Diaspora bate toate recordurile de prezenţă la urne! Pachetele cu mâncare aduse de votanţi oamenilor din secţiile de votare întregesc tabloul unor zile istorice

1
6109

Acum două săptămâni, românii din străinătate îşi băteau propriul record de prezenţă la vot, în turul 1 al alegerilor prezidenţiale. După trei zile de vot, la final votaseră 675.276 de cetăţeni români în diaspora – faţă de 379.117 voturi exprimate în urmă cu 5 ani, în finala Ponta-Iohannis.

Dar de această dată, în turul 2 al scrutinului pentru funcţia supremă în stat, „diasporenii” par hotărâţi să-şi bată şi ultimul record stabilit în urmă cu două săptămâni.

Recordul de prezență în diaspora fusese stabilit la alegerile europarlamentare din 26 mai, anul acesta, când au votat, în total, 384.943 de români în afara granițelor.

În turul 1 al alegerilor prezidenţiale 2019 , în primele două zile de vot, vineri – 8 noiembrie şi sâmbătă – 9 noiembrie, votaseră 298.500 de români în diaspora.

Iar acum, cel puţin pentru zilele de ieri şi azi, ritmul în care românii din diaspora votează crește de la o oră la alta. S-au înregistrat 20.000 de voturi într-o oră și un sfert! Astfel, la ora 14.22 ora României, pe contorul de la BEC figurau 195.969 de voturi exprimate în diaspora, în total până la acel moment. Dacă ritmul se menţine, românii din diaspora pot depăşi totalul de 675.276 de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 8, 9 şi 10 noiembrie.

Mobilizarea fără precedent este dublată de gesturi de omenie, printre votanţi şi cei care îi ajută să voteze – e vorba de membri din birourile secţiilor de votare din diferite ţări.

„În Austria și în Danemarca, cetățenii români care vin să voteze le aduc sendvişuri membrilor din comisia de votare. Ca la Revoluție, la baricadă… Incredibilă solidaritate!”, a scris senatorul PNL de Diaspora, Viorel Badea, pe pagina sa de socializare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.