Avem ce merităm, după ce am permis ca jegul periferiilor să ocupe centrul civilizației

13
34477
Adrian Papahagi

Avem ce merităm, după ce am permis ca jegul periferiilor să ocupe centrul civilizației. Ce înainte era tolerat, acum e celebrat. Ce se consuma în zone promiscue și nefrecventabile, acum se lăbărțează în piața centrală.

Vulgaritatea, exhibiționismul, prostia, incultura, violența, criminalitatea sunt glorificate, mai ales dacă se pliază pe „rasele” și „genurile” care trebuie promovate.

Subcultura și anticultura, haosul, ura de civilizație, resentimentul ocupă centrul, iar onorabilitatea, cultura, religia (toate cele înalte, frumoase, nobile și normative în civilizație) sunt împinse înspre margini și înfierate ca rasiste, sexiste, homofobe, reacționare, creștinopate, ultraconservatoare, suprematiste albe, intolerante, colonialiste etc.

Din lașitate și oportunism, dar și din imbecilitate, cei care erau chemați să apere cultura înaltă, în special în universități, în media și în politică, au evacuat centrul și au permis vulgarității, scandalului și ideologiei să ia locul decenței, discernământului și rațiunii.

Ideologii urii de sine, demolatorii rațiunii, apostolii marginalității și perversității au primit ministere și catedre, tribune mediatice și onoruri.

Din nefericire, de exasperarea pe care o produc toate acestea vor beneficia autoritariștii și putiniștii.

Decența și discernământul, prinse la mijloc între două excese, sunt prea discrete pentru a mai fi luate în seamă.

DE ACELAȘI AUTOR:

* Să-i lăsăm singuri cu biserica lor KGB-istă și satanizată!

* Cum conciliezi România Mare cu Ungaria Mare?

* Sminteala e sminteală, crima e crimă!

* Femeia aceasta rea și coruptă

* Războiul din Ucraina ca turnesol moral. Spune-mi cum te raportezi la Putin ca să-ți spun cine ești!

* Regele Charles și frontul de est al civilizației

* Cum văd eu situația politică din România

* România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

* Observații la rece despre Încoronarea Regelui Charles III

Pravoslavnica aliniere a datei Paștelui pe calendarul iulian s-a făcut și sub presiunea politică a lui Stalin, pentru a-i separa pe ortodocșii răsăriteni de restul lumii creștine

13 COMENTARII

 1. Iar scrie Papahagi.
  Dar, de data asta, cred că e un articol mai moale pentru a face trecerea spre unul dintre cele bombastice, cu care ne-a obișnuit.

 2. Nu. Nu „noi” am permis asta. Am pierdut un razboi, am fost ocupati si marcati pentru exterminare.
  Elita autentica a fost exterminata si inlocuita cu scursurile fanariote si neamurile proaste locale.

  Cand dintr-o familie au murit toti barbatii la Odessa si Stalingrad iar batranii au fost inchisi la Canal, ce mai putea face familia respectiva?

  Trebuie sa ai tupeu sa sustii ca putinii lor urmasi au permis ceva. Tupeu crestinesc si oriental.

  • Foarte corect: „Am pierdut un razboi, am fost ocupati si marcati pentru exterminare”
   Asta a fost dupa 1945. Dar, fiindca nu au reusit in totalitate, au proiectat un program si mai perfid, in 1989.
   O mafie nomenclaturist-comunista, dirijata tot dinspre KGB, s-au revopsit din comunisti in capitalisti si, folosindu-si informatorii si informatiile ce le aveau despre cine poate fi manipulat si cine nu, au construit, de la baza pana la varf, o noua nomenclatura, o realitate pe care Adrian Papahagi o descrie in acest articol foarte exact.
   E adevarat ca poporul roman este cam mioritic, dar in alte momente ale istoriei a existat o elita care l-a trezit. In 1945, elita a fost exterminata. Dupa 1989, elita a fost marginalizata, intimidata sau cumparata, dar mai ales falsificata.

   • Nu. Poporul roman nu este mioritic, iar balada Miorita e o facatura greco-ortodoxa pe o balada ruseasca. In afara de cateva versuri (posibil antice si mithraice) totul e o aberatie. Deci nu…

    Crestinismul insusi a fost revolta periferiei impotriva elitei, demnitatii si competentei de orice fel. Suficienta istoria numitului Dumitru autointitulat sfant impotriva imparatului Galeriu. Suficienta asta.

    Articolul este perfid. Nu. Nu poporul roman a permis ca statul sa fie acaparat de pegra. Ci ocupantul rus a impus pegra la putere cu scopul declarat de exterminare a unei populatii remanente si insulare.

    Pe ilogica din titlu romanii sunt vinovati pentru ca si victima are partea ei de vina. N’asa?

    Vinovatii trebuie sa aiba nume, cnp, adresa si portret. Acuzele astea colective ascund alte intentii.

    • Contraziceti ceeace eu nu am afirmat. Am spus ca poporul roman e cam mioritic, nu ca „Miorita” este romaneasca (desi asta cred, dar nu asta era subiectul)
     Inteleg prin „popor mioritic” un popor care isi accepta soarta, se plange, dar nu lupta.
     Insa, v-am dat dreptate ca imprejurarille istorice, precum cea de dupa al doilea razboi mondial) au fost uneori determinante. Dar si ca nu putem da vina doar pe popor, cand el este lipsit de lumina, curajul, gandirea unei elite adevarate, devotate, clarvazatoare.
     Ca exista motive, ca inainte de 1989 ea fusese diluata, falsificata si dupa 1989 partea ei autentica a fost izolata in mod deliberat, fiind impinnse in fatza slugile celor care au avut controlul, am spus-o si acum, si alte ori.
     Dar si elita, cata a fost si cum a fost, s-a comportat in mare proportie mioritic.

     • Nu are nici o traba cu aberatia crestina din miorita.
      Poporul roman nu este fatalist. Este mintit si manipulat, este needucat pentru a face fata lumii moderne.
      Alege prost si este usuratic.
      Dar invata din propriile greseli, varsa sudoare si sange, cade si se ridica. Si incet incet invata sa se iubeasca din nou. Si invata sa lupte. Pentru ca dupa mult timp are din nou pentru ce lupta.

 3. Adevăruri din spatele unor cortine pe care romaniii, ramasi parcă in bezna colectivizarii comuniste, ușor de mințit si manipulat, nu-l inteleg. Conștienți si în cunoștință de cauză, politicienii de mahala ai României, știind foarte bine „caracterul de turma usor de dirijat” a romanilor, au pus mana solid pe tot, resursele si interesele Romaniei, transformand-o in proprietatea lor, de unde vand, iau tot ce dcresc sau au nevoie fara nici o responsabilitate sau repercursiune a faptelor lor. O tara a nimanui condusa de o haita de sacali lacomi. Cat despre DEMOCRATIE, o gluma, un cuvant folosit de ei doar pentru a concentra si mai bine lanturile lor murdare in jurul Romaniei si romanilor, secatuind de tot ce pot fura si vinde.

 4. au fost distrusi de trei ori mai rau iar acum sunt de doua ori peste noi.
  Pe noi, nu dusmanii ne omoara ci cozile de topor, care sunt mai multe decat padurea.
  Sii, intradevar Miorita, ne caracterizeaza…

 5. Ce rahat de articol mai este si asta? Este o mizerie pseudo-intelectuala, autorul a deschis dexul unde i s-a parut mai ofertant si a aruncat cuvinte in ce numește el articol. Si mai vad si comentarii cu alti pseudo-intelectuali care il aproba. Ba nene, ce a vrut să spuna autorul? Nu tu un exemplu, nu tu o concluzie, nu tu o propunere, nimic. Cam ce e si in capul autorului.
  Asta se intampla când plătești toti „elitiștii” sa scrie articole la cuvânt. E mai prost decat cei pe care ii judeca in articol,asta pentru ca el se mai si considera deștept.

 6. In mare, aveti dreptate… Numai ca nu puneti punctul pe i, si sa aratati ca promovarea la conducere a celor de la periferie, in combinatie cu toti „looser”ii plagiatori si nesimtiti a fost opera securisto-sereistilor, care au fost incadrati de Securitate imediat dupa revolutie, in rindurile puturoase ale acestor institutii, devenite astfel la fel de puturoase… Nu stiu daca poate fi gasit un vinovat pentru situatia respectiva, care a dus la cea prezenta, decit, poate, imixtiunea labelor rusesti, si neimixtiunea suficienta a americanilor, adica a celor care – pe buna dreptate si foarte necesar – au provocat si declansat acea lovilutie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here