Regele Charles și frontul de est al civilizației

1
1226
Adrian Papahagi

Ajuns la București, Regele Charles ne-a amintit de ce merită să ne iubim țara: pentru natura și cultura ei, pentru patrimoniu, pentru oamenii care s-au dovedit capabili să transforme ruinele postcomuniste în locuri și inițiative înfloritoare.

Nu e puțin lucru ca un rege al Angliei să recite din Eminescu, vorbind despre țara noastră de glorii și de dor.

E o mare onoare că, pentru prima dată în istorie, un monarh britanic ajunge în România. Se vede că Regele Charles III chiar iubește aceste locuri, de vreme ce prima sa vizită de la încoronare are loc în România.

Pe de altă parte, este o vizită privată, nu de stat, ca în Germania. Probabil că Regele Charles îi rezervă în continuare a doua vizită de stat Franței, menținând astfel intenția care nu a putut fi onorată din pricina manifestațiilor de stradă de la Paris.

Guvernanții noștri nu-și pot aroga merite pentru această vizită, însă o pot lua ca imbold pentru a lucra mai intens alături de UK, SUA și Polonia, ca să întărească frontul de est al civilizației noastre.

Iohannis primește încă o pleașcă nemeritată – dar România merită să profite de momentul acesta. Niciodată relațiiile româno-britanice nu au stat sub auspicii mai favorabile. Să sperăm că vom profita mai mult de ele, inclusiv printr-o diplomație culturală de calitate.

 

Onor la rege

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here