Asociația „Dăruiește viață” a pornit lucrările, finanțate din donații, pentru noua secție de Terapie Intensivă a spitalului de la Piatra-Neamț! Vechea secție a ars în incendiul din noiembrie

0
1147

Asociația “Dăruiește Viață”, care a construit din donații, în București, un spital pentru copiii bolnavi de cancer, a demarat construirea unei noi secții de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, după ce vechea secție a fost distrusă în întregime în incendiul din noiembrie. Și această unitate se ridică tot din banii dați de firme și cetățeni.

Construcția Spitalului Modular ATI Piatra-Neamț a început joi, 4 februarie, în curtea Spitalului Județean de Urgență. Cele două fete care conduc asociația, Oana Gheorghiu și Carmen Gheorghiu,  au marcat momentul în care a început turnarea fundației.

Oana Gheorghiu a anunțat: “În sfârșit, fundația unui spital se toarnă la Piatra-Neamț. Prima după multe zeci de ani! Un spital construit de noi toți. Un spital pentru siguranța pacienților și a personalului medical”.

„Autoritățile n-ar putea să facă acest proiect pentru că au două probleme. În primul rând e multă incompetență, nu știu ce să facă. În al doilea rând sistemul întârzie orice lucrare”

Conform fetei menționate mai sus, valoarea proiectului este de 2.000.000 de euro, iar până acum s-au strâns, din donații (bani privați), 500.000. Oana Gheorghiu a explicat din ce motive astfel de inițiative nu pot veni din partea statului: „Încă din seara în care s-a întâmplat tragedia de la Piatra-Neamț ne-am gândit că aceasta este soluția cea mai bună pentru a asigura rapid pacienților din județul Neamț o secție de terapie intensivă. Ne bucurăm că am reușit într-un final să convingem autoritățile că aceasta este soluția și știm, pe de altă parte, că autoritățile nu ar putea să facă acest proiect. Din păcate, autoritățile noastre au două probleme. În primul rând este multă incompetență și nu știu să facă. În al doilea rând, sistemul acesta prin care se organizează licitațiile – deși el se vrea a fi un sistem bun, care să prevină corupția – nu face decât să întârzie orice lucrare. Corupția nu a fost oprită de niciun fel de legislație în domeniul acesta. Practic, autoritatățile nu ar putea face în ritmul nostru“.

Clădirea pentru noua secție ATI va cuprinde 18 paturi împărțite în 3 saloane și o rezervă de tip izolator și spații pentru echipa medicală și pacienți. Va fi dotată cu centrală de tratare a aerului și rețea de gaze medicale.

Oana Gheorghiu a mai declarat: „Noi ne dorim, din acest proiect, în primul rând să asigurăm pacienților și personalului medical un loc sigur în care să primească îngrijirea de care au nevoie. În al doilea rând, vrem să arătăm autorităților și cum, de fapt, trebuie să facă, și să îi îndemnăm pe cetățeni ca în viitor să pună mai multă presiune. Este momentul ca toți să reacționăm și să nu mai acceptăm ca spitalele noastre să fie locuri în care uneori îți pui viața în pericol, ci locuri în care vii să te tratezi“.

Fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață” au fost ținta atacurilor violente ale fostei administrații a Bucureștiului. Gabriela Firea și prietena sa, Dana Budeanu, le-au jignit și au încercat să le discrediteze, furioase că spitalul construit din bani publici era pe cale de a fi terminat, punând în evidență incompetența și nepăsarea fostei primărițe. În 4 ani petrecuți ca primar al Capitalei, Firea a „produs” doar macheta unui spital, deși în 2016 promisese că, până în 2020, acesta va fi gata „la cheie”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here