Asociația Foștilor Deținuți Politici, Societatea Timișoara și Institutul pentru Studierea Crimelor Comunismului cer demolarea monumentului ridicat la Pitești în cinstea torționarilor Securității

1
122
Troița închinată torționarilor fostei Securități ridicată de asociațiile de pensionari ai SRI, cu fast și binecuvântarea BOR, chiar în Cimitirul Eroilor din Pitești

Ridicarea monumentului de la Pitești în cinstea torționarilor Securității, pe care fostul șef al SRI Pitești a pus-o la cale chiar în incinta Cimitirului Eroilor, a stârnit deja reacția indignată a societății civile și a unor organisme publice specifice. Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDPR), Societatea Timișoara și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) se numără printre instituțiile care au cerut public eliminarea scandaloasei troițe dezvelite la Pitești cu sobor de preoți, imn național și în prezența reprezentanților asociațiilor de pensionari din Armată, serviciile secrete și Ministerul de Interne.

Sergiu Rizescu, președintele AFDPR, a organizat luni o conferință de presă special pentru a cere public și oficial îndreptarea acestui monument sfidător, pe care foștii securiști l-au amplasat exact în orașul de unde s-a coordonat lupta împotriva partizanilor anticomuniști și unde a existat odiosul „Experiment Pitești”. Subiectul a fost prezentat și explicat pe larg de Ziaristii.com săptămâna trecută.

În linii mari, Sergiu Rizescu a reluat temele subliniate și de publicația noastră: „Culmea este că s-a întâmplat exact în judeţul meu, un judeţ de luptă anticomunistă până în 1962, cu rezistenţă în munţi, cu fraţii Arnăuţoiu care au fost executaţi. (…) Este strigător la cer că au acest tupeu de a-şi ridica un monument în cinstea lor. Care cinste? Că au omorât oameni, că au schinguit, că au deportat, că i-au strămutat? Că au făcut crime abominabile? Un regim criminal, odios – sute de mii de oameni arestaţi, deportaţi, strămutaţi. nsemnează că nu au făcut-o întâmplător, au vrut să arate că ei şi-au făcut datoria faţă de ţară. Care datorie? Că au nenorocit nişte oameni? I-au băgat în închisori?“.

Acesta a amintit și că aici a fost inumanul “Experiment Pitești”, unic în istoria umanității – și pus la cale, bineînțeles, tot de Securitate: „Este incredibil, când de Paşti îi «împărtăşea» (pe deținuți – n. red.) cu urină, înfometaţi şi bătuţi, să spună că nu mai cred în Dumnezeu, că au avut relaţii cu mama lor, crearea omului de tip nou. (…) În România a fost într-adevăr un gulag, copiat exact ca în Uniunea Sovietică, şi primele chestiuni pe care le-au făcut după indicaţiile KGB – au lichidat vârfurile politice. (…) Este trist că se întâmplă aşa ceva (dezvelirea unui monument în memoria torționarilor – n. red.). După 30 de ani, au început să iasă şobolanii din galerii. Nu putem tolera aşa ceva şi trebuie să aducem la cunoştinţa opiniei publice prin intermediul presei care este de bună credinţă. (…) Culmea că l-au amplasat în Cimitirul Militar, acolo unde sunt îngropaţi eroii neamului românesc, cei care şi-au pierdut viaţa pe fronturile de luptă pentru a-şi apăra ţara”.

Tot mai multe încercări de a rescrie istoria și de a prezenta Securitatea ca pe o instituție bună, aflată în slujba poporului 

Leonard Cîmpeanu, vicepreședintele AFDPR, a atras atenția că apar tot mai des încercări de acest tip de a rescrie istoria, prin care Securitatea le e prezentată noilor generații ca fiind ceva bun. „Tot în media a apărut recent apologia lucrătoarelor din securitate. Mai mult, în ultima perioadă, constatăm că atât în Justiţie, cât şi în Ministerul Muncii, în Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, se recunosc acte emise în perioada stalinistă ca acte perfect valabile, ceea ce este inadmisibil la 32 de ani de democraţie. (…) În loc să se recunoască că deţinuţii politici au fost arestaţi şi torturaţi în închisori, noi acum constatăm că se face apologia Securităţii în România şi pentru asta AFDPR condamnă uşurinţa cu care a fost ridicat acest monument şi solicităm desfiinţarea lui“.

Troița din Cimitirul Eroilor de la Pitești, ridicată în memoria criminalilor Securității, s-a făcut cu binecuvântarea Mitropolitului Calinic Argeșeanul, al Argeșului și Muscelului. În perioada 1990-1992, actualul Mitropolit a fost deputat FSN (urmașul Partidului Comunist Român și precursorul actualului PSD).

Reprezentanții AFDPR i-au cerut personal premierului Nicolae Ciucă, în cursul unei întrevederi petrecute luni, să îndrepte acest afront adus tuturor celor care au suferit în perioada comunistă.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a fost primul care a reacționat, în cursul zilei de vineri, cerând eliminarea monumentului de la Pitești. A fost urmat de Societatea Timișoara, a revoluționarilor din 1989, cu o solicitare asemănătoare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* Anarhista rusofilă Diana Șoșoacă are o beizadea cu pronunțat profil infracțional. La 20 de ani, Andrei e recidivist pe șosele: conduce beat și fuge de polițiști. Senatoarea zicea ceva și de droguri, și de „tipe băgate pe filiera lui”

* Epilog la „nunta” unui extremist. Eforturile disperate ale lui George Simion de a evita declinul AUR

* DNA anchetează contractele prin care PSD a cumpărat televiziunile! Procurorii au cerut de la partid documentele legate de această uriașă escrocherie

* Se strânge lațul pentru regimul Iohannis-PSD! Consiliul Europei somează România să „repare” legile Justiției conform rigorilor UE, iar partidele să facă publice contractele cu presa pentru „știri favorabile”

* Primarul PNL din Otopeni, tatăl deputatului Daniel Gheorghe, a fost reținut de DNA. A plătit din bugetul orașului 8 milioane de euro pentru lucrări care nu existau!

SUA dezvăluie: Rusia a investit cel puțin 300 de milioane de dolari, după 2014, în coruperea partidelor și a politicienilor din peste 20 de țări! Milioane au ajuns și la diverși candidați la Președinție

* Coloana de mașini blindate în care se afla Putin a fost atacată de o ambulanță. Șeful securității Kremlinului și câțiva bodyguarzi au fost arestați. Șoferul ambulanței a fost găsit mort la volan

* Guvernul de la Sofia: Bulgaria este ținta unui atac concertat al Rusiei, care folosește spionajul, diplomația, pârghii economice și operațiuni de influență pentru a o controla

* Lovitură nimicitoare pentru Ungaria putinistului Viktor Orban: UE îi taie fondurile PNRR și 70% din finanțarea europeană pentru că fură bani europeni și încalcă independența Justiției

1 COMENTARIU

  1. Daca porcăria aia nu va fi demolată, va fi vandalizată total de adevărații patrioți. Nu putem tolera impertinenta unor securiști hodorogi. O flegma între ochi securiștilor pensionari, soborului de preoți în frunte cu securistul Calinic și meșterului Rodos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here