Cum văd eu situația politică din România

34
1754
Adrian Papahagi

USR și AUR sunt creații ale serviciilor. Greu de spus dacă le-au conceput generali în rezervă, care nu se mulțumeau cu pensia specială, ci voiau să continue să tragă sfori, zone active din servicii, sau chiar unii politicieni sforari, legați de servicii (ca Iohannis sau Dîncu). Probabil toate, în proporții variabile.

La fel de greu de estimat pentru unul care privește din afară, ca mine, e cât și-au băgat coada străinii: francezii îl pilotează vizibil pe Cioloș și o parte din USR (în special zona PLUS/REPER, care azi e out). Germanii joacă mai degrabă cu PNL (vezi Siegfried Mureșan etc.). Grav e însă că Simion pare să fi fost agățat de ruși.

USR a avut rolul de a capta electoratul urban sofisticat și prosper, care “vrea o țară ca afară”. AUR a fost creat pentru românii frustrați, care vor, aș spune, “o țară ca odinioară”, cu tov. Ceaușescu, Legiunea și Căpitanul, geto-daci creștini (!), viezure, barză și mânz.

Emoția stârnită de USR i-a servit mai ales lui Iohannis; când nu i-a mai folosit, USR a fost lăsat din mână de păpușarii care i-au suflat vânt mediatic în pânze și au scos lumea în stradă. Redus la jumătate din forța electorală de acum 4 ani, USR pare incapabil să mai scoată în stradă mulțimile sau să fie vârful de lance al nemulțumirii clasei mijlocii. Însă, fiindcă au renunțat la progresismul mimetic și la anticreștinismul strident, și au scăpat de militanții stângiști (eco-marxi-LGBT) ca Goțiu, Dohotaru, Presadă + PLUS-ul băgat pe gât de păpușari, dacă rămân cât de cât autonomi, au șanse să devină un partid liberal OK, care să se unească cu zona care pare cât de cât autonomă (Orban, PMP) și să reprezinte o alternativă, împreună cu un PNL rupt de Iohannis și de non-leadership-ul plagiatorilor Ciucă și Bode — măcar în 2028 (în 2024 e cam târziu).

AUR este și va fi o mizerie. Probabil rolul lui va expira după ce face jocurile sistemului și ajunge președinte cine trebuie în 2024. Va trăi din inerția voturilor (prea multe) pe care le va obține în 2024. Toți cei asociați AUR vor fi definitiv compromiși: unii vor fi beneficiat de două mandate, ca Târziu și Lavric, alții doar de unul, la fel de dezonorant. Nu m-ar mira ca Simion să ajungă în pușcărie ca Dan Diaconescu, sau fugar în Serbia, ca Ghiță. E clar că individul a fost ales ca vârf de lance fiindcă e un golan dispus la orice. Târziu și Lavric au mai citit câte ceva, mai au principii; Simion – nu.

Impresia mea e că serviciile îl servesc mereu pe liderul suprem, după care îl lasă din brațe și fac un nou joc.

Iohannis a fost jocul serviciilor împotriva șefilor de atunci: Băsescu (deja abandonat de toată lumea) și Ponta (prea corupt și arogant). Jocul a fost bun pentru țară, dar implicarea prea mare a serviciilor în orice e rea pentru democrație și statul de drept.

USR a făcut jocul lui Iohannis, care l-a eliminat pe Dragnea și a câștigat un nou mandat (iarăși, a fost bine pentru țară, fiindcă Iohannis e doar inept și inutil, în timp ce Dragnea era sinistru). Vine acum momentul în care Iohannis vrea să mai tragă sfori, iar serviciile îi trag preșul.

AUR, asupra căruia Iohannis nu are control, a fost creat pentru a garanta că în turul 2 (X versus Simion) iese X-ul care va fi agreat de sistem. Ceea ce, dacă Simion chiar ar fi un pericol, ar fi din nou un lucru bun pentru țară, dar cum sistemul politic e total confiscat, iar Simion e o făcătură, e un lucru rău pentru țară.

Bună ar fi fost concurența reală între doi politicieni reali, în care să învingă cel bun (cum a fost Constantinescu – Iliescu, sau Băsescu – Năstase: în ambele alegeri au jucat și serviciile, dar nu controlau complet jocul, ca acum).

PNL-iștii puternici care vor binele partidului (dar mai există?) ar trebui să facă asta:

1. Să-l păstreze pe Ciucă lider de paie, ca să nu piardă guvernarea, și să-i promită un viitor politic onorabil, dar să preia puterea în partid și să denunțe imixtiunea toxică și neconstituțională a lui Iohannis. În orice caz, separarea de Iohannis e esențială.

2. Să denunțe pactul cu PSD și să guverneze minoritar. Nimeni nu va vrea guvernare în aceste condiții grele.

3. Să dezvolte un discurs patriotic, filo-occidental, dar care să răspundă și frustrărilor anti-occidentale care alimentează AUR. De pildă, ar putea ataca masiv toate interesele Austriei în România, și ar trebui să lupte pentru Schengen etc.

4. Să facă un gest curajos, dacă mai au lideri care nu sunt controlabili sau șantajabili de servicii: să taie fără excepție toate pensiile speciale, cu excepția militarilor combatanți (Ciucă poate respira liniștit), a polițiștilor și jandarmilor, piloților, pompierilor etc., care chiar și-au riscat viața. Pensionare la 65 de ani pentru toată lumea, cu excepția celor care chiar au nevoie permanent de condiție fizică (pompieri, piloți etc.). Polițiștii care nu mai pot face teren pot completa hârtii. Judecătorii și procurorii nu sunt mai uzați nervos decât profesorii de gimnaziu. Închis agenții inutile, redus masiv aparatul de stat. Maximum doi secretari de stat, ca pe vremea lui Boc. Motto: facem dreptate — tăiem pensiile speciale și salariile nesimțite, plătim cinstit profesorii.

Astfel, acționând curajos, pot reveni la 20+%. Cu un USR-PMP-Orban la 10-15%, nu vor guverna în 2024, dar pot câștiga Președinția, stricând jocurile care se fac în laboratoarele ascunse. Chiar dacă pierd Președinția și guvernarea în 2024, vor obliga PSD să guverneze cu sprijinul jenant al AUR și se pot reface în opoziție, în 2024-2028. Lideri posibili: doar Boc sau Bolojan. Un tandem Boc președinte – Bolojan premier ar fi un noroc pentru România. Ar fi minunat dacă l-am putea avea în 2024, dar n-ar fi rău măcar în 2028.

Cam așa văd lucrurile — am scris pe fugă.

DE ACELAȘI AUTOR:

* România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

* Observații la rece despre Încoronarea Regelui Charles III

* O mare bucurie: Codex Aureus în patrimoniul UNESCO

Pravoslavnica aliniere a datei Paștelui pe calendarul iulian s-a făcut și sub presiunea politică a lui Stalin, pentru a-i separa pe ortodocșii răsăriteni de restul lumii creștine

34 COMENTARII

 1. Excelenta analiza. Cu citeva mici exceptii. Nu vad de ce trebuie mentinute pensiile speciale pentru jandarmi. Au facut ceva bun vreodata jandarmii in tara asta ca sa merite pensii speciale? Si nici chiar pentru toti politistii. Daca lucrezi intr-un birou si nu iti pui viata in pericol de ce sa ai pensie speciala? Desi intre noi fie vorba profesia de politist nu e cea mai peiculoasa. Mor mai multi soferi in timpul serviciului decit politisti.

  Cam toata lumea stie ca serviciile – continuatoare ale securitatii, conduc totul din umbra. Imi place sa cred ca USR si-a cistigat in proportie mare independenta fata de servicii desi e practic imposibil sa nu mai fi ramas niste conserve pe acolo. PMP si partidul lui Orban sunt prea mici ca sa conteze. Doar USR poate sa adune niste voturi consistente. Chiar imi pun speranta in ei. Imi este totusi teama sa nu o faca de oaie din nou si sa inceapa din nou cu ideologii ”eco-marxi-LGBT” ca proiritate nationale inaintea a orice. Si sa indeparteze astfel grosul electoratului. Ca daca si ei rateaza atunci nu mai avem speranta nu numai a unei bune guvernari dar nici macar a unei bune opozitii. Sper sa inteleaga ca au o mare raspundere.

 2. „Un tandem Boc președinte – Bolojan premier ar fi un noroc pentru România.”

  Bună concluzie, tipică alegătorului român care doar pune ștampila pe partid fără să știe ce votează.
  Dacă vrem un președinte populist, mincinos și la mâna serviciilor (din nou), care a ținut un oraș în mizerie 20 de ani, atunci, da, dl Boc merită votat. Dacă vrem „prosperitate”, „o țară ca afară”, știm ce avem de votat.

  Dacă vrem PSD-PNL-UDMR-AUR, nu trebuie să-l citim pe Adrian Papahagi, e suficient să nu ne prezentăm la vot și să ne vedem de serviciu.

  • Plus, am uitat să menționez.
   Ce are marxismul de a face cu USR?
   Ce avem împotriva comunității LGBT+?

   Sau doar enumerăm punctaje mafia media fără a avea noi opinia noastră?

 3. Bravo,basistule !Ai inceput cu propaganda tarzie pentru un Paste sarbatorit odata de toti crestinii si,pentru ca esti un fost politician pmpist, ai ajuns si la politica,bineinteles nu pe degeaba…😉😏😮‍💨😬

 4. Johannis nu e o entitate care are un cuvant de spus. El este un papusoi. Altfel evaluarea din articol e destul de corecta.intr-adevar, mafia postdecembrista manevreaza partide, partidulete si oameni pentru a pacali vestul si pe romani ca avem democratie. Aici avem, de fapt, o mafie trasa la indigo dupa cea rusa si care joaca la doua capete, avem o libertate fara scop altul decat sa fie implinite INTERESELE MAFIEI. Populatia nu are niciun rol. Mafia detine tara!!!!!

  • Atacul la BOR,acest stat in stat cu vederi si principii medieval-rusofile,este foarte OK,dar era bine sa fie facut cu mult inainte,caci dl.Papahagi se vrea un intelectual,deci vizionar…insa nu este deloc asa,este doar un intelectual legat de pemepeul lui base-petrov.

   • „Atacul la BOR,acest stat in stat cu vederi si principii medieval-rusofile,este foarte OK”

    Atâta ați înțeles din istoria românilor? Nu este de mirare ca 40% dintre cei cu „stiinta de carte” sint analfa… pardon, analiști competenți!

 5. In articolul dvs. aveti, mai mult sau mai putin, dreptate. Cu toate acestea, sint multe puncte la care solutiile dvs. sint foarte discutabile… De exemplu, la punctul 4, unde numiti niste categorii sociale (aceleasi mereu, la mai toti) care sa pastreze pensiile speciale! Nu v-ati saturat (atit dvs., cit si altii cares sustin idei asemanatoare) de favoritismul pensiilor speciale?! De ce nu investigati si modul in care sint platite pensiile in alte state dezvoltate si civilizate? Chiar nu aveti atita imaginatie incit sa gasiti o solutie fara pensii speciale? Iar categoriile numite de dvs. nu sint, nici pe departe, cele care merita pensii speciale, pentru ca, oricum, au si alte multe privilegii.
  Dar cel mai deranjant (si de aia – cu toate ca v-am votat, tot asa, sa nu iasa aia si mai nepotriviti – nu ati fi fost un presedinte bun) erste ca gasiti solutia cu Boc-Bolojan. In timp ce despre acest Bolojan nu se stie mare lucru (dar pare a fi acceptabil), pe Boc deja il stim, si stim ce poate. Nu se poate gasi, in toata Romania, cineva mult mai potrivit, si mai elevat, decit acesti neica nimeni? Iar despre partidele „de dreapta” (USR, PMP, FD), nu se prea poate spune mare lucru, decit ca sint toate pe cale de disparitie, si nu dovedesc nimic care sa le indreptateasca sa ramina in existenta. Iar liderii lor sint, toti, niste perdanti. Drula, cu toate ca este, din cite am vazut, foarte inteligent, habar nu are de politica, si pe ce lume se afla. Nu s-a remarcat prin absolut nimic. Iar Tomac este si mai discutabil, si mai aproape de nulitate. Orban, cu toate ca este de apreciat faptul ca a avut cit de cit caracter, si a pastrat linia cit de cit dreapta pt. aripa PNL devenita FD, este totusi destul de inadecvat pentru functia pe care o are, si probabil ca pentru orice functie politica mai importanta. Nu pot sa uit cit de ridicol era cind racnea pe scena numele lui Iohannis (parca).
  Asadar, Romania nu mai are, din cite se pare, nici un fel de grupare de centru-dreapta, care sa merite aceasta caracterizare, si nici sa merite a face politica in Romania. Iar asa-zisa „stinga” este doar o adunatura de securisto-sereisti patentati, o adunatura de banditi notorii, inculti si parveniti, mai cu totii fiind si plagiatori ordinari.

 6. Sunt si lucruri corecte aici, dar si aberatii…
  Aberatia maxima este ca USR e opera serviciilor.
  Atat mai aveam si noi: un partid tanar, animat de simtul dreptatii si al normalitatii, intemeiat de niste viisatori, necontaminat de viciile politicii corupte si clientelare. Care, nefiind uns cu alifiile dambovitene, rezista cu greu atacurilor celor care vad in el un pericol.
  Dar Papahagi il improasca precum nici PSDL nu are curajul sa o faca pe fatza, ci prin intermediul unor trompete.
  Si, ca sa puna capac, Boc presedinte!
  Il credeam pe Papahagi mult mai.. altfel!

  • Nu sint sigur ca ceea ce numiti dvs. „aberatii” sint intr-adevar asa. Eu – vazind cum merge treaba in USR – sint sigur ca este si el infiltrat cu securisto-sereisti, insa cu unii mai apropiati de oamenii normali, decit cei din alte partide. Chiar credeti ca Barna, de exemplu, a ajuns nr. 2 in guvernul de atunci, fara a fi secursto-sereist?! Asa ceva este imposibil in Romania ultimilor 30 de ani! Da, de acord, probabil ca USR contine mai putini secursito-sereisti decit celelalte partide (inclusiv UDMR!), si ceva mai „blinzi”, si mai buni dpdv al caltatilor umane, insa tot securisto-sereisti, la urma-urmei. Chiar credeti ca Drula lasa un job solid in SUA, ca sa vina in Romania degeaba, daca nu stia ca are pe cineva sa-i sustina spatele?! S.a.m.d.

  • @Dan Plesoianu
   Este foarte probabil ca, dupa 1989, tara a fost preluata de securisti. Conspirarea si manipularea erau meseria lor, reteaua turnatorilor era uriasa, ei detineau listele si faptul ca listele de colaboratori nu au fost dezvaluite, a fost asul din maneca lor. Cei cu „scheleti in dulap” au putut fi controlati, santajati, au executat ordine. Probabil, toata tara a fost impanzita. Deci putem presupune ca si in USR exista.
   Dar eu judec USR dupa ceeace face, dupa cum gandeste si dupa cum actioneaza. USR mi se pare demn de incredere. Dar, neavand experienta in practicile politicianiste. pierde la concurenta cu partidele ticalosite, sustinute de presa mercenara.
   Ma asteptam ca intelectualii implicati ai tarii sa vina si sa-i sprijine. Din acest motiv, pozitia d-lui Papahagi mi se pare ciudata.

   • Stimata d-na, nu experienta politica este – acum – ceea ce lipseste USR, ci bunul simt politic. Bun simt politic pe care nu prea il are nimeni de acolo, incepind cu Drula. Daca USR se vrea un partid altfel decit toate cazaturile de partide de acum din Romania, si vrea sa fie ales de catre oamenii cu atitudini pozitive si constructive, atit din tara, cit si din diaspora, atunci ar trebui sa prezinte, public si raspicat, un program de tara, dar nu unul la misto, ci unul care sa modernizeze Romania: Constitutie noua, sistem nou de taxare (impozitare), sistem nou de guvernare (mai putine ministere, ministri competenti, etc.), sistem nou medical, sistem nou industrial si agricol, sistem nou militar, etc., etc…. Am mai punctat si mai de mult aceste necesitati. Aceste sisteme ar trebui sa fie inspirate, in majoritate, de sistemele din tarile europene, nord-americane si asiatice dezvoltate, avansate, civilizate… Si, cel mai important: readucerea SRI la nivelul la care acesta trebuie sa fie, si este de fapt, in acele tari mentionate mai sus.

    • Ha, ha.
     Scam mai bun nici că ai putut să tragi.

     Problema e că au prezentat un plan de țară încă din 2020. Cine a avut urechi, a auzit. Cine nu, trage spre PSD.

     • USR s-a schimbat masiv, din 2020 si pina acum. Si chiar daca au prezentat un plan de tara, cine il mai tine minte?! Acest plan de tara trebuie perfectionat, modificat conform imprejurarilor, declamat sus si tare, si dsicutat public in permanenta, in fiecare luna a anului, pentru ca romanului sa nu-i intre pe o ureche si sa-i iasa pe alta!

     • Ok. Se vede că ești un postac plătit, împreună cu mulți care au invadat comentariile de pe Ziariștii la articolul lui Papahagi.
      Probabil plătit fix de Papahagi 😀.

      În orice caz, singurele lucruri care nu îi intră românului pe o ureche și-i ies pe alta sunt mitele: ulei, zahăr, pătură, bani în mână și autocar. Ah, și ce se aude pe la mafia TV.

      Când va face USR așa ceva, e grav.

      Tu poți, în schimb, continua cu circul, împreună cu postacii tăi.

   • Iar faptul ca „tara a fost preluata dupa 1989 de securisti” nu este unul probabil, ci unul mai mult ca sigur. Si asta in primul rind pentru ca lovilutia romana nu ar fi existat, daca nu ar fi fost pusa la cale direct prin intermediul membrilor Securitatii ceausiste (dar acei membri considerati mai spalati, la vremea aceea). Lovilutia romana, la fel ca si „revolutiile” din celelate state din Pactul de la Varsovia, a fost pusa la punct incepind cu multi ani inainte. Chiar cu vreo 2-3 ani inainte (prin 1986-87) eu am auzit, la locul meu de munca (santierul Naval Oltenita), de la niste raspindaci, ca este unul, Iliescu (care tinea o cuvintyare la clubul SNO), care sa zvoneste ca ar fi viitorul presedinte al Romaniei. Eu, atunci, i-am spus zvonacului respectiv ca acel zvon era un fel de tradare, pentru ca toata lumea stia ca Nicusor Ceausescu o sa ii urmeze lu’ ta-su’ pe „tron”. Am vazut de-abia dupa 2-3 ani, la lovilutie, ca zvonacul respectiv stia ce stia, sis tia bine!

  • Ce vorbesti!!!! Te chinuie tare neuronul ala care se vede treaba ca e mai usor ca apa,dar tot te chinuie,dupa ce scoti pe gura.Bolojan e „out” din politica,ca toti cei ce au ramas langa catu,boc,rares bogdan si ceilalti slugoi ai lui Iohannis,acceptand mizeria de congres aranjata la comanda lui!Iar Drula,e un om care nu are carisma si nici nu stie sa-si apropie oamenii ,caci NU numai ITistii voteaza ,inca nu v-ati lamurit?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here