„ĂŞTIA” nu se lasă: diaspora votează „la rupere” şi a doua zi! Inundaţiile încurcă votarea în Italia

1
1441

După ce Viorica Dăncilă li s-a adresat votanților români din străinătate cu apelativul „ĂȘTIA”, a venit rândul diasporei să „vorbească” la urne. Prezenţa la vot este pe cea înregistrată acum două săptămâni, în primul tur.

Sâmbătă, 23 noiembrie, este ziua a doua de vot în diaspora, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale 2019. Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a-și exprima opțiunea la vot: vineri, sâmbătă și duminică.

Iar Viorica Dăncilă pare că a vrut să-i ajute pe „diasporeni” să vină la vot, printr-o declaraţie jignitoare.

”Am implementat programul Start-up diaspora, am implementat programul de facilități pentru agricultură, am facilitat votul în diaspora, astfel încât să poată vota trei zile și prin corespondență. Iohannis nu a avut nici măcar o deplasare pentru românii din diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în țări cu diasporă mare, nu s-a întâlnit cu ĂȘTIA și nu a vorbit ce face pentru ca ei să se întoarcă acasă”, a declarat Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă în care l-a atacat pe Iohannis, dar a jignit şi diaspora totodată.

94.109 de votanţi doar ieri, până la ora 23.00, ora României!

Această declarație nesăbuită a candidatei PSD a făcut multe valuri pe rețelele sociale şi provoacă deja un nou „tsunami” la urne, după cel devastator din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe informează că prima zi a votului în străinătate, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, s-a încheiat în 777 de secţii de votare din Europa, Asia, Africa şi Australia, iar vineri, până la 23.00, ora României au votat 94.109 de români, potrivit datelor furnizate de BEC.

„Prima zi de votare continuă în secţiile din: Argentina, Brazilia, Canada, Columbia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, SUA, Uruguay, Venezuela, iar în Noua Zeelandă şi Australia a început deja a doua zi de votare”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Până sâmbătă, ora 7.00, au votat 96.044 de români, iar 17.503 sunt votanţi prin corespondenţă.

Pentru toţi românii din străinătate au fost organizate 835 de secţii de votare în străinătate, care sunt deschise astfel:

  • vineri, între ora locală 12.00 şi ora locală 21.00;
  • sâmbătă şi duminică, între ora locală 7.00 şi ora locală 21.00.

UPDATE. Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2019,

Sâmbătă, 23 noiembrie 2019

Ora 12.00 – Aproape 130.000 de români din Diaspora au votat deja pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, până sâmbătă, ora 12.00. Lor li se adaugă 17.000 de persoane care au votat prin corespondență. Față de acelaşi moment de acum două săptămâni, numărul total al votanților este mai mare, deși numărul celor care au trimis votul prin corespondență este mai mic.

Cele mai multe secţii de votare pentru români sunt în Spania – 143. În Italia sunt 142 de secţii de votare, dintre care cinci la Roma.

În Germania, AEP a aprobat 79 de secţii de votare, iar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 72.

Românii din Franţa pot vota la prezidenţiale într-una dintre cele 50 de secţii.

Harta şi lista secţiilor de votare din străinătate pot fi consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe – www.mae.ro.

Inundaţiile din Italia blochează o secţie de votare

„În cazul secţiei de votare nr. 427 din Savona, Italia, ca urmare a unei situaţii de forţă majoră (cod roşu de inundaţii) survenită în cursul serii, autorităţile locale au notificat Consulatul General al României la Torino, solicitând evacuarea clădirii în care se află secţia de votare în cauză. MAE face precizarea că procesul de vot aferent primei zile nu a fost afectat în niciun fel la această secţie”, mai arată sursa citată.

De asemenea, în vederea asigurării desfăşurării în condiţii optime a procesului de vot pentru zilele de sâmbătă şi duminică, Consulatul General al României la Torino a întreprins demersuri în regim de urgenţă şi a identificat o nouă locaţie în aceeaşi localitate, schimbarea locaţiei urmând a face obiectul aprobării de către AEP. Noua locaţie identificată pentru secţia de vot menţionată este: Palazzo Comunale, Piazza Sisto IV, Savona.

MAE mai recomandă ca cetăţenii români aflaţi în străinătate pe durata alegerilor prezidenţiale care nu au votat deja să se prezinte la vot încă de sâmbătă pentru a evita aglomerarea în ultima zi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here