se mereu pentru mântuirea acestora.
… însă există o vorbă: „E prea frumos ca să fie și adevărat!”.
Dacă ridicăm perdeaua de fum a predicilor „bune la toată vremea” și a cuvintelor dulci și frumoase pe care le emană în agora românească preotul Constantin Valer Necula, descoperim nu aura vreunui sfânt în devenire ori a unui smerit și jertfelnic slujitor al Bisericii lui Hristos, ci măreția luciferică a unui cleric foarte bogat, consistent hrănit din bani publici. Altfel spus, aflăm un fariseu care stă cocoțat pe saci de bani – din banii românilor –, dar care predică, râgâind sătul, despre cumpătare, smerenie, săraci, bolnavi, viitorul tinerilor români și morala creștină.
Una din regulile de aur ale jurnalismului de investigație este „follow the money!”. Așa că l-am căutat pe preotul „influencer” Constantin Valer Necula… la portofel. Iată ce am aflat.
Părintele Necula: peste 8.350 de euro pe lună!
Preotul Constantin Valer Necula – care în februarie 2020 cerea „închiderea Facebook-ului”! – este prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu rangul universitar de prof. dr. habil. la disciplina Catehetică și Omiletică.
Declarația de avere postată pe site-ul universității de pr. prof. dr. habil. Constantin Valer Necula este din anul 2022. Probabil că părintele Necula, atât de ocupat cu conferințele duhovnicești, nu a avut încă timp să completeze, conform legii, declarația de avere pentru perioada iunie 2022 – iunie 2023.
Totuși, putem estima sumele de bani pe care le încasează preotul „influencer” Constantin Valer Necula pentru activitatea lui la catedra Facultății de Teologie, dar și pentru predicile rostite pe la TVR.
Folosim, pentru aceasta, cea mai recentă declarație de avere (nr. 2504713 din 12.06.2023) a soției preotului „influencer”, doamna preoteasă Necula Maria, angajată tot în sistemul public, ca inspector social superior la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu.
Conform acestui document, în perioada iunie 2022 – iunie 2023, preotul „influencer” Constantin Valer Necula a încasat, în calitate de cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, suma de 190.294 de lei (aproximativ 38.000 euro, adică – în medie – aproximativ 3.200 de euro în fiecare lună). Precizăm și faptul că preotul Necula este conducător de doctorat, la aceeași facultate.
Preotul Constantin Valer Necula este și cadru didactic asociat la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. Conform propriului CV, la această universitate, preotul „influencer” are ca „principalele activități și responsabilități: predare curs și coordonare seminar la disciplina Precepte religioase în certificarea halal și kosher a alimentelor (program master, specializarea Controlul și expertiza alimentelor ecologice, halal și kosher)”. De la această unversitate de stat, pr. Necula a încasat suma de 5.884 de lei (aproximativ 1.200 de euro).
Rezultă că, în total, preotul „influencer” a încasat, în perioada iunie 2022 – iunie 2023, din fondurile universităților de stat, o sumă de aproximativ 39.000 de euro (în medie: 3.250 de euro pe lună).
Preotul Necula ocupă și o importantă funcție în administrația bisericească, fiind Consilier misionar-pastoral şi de imagine la Centrul Eparhial al Mitropoliei Ardealului. Nu știm dacă este salarizat pentru această funcție, cum nu știm nici dacă primește salariu ca preot, la biserica unde se presupune că slujește. Totuși, din informațiile pe care le deținem din alte eparhii ale BOR, rezultă că funcțiile din administrația bisericească sunt plătite.
În conformitate cu Legea-cadru nr.153/28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, funcția de consilier eparhial se asimilează cu funcția didactică de profesor cu studii superioare, cu grad didactic II și vechime în învățământ între 10 și 15 ani.
Din alte activități, să le zicem „pastoral-misionare”, preotul Necula a încasat, în total, în aceeași perioadă iunie 2022 – iunie 2023, suma de 306.000 de lei (aproximativ 61.000 de euro, adică aproximativ 5.100 de euro pe lună!).
Între sumele încasate pentru activitatea de scriitor și predicator, se remarcă suma de 77.379 de lei (aproximativ 15.500 de euro, adică aproximativ 1.300 euro în fiecare lună!) primită din bani publici, de la TVR, adică de la televiziunea publică. Foarte probabil este vorba despre emisiunea „Zi de zi, cu părintele Constantin Necula”, la care, cu siguranță, oftează mulți credincioși ortodocși, intrați în extaz la auzul vorbelor de duh pe care le primesc servite de la părintele „influencer” contra sumei modice de 1.300 de euro pe lună!
Pe site-ul Televiziunii Române, emisiunea este prezentată ca fiind „un moment de meditaţie zilnică, un gând asupra zilei ce a trecut şi a celei care urmează să vină, un cuvânt duhovnicesc adus de unul dintre cei mai iubiţi preoţi ai momentului”. Un moment de meditație de vreo 15.500 de euro…
O altă sumă se remarcă în veniturile încasate de preotul „influencer” pentru activitatea „pastoral-misionară” – nu gratuită, după exemplul lui Hristos, ci pe bani frumoși, așa cum se obișnuiește în zilele noastre –, anume cea primită de la Editura BookZone SRL. Vorbim despre 155.475 de lei (adică despre aproximativ 31.000 euro încasați într-un an, în medie 2.600 de euro în fiecare lună!). Pe site-ul editurii, probabil editura „de suflet” a părintelui, descoperim un adevărat „festival Necula”, cu tot felul de oferte de cărți scrise de „influencer”-ul nostru, inclusiv „Pachetele Promoționale Părintele Necula”.
În lista de plătitori ai activităților „pastoral-misionare” realizate de preotul „influencer”, ne-au atras atenția și câteva instituții despre care am aflat că au găzduit conferințele, predicile pioase ale părintelui Necula.
Astfel, Casa Municipală de Cultură Făgăraș a achitat preotului „influencer” suma de 1.723 de lei, ca drept de proprietate intelectuală. Pe site-ul instituției respective, aflăm că preotul Necula a susținut, în ziua de 16 mai 2022, Conferința „Taina sfinților, taina Împărăției”, unde suntem convinși că a predicat foarte frumos și emoționant.
O altă instituție care a fost onorată de participările preotului „influencer” este Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu (TNRS). Această instituție a virat în conturile părintelui Necula suma de 8.330 de lei (aproximativ 1.666 euro), ca drepturi de autor și drepturi conexe. În programul teatrului respectiv, aflăm despre participarea părintelui Necula la conferința specială „Grija față de om”, organizată în septembrie 2022. Să fie vorba despre o „grijă față de om” estimată la peste 1.500 de euro…?
În august 2022, preotul „influencer” a susținut o conferință cu titlul „Fericit omul. Bucuria credinţei mărturisite”, la Centrul Cultural Județean Arad. În declarația de avere a doamnei preotese Necula, la rubrica veniturilor încasate de părintele „influencer” este notată suma de 2.700 de lei (ceva mărunțiș, de vreo 540 de euro) primită de acesta, de la centrul respectiv, ca drepturi de autor… deh, mica bucurie a credinței mărturisite.
Tot o instituție de cultură – Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș – a găzduit, în septembrie 2022, o conferință susținută de preotul „influencer” Necula, cu titlul „Cultura tinereții în Hristos”. Suma virată de centrul respectiv în buzunarul părintelui este relativ mică, anume 2.298 de lei (vreo 460 de euro).
Preotul Necula a încasat niște bani și de la Asociația Sibiu Cultural – unde, în 2022, conform propriei declarații de interese, ocupa funcția de vicepreședinte. Vorbim de vreo 3.348 de lei (aproximativ 670 de euro), iarăși o sumă relativ mică, așa cum sunt și cele încasate de la centrele de cultură amintite. Dar pic cu pic se face… raiul.
„Influencer”-ul nostru în straie preoțești a încasat bănuți frumoși – sume relativ mici, luate fiecare în parte, dar care cumulate ajung la o pungă frumușică de arginți – și de la alte instituții.
Mai amintim colaborarea dintre Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” și părintele Necula. În ziua de 6 decembrie 2022, acesta a predicat, pardon, a „conferențiat” alături de Mihail Neamțu și Lavinia Tec pe tema „Bucuria dăruirii: Calea Sfântului Nicolae”. O bucurie pentru care preotul „influencer” se pare că a fost „dăruit” de biblioteca județeană respectivă cu suma de 6.669 de lei (aproximativ 1.300 de euro), prin semnarea unui contract de prestări servicii. Probabil că tot pe contract de prestări servicii a făcut și Sfântul Nicolae minunile sale de milostenie… sau nu?
Să ne oprim din număratul arginților încasați de preotul „influencer” din negoțul cu predicarea Învățăturii lui Hristos și să ne reamintim ce se spune în documentul Cancelariei Sfântului Sinod despre organizatorii așa-zisei „Life University”, cităm:
„Life University nu este o unitate de învățământ, ci o marcă comercială (brand) a firmei SC Extreme Training SRL, care își are sediul social în str. Ernest Djuvara nr. 16, sector 6, București. Firma SC Extreme Training SRL (R018227600, J40 / 21327 /2005) a fost inființată în anul 2005 de di. MARIAN RUJOIU ca o companie de training, coaching și consultanță, ce oferă programe personalizate pentru companii și cursuri pentru persoane fizice atât în format fizic, cât și în locații din București, Brașov, Constanta, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.”
Printre entitățile care au virat bănuți în buzunarul preotului „influencer”, în perioada iunie 2022 – iunie 2023, regăsim și firma amintită în documentul Patriarhiei Române. Astfel, firma SC Extrem Training SRL i-a plătit părintelui Necula suma de 12.082 de lei, ca drepturi conexe și drepturi de autor, adică aproximativ 2.400 de euro. Să tot „propovăduiești” pe Hristos, ca „factor motivațional”, nu-i așa…?
Să îndrăznim a face un bilanț. În total, părintele Constantin Necula a câștigat: 190.294 + 5.884 + 306.000 de lei = 502.178 de lei. Sau, altfel: 38.000 + 1.200 + 61.000 de euro = 100.200 de euro pe an, adică, în medie, 8.350 de euro pe lună!!!
Te-ai fi așteptat ca un preot care primește, din activitățile prestate la catedră, ca profesor universitar, aproximativ 39.000 euro pe an (adică aproximativ 3.250 de euro în fiecare lună, un venit foarte bun pentru România!), să-și asume jertfa de a propovădui pe Hristos, în agora românească, fără să încaseze bani.
Preotul „influencer” Constantin Valer Necula a descoperit „rețeta succesului” în negustoria cu Hristos: predici și cărți „motivaționale” în cheie așa-zis duhovnicească, vândute pe bani frumoși pe la edituri, pe la TVR, pe la conferințe organizate de instituții publice și inclusiv prin colaborări pe chestii gen training și coaching, că tot e la modă.
Vă invităm să faceți un exercițiu de imaginație și să calculați cam câte zeci de mii de dinari ar fi încasat Mântuitorul, dacă Apostolii Săi ar fi tăiat bilete la minunile și predicile Sale. Slavă lui Dumnezeu că Hristos S-a jertfit pe Sine pentru umanitate, cu titlu gratuit!
Despre preotul „influencer” Necula – remarcabil ca succes financiar și propagandistic – mai spunem că este membru într-o mare elită a celor bogați și puternici care controlează sistemul de învățământ teologic și administrația bisericească din Biserica Ortodoxă Română. O elită care a transformat mărturisirea lui Hristos într-o afacerea foartea lumească și mai ales, foarte profitabilă.
În curând, despre elita teologilor bogați din BOR
Printre cei mai bogați preoți din Biserica Ortodoxă Română sunt teologii din facultățile de teologie, instituții de învățământ superior păstorite de BOR, însă funcționând pe bani publici. De remarcat faptul că numărul acestor facultăți a crescut vertiginos, după Decembrie 1989.
În partea a doua a anchetei noastre, vă vom prezenta o sinteză cu privire la resursele financiare imense pe care le consumă această elita a teologilor bogați din BOR.
Deocamdată, vă oferim o primă filă din dosarul teologilor bogați ai BOR, anume câteva informații despre elita conducătoare din Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
La facultate, tatăl și fiul slujesc cot la cot
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, printre cadrele didactice îl aflăm pe însuși IPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului (și șeful ierarhic al preotului „influencer” Necula), ca profesor doctor la Disciplina Liturgică. Nu știm câți bani încasează IPS Streza pentru prestația de la facultate, dar știm că acești bani se adaugă la salariul de mitropolit (aproximativ 7.500 de lei, la nivelul anului 2022, în condițiile în care ierarhii beneficiază de cazare, masă, telefon, mașină de serviciu etc. cu titlu gratuit, pe cheltuiala Bisericii).
În aceeași facultate și-a descoperit vocația academică și fiul mitropolitului Streza, anume prof. dr. Streza Ciprian Ioan, care este profesor tot la Disciplina Liturgică. Înduioșător să descoperi cum fiul este ajutat de tată să ducă mai departe, în neam, tradiția slujirii Bisericii…
Decanul Buda: 3.350 de euro pe lună
Decanul Facultății de Teologie din Sibiu este preotul prof. dr. habil. Buda Daniel, profesor la disciplina Istoria Bisericii Universale. Din declarația de avere (nr. 1351069 / 15-06-2022) depusă pentru perioada iunie 2021 – iunie 2022 (cea mai recentă postată pe site-ul facultății), aflăm că acesta deține: 3 apartamente (în suprafață totală de 237 m²) și o casă de locuit (în suprafață totală de 121 m²), toate aflate în Sibiu și în coproprietate cu soția; 1 autoturism marca Skoda (an de fabricație 2020); rezerve financiare în bănci (24.670 de lei, 4.787 de euro, 597 de dolari și 1.007 franci elvețieni).
În perioada iunie 2021 – iunie 2022, prof. dr. habil. Buda Daniel a încasat de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu suma de 187.138 de lei (aproximativ 37.400 de euro, adică 3.100 de euro în fiecare lună), precum și suma de 9.156 de lei (aproximativ 1.800 de euro) de la Arhiepiscopia Ortodoxă a Sibiului. Decanul a mai încasat și suma de 4.783 de lei (aproape 1.000 de euro), prin cedarea de către soție a folosinței bunurilor.
În total, preotul prof. dr. habil. Buda Daniel a încasat 201.077 de lei (40.200 de euro) pe an. În medie: 3.350 de euro pe lună.
În martie 2023, preotul prof. dr. habil. Buda Daniel, în timp ce se afla în Germania, la o conferință teologică, a suferit un accident vascular cerebral, la acest moment aflându-se în recuperare. Îi dorim însănătoșire grabnică!
Mireanul cu 2.740 de euro pe lună
În elita conducătoare a Facultății de Teologie Sibiu regăsim și un mirean, anume pe prof. dr. Paul Brusanowski, în funcția de Director de Departament și profesor la Disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Conform Declarației de Avere 1167383 din 14.06.2022, prof. dr. Paul Brusanowski a încasat, în perioada iunie 2021 – iunie 2022: 153.958 de lei (aproximativ 30.800 de euro, adică aproximativ 2.560 de euro în fiecare lună) de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și un total de 10.500 de lei (aproximativ 2.100 de euro) în calitate de expert evaluator la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS, de membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU, mașina de spălat plagiatele comise de membrii mafiei politice și mafiei universitare!) și ca premiere pentru publicarea unui articol WOS (Web of Science).
În total, prof. dr. Paul Brusanowski a încasat 164.458 de lei, adică în jur de 32.900 de euro pe an. În medie: 2.740 de euro pe lună.
Vom continua să prezentăm prosperitatea clădită din bani publici de elita teologilor bogați ai BOR în următoarea parte a anchetei noastre.
Până atunci, spunem că principala biserică creștină a României, Biserica Ortodoxă Română, cu milioanele ei de credincioși, este controlată de o elită foarte bogată și puternică, formată din ierarhi, preoți profesori la facultățile de teologie și la seminarele teologice, din preoți membri ai unei întinse și puternice administrații bisericești. O elită care decide, netransparent și fără vreo minimă consultare a credincioșilor creștini ortodocși, asupra unei averi imense, constituită din sume exorbitante de bani (de la bugetul României, dar și din fonduri europene), din imobile, afaceri economice, proprietăți agricole etc., prin complicități tenebroase cu tot felul de politicieni corupți și cu apucături de interlopi.
În consecință, privind la degradarea morală a ierarhiei din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, putem înțelege de ce, în rândul națiunii române, deconectarea de la valorile creștinismului, dar și ale civilizației euro-atlantice, este tot mai gravă și mai adâncă.
(VA URMA)
„Preotul vorbește cu lacrimi în glas despre suferința celor săraci, despre problemele năpăstuiților acestei țări”
Sa nu știe „onoratul” părinte ca sărăcia nu este o virtute? După cum nici bogăția nu este un păcat, dacă e realizata prin munca cinstita.
… dar cine se îmbogățește promovând sărăcia nu face munca cinstită.
Nu este deranjant ca au atatia bani. Deranjant este faptul ca nu au timpul fizic necesar sa faca toate cele pentru care primesc bani. De exemplu, daca este profesor ar trebui sa predea. Daca preda nu prea ar mai avea timp de conferinte si emisiuni la TV, mai ales daca este si profesor asociat la alta facultate plus indrumator de doctorat, plus carti scrise. In mod sigur timpul fizic nu le-ar ajunge pentru toate aceste activitati dar sa mai traga niste conferinte lunare si emisiuni TV, asa ca banii aia castigati nu prea reprezinta munca cinstita. Si presupun ca asa este in toate facultatile. Unii muncesc si profesorii doctori iau banutii.
Preotul Necula vorbeste foarte frumos si are o viziune despre viata destul de deschisa, neinchistata in dogmele bisericesti. Chiar iti face placere sa-l asculti. Pacat doar ca este la fel ce ceilalti oameni. Ceea ce inseamna ca cine a zis ca trebuie sa faci ceea ce zice popa si nu ce face popa a fost foarte intelept.
Despre morți și despre pochi, numai de bine. 🤮
Am o singură întrebare: cât cheltuie pr. Constantin Necula pentru a ajuta pe cei necăjiți(săraci, bolnavi, oameni aflați la ananghie)? (întreb pentru un prieten!)
Mai trebuia adaugat si mita pentru obtinerea unui post de preot in vreo biserica. Mita care merge la sefii bisericii. Ati numarat doar cistigurile lavedere.
Mie nu mi-a placut niciodata Necula. Vorbeste ca pentru prosti. Bate cimpii cu aer doct. Inseala tonul smerit.
Pacat ca unul ca asta impute un loc unde au studiat oameni ca Parintele Staniloae sau Arsenie Boca si lista e foarte lunga.
Nu am auzit ca Arsenie Boca sa faca multi bani din a predica despre Isus.
Daca i-ar vedea, Iisus, s-ar lasa din nou rapus!!!
Dar cum nu-i vede, saracu’, astia de-aia-si umple sacu’!
E un linșaj mediatic foarte bine pus la punct! Cine o fi avut interesul?! Vreun „mitică” de București, sau alt confrate, dornic să-i ia locul/postul acestui „provincial”?! Aș fi foarte curios sa văd cât de multe sunt acele „… mai multe sesizări și plângeri, prin care se semnala ca total nepotrivită participarea… etc.” Iar a desființa pe cineva în mass-media, pornind doar de la povestea acelor „… mai multe sesizări…”, fără a cere și punctul de vedere a celor în cauză și a celor în cunoștință de cauză, mi se pare lipsit chiar și de etică, nu doar de deontologie profesionala.
Aveți perfectă dreptate! Tehnica celor mediocri este de a denigra!
Daca tot ati luat urma banilor, continuati sa vedeti unde ajung banii. Gangavul Necula, care amintește de biblicul Moshe – Moise, nu face banii cu nemiluita de capul lui. Stiati ca exista o retea de carausi imbracati in fuste negre care transporta banii nefiscalizati ai Bisericii? Ca la Mafie. Exista indivizi care, periodic, iau banii in sacosa (de la episcopii sau din manastiri cu icoane facatoare de minuni sau sfinte moaste celebre) si-i transporta la Bucuresti Nasului imbracat in alb. Imaculatului nici gura nu-i pute desi imbuca la greu. Ce procuror DIICOT ar avea tupeul sa preia un asemenea caz? Niciunul. Succes in investigatie. Prigojin este mic copil pe langa astia din BOR.
[…] În urmă cu aproximativ două luni, Biserica Ortodoxă Română a fost tulburată de un scandal declanșat de implicarea preotului Constantin Necula, cunoscut „influencer” al BOR, într-o activitate discutabilă, dar profitabilă financiar, sub pretextul propovăduirii învățăturii creștine. La acel moment am realizat o investigație jurnalistică pe care am publicat-o sub titlul „Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului-«influencer» Con…. […]
Sunteti niste mizerii cu ziar cu tot. Voi promovati rau ptr audienta. Vghg
Dragi creștini ortodocși, Hristos a spus la încercarea de lapidare a Mariei Magdalena: „Cel fără de păcat, să ridice prima piatră…”
Eu, nevrednicul și păcătosul, vă atrag atenția, că ridicați pietre, pe care în Împărăția lui Dumnezeu, nu veți avea puterea să le duceți și care vă vor îngenunchia în fața Domnului, la judecată.
Dar, iubirea e greu de dus!