Atac violent, gratuit și prostesc al ministrului de Externe al Ungariei la adresa președintelui României: „Este un extremist anti-maghiar”

2
1992
Szijjarto, stai jos, azi ai 2! Dacă tăceai, filisof rămâneai!

Ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a lansat un atac fără precedent și foarte dur la adresa președintelui României, Klaus Iohanis, pe care l-a numit ”un politician extremist anti-maghiar”. Motivul atacului este unul stupid: Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională (CCR) legea privind deschiderea unor puncte de frontieră româno-ungare. Dar a atacat-o din motive tehnice, incrimând un abuz de putere al Executivului (Parlament) în dauna Executivului (Președinție + Guvern), nu pe conținut!

Concret: Klaus Iohannis a trimis legea la controlul CCR invocând nerespectarea principiului separației puterilor în stat, după ce Parlamentul României a intrat în sfera de competență a Guvernului, fără vreo legătură cu relațiile bilaterale româno-maghiare.

Cu toate acestea, ministrul de externe maghiar a transmis un mesaj violent, prin Facebook, la câteva ore după decizia președintelui României de a ataca legea la CCR. Szijjártó spune că Iohannis implică Ungaria și Guvernul de la Budapesta în campania electorală din România și că face rău ”în mod intenționat” relației ungaro-române.

Szijjártó Péter: ”Din păcate, Președintele României este un politician extremist anti-maghiar. Implică încontinuu Ungaria și Guvernul ungar în campania electorală din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intenționat relației ungaro-române și nu se sfiește să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât și pentru români”.

Ministrul maghiar de Externe a explicat de ce sunt necesare mai multe treceri de frontieră între Ungaria și România, dar nu a precizat (sau nu a înțeles) și motivul pentru care președintele României a luat decizia de a ataca legea la CCR.

Szijjártó Péter: ”Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granita celor două state, înlesnesc viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Veto-ul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a apropierii celor două națiuni.  Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece acesta este și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc!”

Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche – Kubekhaza, anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele arată în sesizare că Parlamentul și-a depășit atribuțiile constituționale și a legiferat într-o chestiune de politică externă, care este de competența puterii executive (Guvern și Administrația Prezidențială).

În sesizarea președintelui Iohannis că tre CCR sunt folosite și alte argumente:

  • ”Parlamentul a nesocotit dispozițiile art. 80 din Constituție, care stabilesc rolul Președintelui României în calitatea sa de titular și inițiator al politicii externe a statului, care este pusă în aplicare prin intermediul Guvernului, precum și dispozițiile art. 91, alin. (1) referitoare la atribuțiile puterii executive în domeniul politicii externe”.
  • ”Parlamentul, acționând în acest fel și arogându-și competența de inițiere și adoptare a demersului legislativ, în condițiile, domeniul și cu finalitatea menționată, a acționat ultra vires, intrând în aria de competență a autorității executive, singura cu atribuții în domeniul sus-menționat, ceea ce contravine dispozițiilor constituționale ale art. 1, alin. (4) referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat și ale dispozițiilor art. 61, alin. (1) teza a doua din Constituție, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Frica morţii a căzut asupra mea”. O artistă ne râdea în nas: „virusul nu există”. Acum e internată la „Matei Balș” și spune rugăciuni

PSD a trimis un polițist-pușcăriaș să susțină agresiunea asupra lui Nicușor Dan! Soția sa e tot polițistă, angajată la Firea

Robert Negoiță și-a plimbat iubita prin China pe banii Primăriei! A cazat-o la hotel de 5 stele

2 COMENTARII

  1. Bai dobitoc Mateescu – Parlamentul e Legislativ, nu Executiv! Ori esti prost de puti, ori bei sau tragi pe nas la serviciu, impreuna cu Gregoire – ala care linge unde a scuipat – la IRealitatea, impreuna cu cretinul cu sortulet Horeste!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here