luni, aprilie 15, 2024
AcasăNewsSpectrul morții apasă tot mai tare în criza Covid. Două recorduri sumbre:...

Spectrul morții apasă tot mai tare în criza Covid. Două recorduri sumbre: 73 de decese pe zi, 608 pacienți la Terapie Intensivă. Iar România începe să intre în criză de medicamente antivirale…

-

România a înregistrat marți, 6 octombrie 2020, cel mai mare număr de decese provocate de coronavirus de la începutul pandemiei: 73. Un alt record înfiorător este stabilit în secțiile de Terapie Intensivă, unde sunt internați 608 oameni în stare gravă și critică.

Această situație gravă vine pe fondul crizei de medicamente antivirale specifice cu care încep să se confrunte spitalele.

În ultimele 24 de ore s-a consemnat revenirea la un bilanț cu peste 2.000 de cazuri, după ce în zilele de weekend, pe fondul efectuării a mai puține teste, România raportase cifre sub aceast prag.

Marți, însă, s-au consemnat 2.121 de noi infecții confirmate din 23.476 de teste. Este a 5-a zi, în ultima săptămână, cu peste 2.000 de cazuri.

Consecința logică a acestei ascensiuni a pandemiei este sporirea numărului de cazuri grave: 608 persoane internate la ATI.

- Advertisement -

Din 4.400 de oameni internați la terapie intensivă, doar 2.500 au primit tratament cu Remdesivir

Situația se înrăutățește rapid și la nivel mondial. Producătorul Remdesivir, cel mai eficient antiviral împotriva Covid, a anunțat că nu va mai vinde produsul către guverne, urmând să-l comercializeze direct către spitale. Acest lucru înseamnă scumpirea dozelor care au și așa un preț mare și începerea unei lupte sălbatice pentru acest produs. România este încă aprovizionată de Uniunea Europeană, care i-a rezervat 25.000 de doze, dar ascensiunea numărului de cazuri grave face ca nu toți oamenii să mai poată primi tratamentul (o schemă pentru un singur pacient conține 6 doze).

Managerii de spitale din România se plâng deja că încep să epuizeze stocurile de antivirale și că numărul mare de pacienți depășește ritmul în care sunt aprovizionați. Există temerea că o criză masivă a medicamentelor, asemănătoare celei de măști și combinezoane din primăvară, va lovi cu putere în această iarnă.

Profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a afirmat luni seara, la Digi 24, că autoritățile nu sunt transparente în ceea ce privește distribuirea dozelor de Remdesivir. Circa 1.900 de persoane din totalul celor 4.400 internate până acum la terapie intensivă n-au primit acest tratament și nu se știe câți dintre cei lipsiți de medicament au decedat, după cum nu se știe nici câți dintre cei tratați au fost salvați.

- Advertisement -

Profesorul Bubenek a afirmat că “România nu primește acest medicament la nivelul necesităților pe care le are” și că nici personalul medical nu e suficient, iar epidemia a scăpat de sub control.

România a primit, în tranșe, 25.000 de doze de Remdesivir de la Comisia Europeană, care a contractat un lot masiv de la producătorul american al antiviralului. Situația este însă foarte dificilă, pentru că, inițial, Guvernul SUA a cumpărat 90% din producție.

Ulterior, Uniunea Europeană a reușit să asigure de asemenea accesul țărilor membre la tratament, semnând un contract de peste 60 de milioane de euro cu compania producătoare. Proporțional cu populația sa, România a primit o cotă-parte din numărul de doze: 25.000.

Situația devine însă incertă acum, odată cu schimbarea politicii de vânzare dusă de compania Gilead.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Dr. Musta: “Terapia Intensivă e plină. Suntem la pragul dintre viață și moarte. S-ar putea să ai nevoie să te internezi și să nu ai unde”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -